Кутев: Пряка военна заплаха за България няма

Но рискът от използване на ядрено оръжие е осезаем, твърди той
24 сеп 2022 11:22, Нели Христова
30
Кутев: Пряка военна заплаха за България няма
Снимка: БГНЕС

България ще каже "да" на следващ пакет санкции на ЕС срещу Русия, защото ние сме членове на Евросъюза, това е политика на Евросъюза и тя има своята логика. Това заяви в говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред БНТ.

Подчерта обаче, че санкциите не трябва да са на гърба на европейските граждани.

"Дали Русия използва газа като икономическо оръжие? Очевидно е така. Въпросът е в този случай може ли Европа да намери онези пътища, с които да защити интересите на българските граждани".

Кутев отговори на критиките срещу служебното правителство за газовите доставки, като заяви, че България сама е спряла доставките от "Газпром" през април, докато много европейски държави са продължили да плащат по определения от Русия начин. Коментира и проведената вчера консултативна среща при президента:

"Идеята на срещата при президента беше да се изработи някаква ясна позиция, която се и получи. Не мисля, че България има кой знае колко голяма роля в напрежението в Украйна, въпросът е какво правим за нашите граждани."

По думите му осъждането на руската агресия е обосновано, а организираните референдуми са нарушение на държавните граници на Украйна:

"Има си световен ред, който много ясно определя какви са механизмите, по които взаимодействат държавите. Ясно е, че както самата война е грубо нарушение на този международен ред, така и опитите да се направят тези така наречени референдуми в областите - те представляват опити за промяна на границите на суверенна държава. Ясно е, че това не може да бъде прието от международната общност и ЕС. Няма как да бъде прието и да не бъде осъдено и от България", заяви Антон Кутев.

Според говорителя на кабинета тази ескалация на конфликта поставя под риск целия европейски континент, тъй като Русия и Путин са наясно, че международната общност няма как да се съгласи с тези действия.

"Категорично твърдим, че в момента пряка военна заплаха за България няма, но в същото време има огромен риск, който се засилва и със заплахите за ядрено оръжие започва да изглежда все по-осезаем. Най-големият риск остава икономическият. Предполага се, че доставките на горива за електроенергия ще се затруднят, транспортът в Черно море ще се затрудни."

България разчита на чл. 5 от договора с НАТО за защита в случай на агресия, но това идва и с отговорности, подчерта Кутев. Част от тези отговорности са нашето участие с въоръжение в акциите на Алианса и защита на въздушното ни пространство.

"Служебното правителство първо се опитва да осигури първо възможността за защита на собственото ни небе. Точно това нямаме и точно затова на последното заседание на правителството беше взето решението за процедурата за останалите 8 изтребителя от ескадрилата (F-16, бел. ред.)"

Според Кутев единственият смислен подход в този конфликт е дипломацията, а Русия не я използва и заради това напрежението ескалира. По думите му трябва да има общоевропейски решения за решаване на мигрантската криза - както от Украйна и Русия, така и от Близкия изток.

"България в момента не е по-рискова външна граница от Гърция, Италия или Испания. Ние сме напълно в рамките на европейските изисквания. Има огромен външен натиск от Турция. Бяха направени огромни усилия, с които да ограничим по някакъв начин мигрантския натиск."

Най-важното в пограничните райони е строежът на пътища. Обявеното бедствено положение ще ускори процедурите по поддръжка и ремонт на пътищата, които са един от най-сериозните проблеми там, каза още говорителят на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕМОКРАЦИЯ ПО КОМУНИСНИЧЕСКИ!КОМУНИСТИТЕ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ с ОТКРАДНАТИ ПАРИ ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА- ФАЛИТА НА БАНКИТЕ!ПОСЛЕ С КОСТОВ СЕ РАЗБРАХА И ПРИВАТИЗИРАХА ПРЕДПРИЯТИЯ! ИЗГОНИХА НАРОДА ДА СЛУГУВА ПО ДЪРЖАВИТЕ!НАЙ - ВИСОКА СМЪРТНОСТ, ПОДАРЪК ОТ ЛЮБИМАТА РУСИЯ С ЧЕРНОБИЛ
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата заплаха за България са нейните лакеи-политици., мислещи как да се подмажат на САЩ, а не за нашите проблеми.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме част от военен съюз който сега воюва в Русия и Китай икономически и недиректно воюва физически с тях. Васали като нас нищо не получават при победа, но плащат най-много при загуба.
21
0
 
