Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка

Цените ще се укротят при изолация на Русия от търговията с Европа
9 сеп 2022 16:10, Елка Василева
146
Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка
Снимка: БГНЕС

"Много скоро ще видим срив на цените и може би няма да има толкова тежка зима, колкото се смята в момента. В последната седмица фючърсите започнаха да падат, независимо от заплахата, че Путин ще спре окончателно газа за Европа." Това заяви пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Още по темата
Според Кънев идеята за реформа на европейския енергиен пазар е "да изолира руския газ като фактор, който носи зараза – от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки", като освен икономически проблеми това създава и "огромни политически проблеми – доста правителства вече се клатят в Европа".

По думите му изолирането на руския газ като ценообразуващ фактор обаче не е лесно да се случи, защото в преходния период, в който трябва да се направи реформата, "има голяма вероятност Путин да престане да доставя газ въобще", а най-вероятно Унгария може да наложи вето върху предприета политика, която не ѝ осигурява 100% гаранция, че ще има алтернативен газ.

Икономистът е на мнение, че в настоящата ситуация може да се предприеме кроссубсидиране на солидарен принцип – да се вземе от едните и да се даде на другите, като Европа се раздели на зони - червени да бъдат тези, в които не достига газ, а зелени – където има в повече. "И едните да дадат на другите."

Като по-работещ вариант се очертава създаването на една компания, която да бъде търговец на едро и да договаря количества за цяла Европа, защото за целта се изисква квалифицирано мнозинство, смята Кънев.

"Не можах да разбера каква е причината президентът да се занимава с цените на горивата у нас. Допускам, че е някаква политическа акция, която е свързана с изборите. Не ми звучи естествено", коментира още Евгений Кънев.

"Продължава да има проблем с цените на горивата. Българинът много отдавна плаща повече, отколкото реално струва това, което потребява", каза икономистът.

"Единственият начин за укротяване на цените е изолацията на Русия от търговията с Европа, колкото и да звучи драстично като ход. Докато има война, това ще бъде причината за високите цени в Европа и трябва да бъдат намерени заместители, да се засили конкуренцията на тези суровини от други места, за да може да се укроти инфлацията", посочи той.

Кънев допусна като много вероятно да настъпи рецесия в европейската икономика към края на настоящата година. "Това е известно, че инфлацията се лекува с рецесия, за съжаление", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Не може да има безкрайно нарастване на търсенето, при рая инфлация. Накрая пазара ще блокира. Цените ще паднат, но дотогава ше зъзнем на свещи и ше чакаме ВСУ да дотърка москалите. А танковете и гвоздиките ни ше отидат на скрап за арматурно железо.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от инат ще умрат, но междудържавен комунизъм, ще въведат! "Ще вземем от едните, ще дадем на другите ..." И шоколадът в станиол! Друг е въпросът от кого ще вземат, защото аз знам коя държава ще се самопредложи, за да "осигури" вътрешен недостиг и потупване по рамото по рамото в Брюксел.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз европеец с *** да си кове килимите по стената не съм видял
19
19
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Просията ще рухне и половин година ше има пачанга, докато и оглозгаме кокалите. Е, за българопитеците, дето стискаха палци на Путин, ше има една голема вожа и да си изберат Мун чо Радев за полуцар. За утешение.
18
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 1 година
От къде ги намирате такива "експерти". Цената се определя от търсенето и предлагането на пазара. Учи се още в първи курс на икономическия техникум. Как като намалиш предлагането, ще смъкнеш цената?
17
2
 
19
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Ще падат нагоре ... яко !Но ако го казва професионалист - предлагам му изгодна сделка. Аз сега му давам парите за сметки за зимата и той ми ги плаща. Ако цените паднат - печели той, ако се вдигнат ... ами губи.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, да ама НЕ.... Гладна кокошка просо сънува.По-скоро дано "новите ни приятели оттатък океана" се смилят над нас и да палят ХААРП-а, че да е топла зимата, оти ако чакаме танкерите с газ ще спиме с пуловери,шапки и грейки под юргана.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на първа страница защо има само пенсии аз какво да коментирам в тоя онлайн вестник, пенсиите и цените им ли, на зарзавата за пенсии, това сте написали днес?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изберете си да ви управлява циганскиОркестър Кукубенд и купона ще е пълен. Цяла зима Чалготека. Слава на Чалгария!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко зависи от монетарната политика на централните банки. Чрез контролирането на лихвите контролират харченето, инвестициите и следователно масата на парите в обращение. Напомпването беше за да се омекоти шока след локдауните.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кънев да си смени дилъра!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципъет "едните да дадат на другите" мъчихме да го подкараме в продължение на 45 години, г-н Кънев, но не работата не стана.
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АУУУ КАК ТАКИВА МИСЛИ, РУБЛЯЦИТЕ СЕГА ЩЕ СИ ИЗПЛЮЯТ БРАДИТЕ БЕ...
9
2
 
14
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Ще ви се срине шейтанската глупост:)))
8
0
 
27
 
! Отговори
Философ преди 1 година
Оптимистът е зле информиран песимист.
7
3
 
20
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Евгений Кънев страда от срив на мозъка.
6
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя безмозъчен индивид как може да се нарече "икономист"?Цените на суровините и електроенергията щели да се укротят след като Русия бъдела изолирана от търговията с Европа?Чутовна глупост изречена от чутовен глууупак!
5
4
 
29
 
! Отговори
.. преди 1 година
Тоя се е напушил много яко
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууи Кънев. Тоя е голям капацитет. Каза ли кога ще надмине дядо Коледа с чувала?
3
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАК МОИ БЕ/ МИ ТЕ РУБЛЯЦИТЕ СЕГА ЩЕ ИЗПАДНАТ В ДЕПРЕСИЯ... КАК ЩЕ НИ Е ДОБРЕ НА НАС...