Експерт: Пътните акции не са панацея

Поколението на купени книжки предизвикват тежки катастрофи
8 сеп 2022 14:04, Йоана Цонева
26

Причините в момента за тежката катастрофа, която отново взе жертва, като други трима са в тежко състояние, се изясняват.

"Най-вероятната причина е навлизането на автомобил, идващ от Самоков към София, в лентата за насрещно движение, където се удря челно в идващ от София автомобил. Веднага след него се удря друг автомобил, който явно не е спазвал дистанция", коментира експертът по пътна безопасност Диана Русинова.

По думите ѝ фаталният завой не е труден и не е опасен, а на мястото има маркировка и съответните пътни знаци. Ограничението на скоростта преди завоя е 30 км/ч.

"При скорост от 90 км/ч, каквато беше на единия автомобил, съдейки по километража му, няма как да не допуснете грешка на този участък. Ако ударът беше с 50 км/ч, най-вероятно нямаше да има смъртен случай", заяви Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея пътните акции не са панацея и трябва да се търси механизъм за превенция.

Още по темата
"Когато един водач е хванат да шофира след употреба на алкохол, той да подлежи на задължителна терапия с психиатър, психолог и да минава задължителен курс на консултации. В България ги пращаме на психотестове, които в повечето случаи са чисто формални. Преди да ги санкционираме тези хора, да се опитаме да ги превъзпитаме и да им покажем, че има правила", каза Русинова.

Пътният експерт смята, че пробойната е и в нормативна уредба на страната, и в занижения контрол в годините назад. А слабата комуникация между институциите е сред основните проблеми. По думите ѝ камерите са вариант за контрол на скоростта, но по отношение на алкохола не биха помогнали кой знае колко много.

"Тече акция и всеки ден хващаме толкова много пияни и дрогирани. Това е абсурдно и шокиращо", настоя Русинова.

Дни преди началото на новата учебна година тя призова родителите да купят на децата си светлоотразители за раниците и да говорят с тях къде е безопасно да пресичат. В програмата трябва да се включат и училищата, а опасните места да бъдат набелязани, изтъкна пътният експерт.

"Дойдоха поколения, които нямаха никакво обучение по пътна безопасност в училище. Те предизвикват тези тежки катастрофи. Това са поколенията на купените книжки. Има го и днес този проблем", заключи Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тази е доказана отдавна като пишман експерт. От това дребосъче-институтче на бегом са на всяко автопроизшествие и веднага започват потоци от глупости. За един пукнат грош не са свършили някаква работа. И всички ние им плащаме заплати и бонусите от нашите продънени джобове. Да се закрие това институтче - зберило на пълни про-фани. и тези плям-пачи да се наредят на опашка на трудовата борса. Да видят как се изкарват пари за един комат хляб.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До dr. Haus___ако след третия акт са му взели книжката за 3 месеца, това нямаше да се случи сигурно, а той е с 20
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
момчето предизвикало катастрофата е с 20 акта, дали не трябва да се обърне внимание на този факт като причина за нещастието?... хващате много с алкохол, защото тази дрога се продава законно, а хващате с трева, защото тестовете ви не са като европейските, които засичат дали СЕГА, ДНЕС си употребил, а отчитат остатъци от преди месец, а това е вредно за всички
22
0
 
0
 
! Отговори
dr. Haus преди 1 година
Трябва да има такива сурови наказания като ги хванат в груби нарушения, като да шофират пияни или да минават на червено, че да не смеят да го направят пак!
21
1
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 19 Съгласно Конституцията частната собственост е неприкосновена.Не става.
20
1
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Експерт по пътна безопасност Диана Русинова ..!Тази има ли шофьорска книжка ?Къде е получило тази експертиза ?Сега ясно ли е защо има тежки катастрофи ?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психолози? Терапия? Пълни глупости. Не им взимайте книжките, вземете им колите. Една бира - и колата на търг, а с парите да се поддържат пътищата.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16AнонименЩо за експерт е тая жена пръкнала се от нищото. Поредната незнайна калинка......... Ти си тъ па калинка- "тази жена" от години разяснява кое и как нооооооо няма кой да я чуе. И ти си от тези!!! Научил ли си децата си(ако ги имаш) на елементарни правила? Ти самия караш ли разумно и ПРАВИЛНО??? А книжката ти от купените ли е?
17
0
 
3
 
! Отговори
Винетка преди 1 година
В Индия, срещу нарушителите се прилага публичен бой с пръчки, там явно помага.Също и конфискация на автомобила.
16
4
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 година
Що за експерт е тая жена пръкнала се от нищото. Поредната незнайна калинка.
15
1
 
5
 
! Отговори
Което пък преди 1 година
се дължи на безразборните изпреварвания без видимост и на забранена маркировка. Всички пътни тарикати винаги бързат и са кръвно обидени на правила и закони. Лошото е, че и други страдат покрай тях
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли пишещите в коментарите сипят хейт по жената, а не чуят какво казва? Да не би да е лъжа или некомпетентно мнение?! Защото на българина акъл не му трябва, той всичко си знае, и понеже е топ шофьор, ще кара 20-годишният дръгел както той си знае. Прости хора със самочувствие са най-вредните....
13
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Изисква ли се някакво образование и подготовка за пътен експерт или всеки може да се титулова и да се изявява по медиите?
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая цофла докога ще се изявява като експерт?
11
4
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Ха, експерт , които нарича, това нешето, пътища. Новото, на дон Боко е трагедия, а старото на бай Тошо е сметнато, за някакво количество, Лади, Москвичи и някой Зил. И Ко праииим
10
5
 
6
 
! Отговори
гербер преди 1 година
тоя травестит докога ще ни го пробутват. баси експерта.
9
5
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До bbb. Ама извинявай това жена ли е
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До bbbАми разгледай ги - типично НПО, най-различни професии, но все експерти- названието подвежда, но това е целта.
7
3
 
6
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Този институт по безопасност на движението всъщност с какво се занимава, работещите там експерти какво работят? Щото това лято станаха доста тежки катастрофи? Иначе тази госпожа се изказва след всяка катастрофа...
6
2
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Експертът е бакалавър по социална педагогика. Останалите в " института" , са активисти от всякъде, в това число и випускници на техникуми. Но есперти.