България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
18
 
! Отговори
а сега де преди 1 година
Защо никой не пита ,какво имаше в самолета за Дубай! Да речем ,че е имало над 7 милиарда евро. В задачата се пита, колко излиза килограм мушмоли? Хахахах......
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българинът все са му виновни чужденци... Сега украинците му били виновни... Ама все ако може друг да е виновен и друг да върши работата и друг да мисли и друг да се бори за по-добър живот и промени към добро...
16
9
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Не че съм написал коментар 1, но заплатата в Лидл в 2450 след 3тата година в склада БЕЗ ваучерите за храна, които са 200лв.. Обявите са навсякъде, прав си.
15
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идете е турция.3 лева на час и свободно търсене в кофите цял ден
14
2
 
16
 
! Отговори
НемецО преди 1 година
Погледнете обявите за работа, там където са благоволили да напишат заплатата, си личи колко е. Друг е въпросът колко редовно е заплащането, с какво забавяне е, понеже работната ръка е евтина, а на работодателите и това им се вижда много. Важно е и на колко те осигуряват, че току виж си се оказал с пенсия от 300 лева после. В навсякъде все обслужващ персонал. После защо не сме били "мотивирани" и всякакви други смешни квалификации. По-добре модерен и чист склад в Германия, там поне е около 12 EUR
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знам как ги смятате тези 7 евра . 1000 делено на 160 е 6,25 лв , масово хората работят за около 800-1000
12
19
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Според НСИ СРЗ у нас е близо 2000лв., а в София- 2600. 1250 е средният осигурителен доход, което няма нищо общо със СРЗ. Спрете да се лигавите колко сте зле, защото дори за склададжия дават над 2500 вече- обявите са навсякъде. Изучете се, квалифицирайте се и лесно ще изкарвате и 5-7-12000. Ама няма как да не можеш абсолютно нищо и да ламтиш за пари. Ако можехте нещо, нямаше 99% от емигрантите да работят черен труд в ЕС.
11
2
 
14
 
! Отговори
:) преди 1 година
Малки ми се струва. Лена взимаше много повече на час. Ама пък беше добра. Дадеш пък доволен останеш.
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е в Африка, а не в Европа по заплащане. По цени е в Европа.
9
0
 
27
 
! Отговори
ан те такааа преди 1 година
И България уж е в ЕС, но на мен ми плащат по 2 ойро на час......
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшинството от заплатите в страната са жива подигравка.
7
1
 
45
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Средната работна заплата в София може и да е 2000 лв, но навсякъде другаде е около 1200 - 1300, а в по-малките градове и по-малко. Явно не знаеш, че България не е само София.
6
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според самата НСИ - средната заплата за страната около 1250лв (Бруто) / 160ч. (20 дни х 8ч.) = 7.81лв. на час бруто. Тия 7 EUR са направо двойно. Та какво са омазали, за да има 100% разминаване в подадените данни към Евростат?
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но ние бяхме призовани да си даваме заплатите на украинците. И сигурно ще се намерят такива, които са го направили с просълзени от доброта очи.
4
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро са 7 лева. Айде време е "програмистите" да налазят статията.
3
33
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Средната заплата у нас е 2000, барабар със сивия сектор. Реално поне двойно повече. Та да- по документи дават по 7 на час. Реално- по 14. Това са неквалифициран труд, разбира се. За квалифициран извън държавните позиции цифрите са други.
2
2
 
54
 
! Отговори
Гост преди 1 година
пълни глупости 3-4евро дават масово ако бяха 7 това прави над 2200лв
1
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По 7 евро на час плащат на складови работници. По-сериозни хора има у нас от склададжия в Лидл с 2500 заплата.

Спонсорирани публикации