България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се говори въобще за заплати в България е подигравка. Дават някакви подаяния, и то се скъсват хората от работа.
37
0
 
22
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
България е страна на беднюги от третия свят!
36
2
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Лъжа! Масово се плаща по 3.50 лв. на час! Толкова дават нашите работодатели! И няма нощен труд, или прослужено време! За ваучери за храна, дори не можем и да си помислим! И не казвайте моля, че сме неграмотни и необразовани и заслужаваме тези подаяния, вместо достойно заплащане!
35
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Не чета заглавията... В Европата може и така да е
34
6
 
11
 
! Отговори
тарифа Козяк преди 1 година
А колко плащат от Козяк 16 за анти-руско тролене ? Стига ли за баничка и боза на ден ?
33
2
 
6
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Кок подаде грешните данни Петков и Василев ли?
32
6
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
Черният труд е временен, да си стъпиш на краката, да се издържаш, докато учиш. Аз работя от 11ти клас по складове, за да имам за семестри. 11ти клас май навърших 18. След 12ти клас пак работих. После бригади, складове и какво ли не, че да се издържам. Докато не стигнах 4ти курс до нормална добре платена работа вече. Всеки сам си избира черноработник ли ще бъде или ще гради кариера или бизнес.
31
1
 
15
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Защо дразнител хората с такива статии и неверни изследвания. С 850 лв. заплата за 20 дни грубо са по 42,50 на ден. За 8 часа са по 5 лева на час... 2,50 Евро.... Ехооооо кви са тия 7 Евро бе... Ако е така заплатата ми трябва да е над 2000 лв. Смях....
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да смятаме. 7 евро на час (бруто). Това прави 280 евро седмично. Грубо 1120 евро месечно. Е, извинявайте, ама това си е заплата на касиерка в магазин. Кофтито е, че лекари и учители и те по толкова взимат. Но в западните компании 1120 евро не взима дори стажант... Това са несериозно малко пари, било то и нето. За толкова не съм работил и преди 15 години, когато започнах кариерата си.
29
1
 
16
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Ззаплатите в хипермаркетите в обявите са брутни и се различват в различните градове. Плюс това са за пълен работен ден. Масово назначените са на непълно работно време, за да се пестят пари.
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ни взеха в ЕС, експорт на миячи на чинии, проституутки и болногледачки.
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7 евро на час? Може, но само в държавните администрации и супермаркетите. Друг подобни ниски заплати не взима.
26
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам коментирате Лидл. Само да вметна, че там наисина заплатата за складов работник е 2700 бруто с ваучерите за храна (аз съм работил там). Заплащат извънреден труд *2. Иначе казано- чисто си докарваш лесно 3500 поне. Осигуряват ви на това, на което взимате. Хубаво де, но има и доста по-високоплатени складове. Работил съм в склад и за 4200, но временно, докато не си намерих нормална работа. Складовата е за студенти и ученици. Кофтито е, че българинът масово не умее друго, освен черен труд.
25
2
 
26
 
! Отговори
Ал Пачино преди 1 година
7 евро на час?!? Не ме карайте да се смея!!! 7 лв. може би, иначе със 7 евро ще върнете хората от чужбина! Просто изтриите статията и не се излагайте! Оставете тези проучвания от незнайни войни.Първо се замислете преди да публикувате такива глупости
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига лъгахте. Масово в София заплатите на шофьори,продавачи, администрация,склададжии,учители,лекари и подобни е между 1200 и 1500 лв. А те са едно 80% от работната ръка. Смешковците "програмисти" са има няма 2-3% и те взимат също около 2-3 пъти по-малко от колегите им на запад. Та както се смеят на склададжиите,че взимали малко,така и на тях им се смеят колегите им от западна Европа. Просто нашите си избиват комплексите тук колко са велики
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В UK плащат за нощна смяна отделно от надницата отгоре още 64 паунда на смяна. В България за нощна смяна отгоре се плаща по 10 лв. на смяна... И същевременно по скалдовете никой не иска да дава нощни смени, защото са най-натоварени, а и не са платени, т. е. няма смисъл... Но връзкарите дават само първи смени, а парите са за нощна и първа са почти едни и същи...
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** най-много си обича да изтъква колко е зле и как друг му е виновен. Това да се квалифицира, да се адаптира към търсените професии- забрави. Той си е зле. Луната, Марс и лошата държава му пречат! Отиде емигрант и е таван чистач или мияч някъде, защото много неща умее.
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой е сънувал...розАви сънища..При 7 евро на час...дневна надница идва 56 евро...по 21 ден средно на месец...1176 евро...по 1,95.....2,293.лева на месец...Да им имам социологическите изследвания...
20
4
 
16
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
И това ви е много роби, ще ви дигнем още сметките за ток и газ, ако не ви харесва пратете сметките в Москва. Слава Украине!
19
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Разходи за труд и нетна заплата са различни работи. Първият термин включва и транспорт, застраховки, работно облекло. Дори така числата изглеждат завишени - 2400 лв. на месец.