Все повече подрастващи у нас приемат забранени субстанции

"Тревата" е достъпна с опасни примеси, а много от децата я смятат за полезна
21 сеп 2022 18:20, Йоана Цонева
24
Все повече подрастващи у нас приемат забранени субстанции
Снимка: БГНЕС

Все повече деца започват да употребяват психоактивни вещества, твърди терапевтът по зависимости Милена Петрова от Асоциация за превенция и лечение на зависимости „Само днес“ в интервю за БТА.

По думите ѝ проблемът с лесно достъпните психоактивни вещества, от които се възползват все повече подрастващи, е доста наболял, зачестили са случаите на деца, постъпили в болница заради употребата на все по-нови, опасни за здравето субстанции.

"Тревата" е достъпна с опасни примеси, а много от децата я смятат за полезна, казва Петрова.

Според подрастващите няма никакъв проблем да се употребява “трева” и изтъкват полезните ѝ свойства и нейната безобидност в сравнение с алкохола, например. Проблемът е, че в това, което се продава в България, се слагат какви ли не други боклуци с цел да се "зарибят" купувачите да вземат все повече и повече, посочва терапевтът по зависимости.

Децата си имат някакви заблуди, че марихуаната е чиста, което не е така, казва Милена Петрова и допълва, че идва и следващ момент, че човек, когато пристъпи някаква граница, иска да опита и още нещо – по-опасно.

По думите на терапевта основното, което предизвиква децата към употребата на забранените вещества, е любопитството. Другото е желанието да се впишат сред останалите. „Същото като при нас преди години с цигарите – който не пуши цигари, е малко смотан, така в днешно време е с тревата“, разказа Милена Петрова.

Още по темата
Има няколко неща, които са основни за предотвратяване на склонността към зависимости – самооценката на детето, дали може да устои на натиска на средата, отношението му с родителите, способността да създава връзка с тях, това са доста ключови неща, казва тя и подчертава важността на родителския пример.

По думите ѝ превенцията не е само да знаеш и информираш колко вредни са различните вещества, превенцията е в създаването на здравословни интереси у децата.

Добрата превенция е да се погрижим да оформим деца със здравословни интереси, здравословни връзки с останалите, с една добра самооценка. Превенцията започва от най-ранна възраст – първото и най-важно нещо е връзката на децата с родителите. Тя се създава с един добър баланс между любов, самоуважение, самостоятелност, граници. Ако детето е прекалено притискано да прави някакви неща, ако не получава достатъчно любов, като какво означава достатъчно любов може да е тема на съвсем отделен семинар, това вече предполага една лоша основа“, коментира Милена Петрова.

Добрият контрол между свобода и ограничения, цялото това нещо, направено с любов, е основното в превенцията. Децата имат нужда от ЛУКС – Любов, Усещане за безопасност, Контрол и Свобода, обобщава терапевтът по зависимости Милена Петрова.

В България липсва актуална статистика за размерите на проблема със зависимостите, но се предполага, че общо около 300 хиляди души са пряко засегнати от някаква форма на алкохолна или наркотична зависимост. Няма данни за зависимите от хазарт, интернет, секс и от поведенчески зависимости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е ужасна държава за отглеждане на деца. Ужасна!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами разрешете ги
18
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Даже си спомням децата по времето на СССР - ЦоЦа пушеха Съветската - "Карьочка"
17
0
 
2
 
! Отговори
Скептичен съм преди 1 година
Нещо не ми се вярва. Така като ги гледам младите в днешно време почти не вземат наркотици. През 90-те години и до към 2006г. се вземаха много повече наркотици. В училище почти нямаше човек който да не взема нещо и да не пие. Тогава ходехме по дискотеки и барове, правеха се много купони. Дрогата беше навсякъде, евтина и качествена. То само в нашето училище имаше сигурно 10 дилъра който намираха и продаваха всичко каквото поискаш. Тревата беше нищо. 1 лев грама. Сега няма нищо общо ситуацията.
16
1
 
1
 
! Отговори
Именно! преди 1 година
Тревата е полезна, когато не е с примеси. Ама днешно време я поливат с какво ли не.
15
0
 
1
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
Кефи ме съчетанието "контрол и свобода".
14
2
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
По време на турското робство не са боядисвали ноктите на робите с най - различни цветове за придържане на цигарите по време на пушене и други пушилки въведени в българия по времето на ЦоЦа! Ние бяхме най - големия производител на ТЮТЮН по времето на ЦОЦА!
13
4
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Какъв е тоя робски синджир на носа, горе на снимката? По време на турското робство не е имало един синджир роби вързани за носа и пренасяне от едно място на друго!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как няма да има какво ли не в "това, което се продава в България", като се криминализира и преследва дори личната употреба, благодарение на патриотите и герб. Политиките ни по отношение на наркотиците са първобитни и неефективни, а оревенция няма! Борбата е с тийнейджъри, на които им чегъртат от джобовете "тревиста смес" с тегло 0.01 грама и се удрят в гърдите как са се справили с престъпността. Срам и ужас за всички ни.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен_5_умните бели държави точно така процедират, освен това ползват тревата за лекарство, изписва се с рецепта, айде стига демонизирахте една чубрица, която е безопасна ако не е кисната в химии
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно някои коментиращи яко пушат трева...Лекувайте се!Абсурдно е да я легализират.От това се зaтъпявa!Първо се почва с трева и после като спре да влияе минават на тежки наркотици.Наркоманите са опасни за обществото.
9
4
 
5
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
В тревата слагали какво ли не.... по-голяма глупост днес не съм чел. Е, с изключение, че руснаците щели да печелят няква война.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До фф: Ще остане проблемът със ниското качество на другите наркотици. Всичко трябва да се легализира и контролира качеството! Само така ще защитим децата, да могат да си употребяват безопасно каквото си искат.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време се криехме зад училището да пушим със съученици, ама директора Кондузов ни беше хванал, вкара ни в дирекцията и яла да видиш кво значи бой. Пикнаахме. Че в 10-ти клас ни предаваше по руски и на изпит ни остави.
6
3
 
3
 
! Отговори
ами преди 1 година
Така е при демокрацията. Преди за обикновена цигара намаляха поведението.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета статията, излиза, че проблемът е само в ниското качество на наркотиците. Иначе, марихуаната си е напълно здравословна. Излиза (според Милена Петрова), че трябва да се въведе държавен контрол върху качеството на наркотиците, да се лицензират търговците и да се въведат акцизи и бандероли. Тогава децата ще могат безопасно да си употребяват наркотици и всички ще ходят доволни!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заради тестовете масово употребяват трева с примеси, които са отровни, единствено легализацията и може да спре мафията и подобни отровни треви
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен_2_явно нямаш дете
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се криминализират отделните случаи на посягане към вредни примеси - трева, райски газ, високоскоростни замайващи акъла примеси, като се направят промени в Наказателния кодекс на България, а именно да се криминализират тези прояви, с наказание - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. И да се сигнализира прокуратурата при всеки опит.
1
2
 
12
 
! Отговори
фф преди 1 година
Елементарно е: легализирайте марихуаната - хората и държавата печелят, губи мафията. Когато държавата контролира марихуаната, няма да има и вредни примеси. Иначе сега с тревата дилърчетата пробутват и кви ли не вече наистина вредни наркотици.