Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?

Все повече млади хора не са виждали оръжие
23 сеп 2022 21:09, Нели Христова
315
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?
Снимка: БГНЕС

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфрикт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци.

У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година бяха последните, преминали през военна служба.

Всяка година в България се раждат 30 000 момчета.

В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които сега са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г.  Тоест служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Сред тях обаче има загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина, които са около 100 000 души. Това означава, че максималната мобилизация тук ще е с граница до 500 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С калашник с десет пълнитела ще освободя държавата от 240 депутата на хранилка. Политик ли е, мишена е!
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако в първо действие на стената има закачена пушка, със сигурност във второ действие тя ще гръмне". Горе-долу същото е когато в първо действие започнат да ви споменават за мобилизация - във второ действие със сигурност ще почнат да пращат българи на фронта за защита на американските интереси.
63
0
 
19
 
! Отговори
.... преди 1 година
500 000 то толко униформи и дерехи няма как да има а да не говорим за оръжие и боеприса за толкова хора
62
0
 
14
 
! Отговори
До окупанта преди 1 година
Прав си! Аз поне бих почнал с тях.
61
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като раздадат пушките, първата ни работа е да оправим родните марионетки, които ни докараха дотук.
60
0
 
43
 
! Отговори
F преди 1 година
0 е отговора. За да има войска която да тръгне да си дава живота за държавата, трябва първо войниците да обичат държавата. Няма българин който да си обича държавата в момента. За да обичаш и да чувстваш дълг - това се възпитава и постоянно се подхранва. Когато държавата я няма или е по скоро мащеха отколкото майка - няма как да има себеотрицание.
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами телкаджиите,кво ще ги правим?Ами римляните ? Римлянин в казарма ,кво ще ги проим ?
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бих оллякал военната униформа ако има мобилизация в БГ за да се снимам и после да се кача в социалните мрежи а ако ни нападнат ще бягам.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те останаха ли ни някакви оръжия?
56
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да ставаме част от Турция.. те ще ни пазят ако сме тяхна територия. Има проучване където над 80 % са готови да ходят на война за странта си. То и без това казармата им е задължителна и е като война с кюрдите по планините.
55
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ползват ни територията, иззеха ни всички ресурси, избиха ни с ваксини и инфлация, последно обявяват с цялата си наглост, че ни довършат и с война. Проклетите продажни политици, НАТО, САЩ, Англия и ЕС - изчадия проклети сте от всички изстрадали Българи.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам, че от троляците от Годеч пак пишат...
53
4
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
Аз си останах Редник и не бях назначен на длъжност шофьор въпреки че имах категория "С". Но баща ми не беше старшина. Днес имам всички шофьорски категории. Сутрин се строихме пред знамето и един лейтенант каза "айде бе ще се стеоявам за едно киpливo знаме". Давах караули през ден. Спях в конски вагон и въоръжен бях охрана на 10 вагона пълни с Калашников и противопехотни мини. Заловиха дежурния по поделение докато точеше бензин от МТЛБ.
52
0
 
26
 
! Отговори
Аз питам преди 1 година
Тази война заради благоденствието на коя държава се прави?!! Заради благоденствието на НИКОГО ОТ ТОЗИ КОНТИНЕНТ Е ОТГОВОРЪТ.
51
4
 
10
 
! Отговори
о ... преди 1 година
От десет години си онодвам четири военни които са на срочна служба; те си плащат; добри са; семейни по едно дете имат ..; изключителни пасивни и ненаситни за емоции ..! Бръснати, с татуси по цялото тяло, та даже и по онази им работа; за една среща да ги онода ми дават по 75 лв за 30 минути. Дали тези мъже са способни да ни защитават, просто питам?
50
4
 
23
 
! Отговори
дснадиасн преди 1 година
НИКОЙ НЯМА ДА СЕ БИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, НЕ ЖИВЕЕМ В ИСТОРИЯТА, ИМАМЕ СИ СЕМЕЙСТВА! НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ГЕРОЙ И ДА МЕ ПИШАТ ПО УЧЕБНИЦИТЕ. ЧАООООООООООООООО
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без путински номера. Евроатлантиците искаха малка, невидима, професионална и неоткриваема за врага армия, с най-модерни оръжия. Който иска повече - да праща партийните вождове, партийните централи, техните кметове и администрации. Събират на изборите по 500 хиляди гласа и те стигат.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки нашарен бабаит като Семерджиев е готов за фронта.
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото изтребителя ще заминат за фронта, толкова и резервисти.
46
4
 
15
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
4 от 5 статиите на днес са хейт срещу руската мобилизация. А в БГ, не 500, а 50 к не могат да съберат евроибрикчиите