59% от българите не одобряват политиката ни спрямо войната в Украйна

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто
Обновена: 6 сеп 2022 19:31 | 6 сеп 2022 19:30, Йоана Цонева
165
59% от българите не одобряват политиката ни спрямо войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Общо 57 на сто в ЕС и 47 на сто от хората в България са доволни от европейския отговор на войната в Украйна, сочат данни от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Мнозинството от българите (59 на сто) не одобрява действията на правителството в София в тази посока, показва проучването, извършено между 18 юни и 11 юли. Мнозинството от участниците са изразили опасения, че войната ще доведе до лоши икономически последици, съобщава кореспондентът на БТА от Брюксел Николай Желязков.

Състоянието на националната икономика се определя като лошо от 64 на сто от участниците в ЕС и 84 на сто от българите. Икономическото състояние на семейството се оценява като лошо от 28 на сто в ЕС и 47 на сто у нас. Следващата година ще бъде по-лоша според 53 на сто в ЕС (повишение с 22 на сто) и 44 на сто в България (повишение с 8%).

Още по темата
Според българите най-важните задачи пред ЕС са свързани с международната обстановка (34%), високите цени (31%) и доставките на енергия (26%). В останалата част от ЕС най-голяма тревога будят високите цени (34%), енергийните доставки и международната обстановка (по 28%).

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто, докато неодобрението у нас е 36 на сто, а в останалите страни - 43 на сто. В националните правителства в ЕС доверието е 34 на сто, а у нас - 19 процента.

При оценките за ЕС в България се отчита положително отношение от 51 на сто от участниците, докато в останалите страни подкрепата е 47 на сто. Противниците на ЕС у нас са 19 на сто, а в останалата част от Общността - 16 на сто.

Българите са по-малко склонни от останалите европейци за общи политики в областите на отбраната, енергетиката и международните отношения. Общия подход по тези въпроси у нас намира подкрепа съответно от 64, 55 и 56 на сто, докато сред останалите в ЕС тя е съответно 77, 75 и 70 на сто, показва проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се ,че съм против руските бандюги и фашисти. Точно както са били против ВАЗОВ,ЛЕВСКИ,БОТЕВ,З.СТОЯНОВ,РАКОВСКИ,ДИМИТЪР ТАЛЕВ и още куп наши герои :)Бий фашиста по главата , бий, бий бий !
44
3
 
28
 
! Отговори
Тт преди 1 година
За опростачването на нацията голяма заслуга имат НПО -тата, пуснали отровни пипала в образователната ни система и в страната ни.
43
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милото ми rлynaче, не е нужно да съм красив (а аз наистина съм) за да живея по този начин на който веднага ми завидя!
42
35
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшинството от българите са класически глyпаци-русофили... Фигурантът е техния идол и лидер... Именно заради тези ypoди България е в това състояние...
41
8
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Лесно е лятото да развяваш раздадените от нпо-тата жълтосини флагчета... даже по-лесно от това да протестираш в неделя по обед срещу лошото време...
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И мен лихварите едно време ме плашеха, че ако не платя навреме ще ми пратят Украинци. Сега звучи малко смешно.. да ме плашат с бежанци ха ха ха
39
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм умен, силен, трудолюбив! Изкарвам добри пари и ще се къпя редовно, ще ям и пия и ще ходя по хубави жени, може и украинки и рускини! Подкрепям справедливата борба на украинците и мерките срещу Русия! Въпроси има?
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само до преди 1 година Виячислав Украинеца звучеше заплашително в България. Защо ли? Защото са добри хора миже би?
37
3
 
13
 
! Отговори
Поркин джумбаев . преди 1 година
1992 крадяха в блока едни мафиоти сателити .Ама ги хванаха от горния етаж двамата братя по сто и трийсет кила бабаити. Само на укромафия стана.
36
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60 хиляди българи умряха от ковид. 70% решиха да не се ваксинират. Тези числа са факти. За съжаление българите в момента са една от най-изпростелите нации в Европа. Резултат на пълен крах в образованието и медийната среда създаде хора които не са способни да мислят и да анализират информацията, а вярват на теории на конспирацията и се поддават на манипулации.
35
7
 
18
 
! Отговори
Обичам укромаймата преди 1 година
Виждам само страх в очите на неолибералите демократи и техните приятели нацягите. Винаги сте били заедно, а сега ще гладувате и ще студувате заедно с ЛГБТ+++ и БГ русофобите. Като ви вида лежащи по улиците ще ви ритам и ще пикам на вас!!! И джокан мощно ще драйфам на вас!
34
7
 
30
 
! Отговори
Така ли ? преди 1 година
Който иска да помогне на Украйна да участва във военните действия. Тури ли ми някакви си тениски и мислят, че ще променят нещо. Да се благодарят, че Руснаците имаха интереси на Балканите, иначе още щяхме да сме по Турско владичество......
33
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най голямата мафия за крадени коли в Европа е Украинската. Украинките представляват 70% от проститутките в Европа. Дори Шиптарите бледнеят пред Украинската мафия.
32
1
 
2
 
! Отговори
Пот тър певш преди 1 година
Въшки и краста . И от двете сър би .
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, Мартинчу се самооп едели от бедните, гладните и мързеливите! Съжелявам те, че си по голям *** от мен!
30
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво бе известна Украйна в Европа преди войната? А да! С автокрадците, проститутките и нарко диларите си. Преди войната Украинец звучеше страшно за европейците...
29
9
 
9
 
! Отговори
снишаване.. преди 1 година
.. и снишаване, това е българската позиция относно войната. Преобладаващият процент от българското народонаселение си търси очвар, може да го дои и стриже, но да му дава овес, ако и накрая да го заколи
28
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Сега се връщам от един апартамент в сграда където на стълбището няма парапет.Тая Лена ми взе здравето!
27
3
 
18
 
! Отговори
Чък Норис преди 1 година
Ако сте солидарни няма да се къпете пак толкова често . Имайте ми доверие . Кефа да се окъпете след като си китрлясал и всичко те сър би е невероятен .Пестете енергия и не изхвърляйте хранителни отпадъци. Мислете и за зелената сделка.
26
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80% са неодобряващите. Толкова бяха и неваксинианите. Съвпадение, или сме свикнали да надушваме измамата?