Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията

Където има монопол, възнагражденията са ниски
28 сеп 2022 13:48, Анисия Иванова
252
Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
8
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Ще ходя на запад да работя за висока заплата, няма да им работя на нашите работодатели да си купувт джипки С класа.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад не щат вече българи предпочитат укряинци и руснаци идвар все по бедни за да работят за все по малко което устройва напълно работодателя
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мияч, а тръби правиш ли?
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
58, 'На 55 години, с умения, опит, желание за работа, но никой не те поглежда. А до пенсия остават още 10, как е?' --- по-добре от тия навеждали се се 40 г
53
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До смешния със софтуера . Невежа главо примера с оператора беше пример като мога да Дан много други примери и спри да ми дрънкаш за някъв софтуер мързеливецо защото БС държа че у вас и един пирон не можеш да забиеш защото никога не си хващал истинска работа . Аз в една стая да ми дойдат майстори за 18 кв шпакловка която за общо 13 часа е направиха броих 1500 лв за 13 часа труд а за баня относно лепене на фаянс и обръщане на прозорец за 2 дни работа на един майсто му броих 3800 лв . Ти кога ще ги
52
2
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
До 58 и кви умения имаш.. ;)
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За битовата престъпност да му мислят тия в къщите къща се краде най лесно
50
3
 
1
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Аз съм много доволен котировките за стоката на пазара на труда?
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не подлъгвайте хората! Фирмите търсят хора за окаяни длъжности с ниски заплати. Хубавите места не остават свободни за повече от няколко минути.
48
6
 
5
 
! Отговори
Любо преди 1 година
До ИстинатаБил съм началник производство в цех с поточна линия. Операторите бяха масово или млади и безперспективни или възрастни всезнайковци не можещи да приемат, че СОЦ а е свършил и трябва да се адаптират. Ако поточната линия ти е критерии за квалифициран труд, значи си един от всички ревльовци дето чакат парламента да ги оправи. В момента продавам софтуер и само нетото ми е 4000 лв, но тук се бачка и се мисли, мрънкачи и разбирачи не виреят...
47
2
 
22
 
! Отговори
www преди 1 година
На 55 години, с умения, опит, желание за работа, но никой не те поглежда. А до пенсия остават още 10, как е?
46
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Бай, бай, български БКП юдо- комунизъм! Не плащате добре - оставате без работници. Изчезвате червени грабители...
45
7
 
2
 
! Отговори
Слагайте решетки преди 1 година
Цената на енергията скача драстично. А енергиите са в основата на производството. В цяла западна Европа. Разходите за производство растат драстично. Работодателите са принудени да освобождават стоката наета от пазара на труда и да търсят варианти за наемане на по-евтина стока. Очаква се половин милион в България да останат без работа и без препитание. Ще има бум на битовата престъпност. Монтирайте решетки на вратите и прозорците, макар че това едва ли ще помогне.
44
0
 
20
 
! Отговори
инженер преди 1 година
До: номер 29 Да ти разкажа нещо, ама не е виц. Когато бях млад, току що завършил ВМЕИ (сега "Технически Университет") София, и си търся работа, ми викат: "Е да, ама ние търсим такива с голям трудов стаж, опитни, обучени..." Сега като си търся работа ми викат: "Е да, ама ние търсим млади, току що завършили, може и студенти пети курс, обаче енергични, готови да усвоят нови умения".Повтарям, не е виц! Истина е!
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оператор в Чехия получава един път и половина дори два пъти повече от оператор в България. Извънредния труд се плаща, условията са два пъти по-добри. А оператор в Германия получава три пъти повече и условията са три пъти по-добри. Тук всичко е фалшиво и гледат да прецакат колкото се може повече paбoтещия. Нещо като чepнoкожите в САЩ при poбoвладейския строй.
42
0
 
8
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Затова ли германия само ламти за кадри и че не и достигат
41
3
 
7
 
! Отговори
Чистач преди 1 година
Аз съм на 6500 заплата за 12 часа на седмица чистя 3 офиса по 4 часа.
40
1
 
18
 
! Отговори
ИСТИНА преди 1 година
Примера с оператора беше просто пример . Мога да дам много други примери за много други позиции и професии . НЕ РАБОТЕТЕ ЗА ПОД 2500 лв на месец при 168 часов месец. НЕ БЪДЕТЕ РОБИ И НЕ СЕ ДАВАЙТЕ НА ПРЕСТЪПНИЯ БКП БИЗНЕС. НЕ ИМ ДАВАЙТЕ НАДЕЖДА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ С ГЕНОЦИДА И ОРЕСТЪПЛЕНИЯТ си. ОТСТОЯВАЙТЕ СЕБЕ СИ И СИ ЦЕНЕТЕ ТРУДА- независимо какъв е той
39
1
 
7
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Еееех, кога ще направят мерезето 4 хиляди евро като в Норвегия, ееееех...
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тема да им работя и голкова. Ако искат да ме заменят и с автомат. И да правилно е. Вече не аз фодя на интервю, а фирмата идва на интервю при мен. Толкова са жалки работите, че никой не иска да ги работи. Имам приятели напуснали от DXC и IBM и станали шпакловчици и чистачи. Не е нормално да седиш в няква ботска американска корпорация за 3 бона на месец като за една шпакловка на стая е 700лв и я правиш за 3 часа. Единия дето стана чистач чисти 4 офиса и взима 3200лв за 8 часа на седмица.