4
 
! Отговори
Алф Редхичкок преди 1 година
Хич,хич няма.....:))))) Ако така я караме, точно до една година тук ще са руини.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма изобщо никаква логика в това, което "твърди той", това е шизофрения направо във всяко едно изсказване, абсурд. А имаш ли чужди военни бази и логистичен центр - означава че си под прицела ви-на-ги
19
3
 
2
 
! Отговори
Z преди 1 година
Какво ни донесе " хубавата" демокрация, глад, мизерия, мародери, крадци, си-гънки набези, вируси, чума, безугледни кражби. Възраждане ще ни даде по- светъл път. ЕС за 30г източи България, окраде я чрез платени политици. Възраждане!
18
0
 
9
 
! Отговори
Кутев преди 1 година
е най-мазния комунист за всички времена,готов е да се наведе на всеки който му предложи някакво постче,дори и да му чисти нощното гърне.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кутев да вземе да си напише домашното вечер преди лягане .Щото в изказването му цари пълна каша.Не става ясно кой , защо ,кога,по какви подбуди .Някой бил се отказал .Пък видиш ли ние не се отказвама въпреки ,че признаваме ,че съществува заплаха.Нещо май му нареждат от различни страни и посоки та и той е знае къде е.Ама нали заради постовете....Пуста власт ...Може нищо да не правиме , ама да сме там...
16
2
 
2
 
! Отговори
The Last minutes ! преди 1 година
По предварителна информация премиерът на Държавния съвет (ръководител на правителството) на Китайската народна република Ли Къцян е бил арестуван от армията.Изобщо някаква странна информация идва от Китай. Редица източници като цяло съобщават за военен преврат и ареста на Си Дзинпин.В страната са отменени над 6000 (!) вътрешни и международни полета. Всички билети, продавани за високоскоростната железница, са спрени. Железопътният трафик е напълно спрян до второ нареждане.
15
3
 
5
 
! Отговори
Калинков: преди 1 година
Пряка военна заплаха за България няма, но има разграден двор наречен бг където пролетарии от все странии преминават като скакалци през смешната прескъпа оградка на гервавите
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за затлъстяването не каза ли ? Щото сме били станали като американците само ядене и пиене на маса Един вид Лошо няма
13
5
 
2
 
! Отговори
МВР Изверги преди 1 година
МВР държат хора като роби в Бобов дол!
12
3
 
5
 
! Отговори
Хора Убиват ни преди 1 година
МВР ни убиват с честоти, изнасят Тероризъм в целият Европейски Съюз! И за вас ще дойдат!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'санкциите не трябва да са на гърба на европейските граждани' --- но на гърба на българските граждани може всичко и ТРЯБВА!
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'България ще каже "да" на следващ пакет санкции на ЕС срещу Русия, защото ние сме членове на Евросъюза, това е политика на Евросъюза' --- ДЕМЕК КОЛОНИЯ, ХАХАХАХАХА
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С изтребители, и то на хартия, никой не брани небето си. Ще браним или ще нападаме, та не купуваме наземни отбранителни системи? Пряка заплаха за националната ни сигурност са продажните политици...
8
3
 
3
 
! Отговори
МВР Перник уроди преди 1 година
МВР гледат мъжки г.ъзове със СРС техника, бъркат ни в мозъка като на доби.тък като през 80-те, за какво сме живи за МВР ли за ДАНС ли!?
7
4
 
4
 
! Отговори
Торбички под очите преди 1 година
Кутефффф, разработвай сценарии за посрещане на бурятските воини;))) и гледай да набавиш чок-бок рана, домакински уреди, перални, телевизори, кафе машини, квот са сетиш технологично, за да мой ги натварим и да си ги изпратим по живо, по здраво, наобратно;)))
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев какво му хареса на Кутев, та го направи и говорител? Логиката в изказванията му се губи. Подхване нещо и в следващия момент заходи на обратната страна, важно му е да говори, а дали нещо казва.....
5
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато съществува това образование руссуята, заплахата за България остава постояннo!