Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка

Цените ще се укротят при изолация на Русия от търговията с Европа
9 сеп 2022 16:10, Елка Василева
146
Оптимизъм: Скоро ще има срив на цените, зимата може да не е тежка
Снимка: БГНЕС

"Много скоро ще видим срив на цените и може би няма да има толкова тежка зима, колкото се смята в момента. В последната седмица фючърсите започнаха да падат, независимо от заплахата, че Путин ще спре окончателно газа за Европа." Това заяви пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Още по темата
Според Кънев идеята за реформа на европейския енергиен пазар е "да изолира руския газ като фактор, който носи зараза – от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки", като освен икономически проблеми това създава и "огромни политически проблеми – доста правителства вече се клатят в Европа".

По думите му изолирането на руския газ като ценообразуващ фактор обаче не е лесно да се случи, защото в преходния период, в който трябва да се направи реформата, "има голяма вероятност Путин да престане да доставя газ въобще", а най-вероятно Унгария може да наложи вето върху предприета политика, която не ѝ осигурява 100% гаранция, че ще има алтернативен газ.

Икономистът е на мнение, че в настоящата ситуация може да се предприеме кроссубсидиране на солидарен принцип – да се вземе от едните и да се даде на другите, като Европа се раздели на зони - червени да бъдат тези, в които не достига газ, а зелени – където има в повече. "И едните да дадат на другите."

Като по-работещ вариант се очертава създаването на една компания, която да бъде търговец на едро и да договаря количества за цяла Европа, защото за целта се изисква квалифицирано мнозинство, смята Кънев.

"Не можах да разбера каква е причината президентът да се занимава с цените на горивата у нас. Допускам, че е някаква политическа акция, която е свързана с изборите. Не ми звучи естествено", коментира още Евгений Кънев.

"Продължава да има проблем с цените на горивата. Българинът много отдавна плаща повече, отколкото реално струва това, което потребява", каза икономистът.

"Единственият начин за укротяване на цените е изолацията на Русия от търговията с Европа, колкото и да звучи драстично като ход. Докато има война, това ще бъде причината за високите цени в Европа и трябва да бъдат намерени заместители, да се засили конкуренцията на тези суровини от други места, за да може да се укроти инфлацията", посочи той.

Кънев допусна като много вероятно да настъпи рецесия в европейската икономика към края на настоящата година. "Това е известно, че инфлацията се лекува с рецесия, за съжаление", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако спрат газа на немците те няма да могат да произвеждат достатъчно от най- важната за нас стока- европейските субсидии" - забравяш за най-важната стока произвеждана от немци за българи... Алуминиевото кенчу за кока-кола. Цената на алуминия е скочила четворно в Европа и в световен мащаб Китай са новия лидер на пазара. И стъклените шишета няма да ги бъде, че и там производството оскъпе. В София ще минаваме като в селата - на пластмасови шишета кола.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евгени, инфлацията дойде от политическата корупция на Италия, Гърция, Франция и още доста държави от еврозоната, които организирано си ограбиха бюджетите и са на по над 120% дълг спрямо БВП. Като следствие от политическата корупция започна Драги да печата пари и количествените улеснения и ето дойде и инфлацията Ние живяхме според чергата си за разлика от нахалната еврозона, но сега с инфлацията сме обложени и ние с този данък! Така, че не дойде от небето тази инфлация и няма връзка с войната.
40
4
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
ще спрем да сме корумпираниПо-вероятно е първо да създадат работещ термоядрен реактор или пък Путин да седне да играе покер със Зеленски в Москва. Корупцията и въобще отклонението от всякакви норми, правила и закони на нас ни е здраво вродено от векове. А такива вродени малформации са твърде малко вероятни да се изчистят.
39
5
 
10
 
! Отговори
Къпах се преди 1 година
По колко минути ще се къпя с жените ви русофобчета? По 2 минути или повече?
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За газа незнам,но апартаментите определено падат стремглаво" - горките обеднели собственици на апартаменти в Младост, София стремглаво са на по 1500евро квадратен метър докато миналата година бяха по 1300. Освен, ако не пукне некое бабе не можеш да намериш нищичко на под 1400евро квадрат в София, освен, ако не си купиш магазин и не почнеш да живееш на партера и да делиш стая с паркиращите в градинката пред прозореца. ;)
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако спрат газа на немците те няма да могат да произвеждат достатъчно от най- важната за нас стока- европейските субсидии! Ако няма за нас субсидии ще ни дадат някакъв заместител на парите- ще влезнем в шенген и еврото и по всяка вероятност ще спрем да сме корумпирани! Така, че това е добрата новина за нас! От друга страна така ще спре денгубенето, поради холандските мошееници, които ни причиняват да губим поне 20% от евро субсидиите само заради един шенген.
36
4
 
12
 
! Отговори
Аз преди 1 година
И кои са тия места, от които можем да заменим руския газ? Ирак? Либия? Сирия? Аман от "експерти" с никому неизвестна експертиза! Намираме се в режим на свободно падане и е време тези "експерти" да млъкнат и да се скрият защото се надига цунами и има опасност да бъдат пометени от него!
35
4
 
7
 
! Отговори
Алчен брокер преди 1 година
За газа незнам,но апартаментите определено падат стремглаво.
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"да изолира руския газ като фактор, който носи зараза от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки" - пак руснаците са виновни, че Европа ни забрани да строим Белене, че изнасяме евтиното електричество от Козлодуй в чужбина и че американците са собственици на Марица изток 1 и 3. Колко лоши са руснаците. Тц. Нц. Тц.
33
3
 
14
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
То и цените в България ще се укротят ако никой не купува ама трябва да се яде така че не вярвайте на подобни шеги.
32
7
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
"да изолира руския газ като фактор, който носи зараза" Здрасти Адиот. Я напиши малко сметки , да видим как ще се случи?!?!?!
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз сриване на цени никога не съм виждал, а вие?
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията се лекувала с рецесия, а спекулацията? Как?
29
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът с газа за България е политическа опорка на путлеропитеци. В случая имаме икономическо предимство защото изнасяме предимно суровини които са най-зависими от инфлацията, а не готови продукти. Когато износът ти расте, по-скъпият внос не е такъв проблем. Проблемът е конкретно за Германия, защото там тези суровини са в основата на цялата им икономика, която е индустриална.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бирата в момента на промоция си е под 70 стотинки кенчето, така че...
27
1
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
БИРАТА ПАК ЩЕ СТАНЕ 0.32ст. КАТО ЕДНО ВРЕМЕ САМО ЧЕ ЩЕ Е ТОПЛА
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само в бг сривът ще е нагоре както винаги
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газта да не маслини, та да идеш да си купиш от съседния магазин. Не стига това, ами е ограничено количество в света. Ще има срив на цените ама американците на са го планували така.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТОВече има намаление на търсенето,заради инфлацията логично народа намалява потреблението,защото доходите му са като преди инфлацията,но цените не падат.
23
3
 
15
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
БУРСУКЪТ ЕВГЕНИ КЪНЕВ ОТ ГОДИНИ Е НА ХРАНИЛКА ПРИ АНГЛОСАКСИТЕ - МНОГО ОТДАВНА СА ГО НАПРАВИЛИ МНОГО КАФЯВ ОТ ЗАД. НЕ СЕ ЗАДЪРЖА... ДА ПУСНЕ НЯКАКВО КАФЯВО ИЗКАЗВАНЕ. РОДООТСТЪПНИКА ПРОДАЖЕН