На 15 000 души у нас се пада 1 психиатър, гржата за депресирани хора - нулева

Това е "тихата пандемия", защото не се вижда, заяви Елена Цонева-Папуджиева
28 сеп 2022 12:00, Анисия Иванова
74

Ръст от 25% на депресиите в първата година на пандемията. Тази тревожна статистика представиха здравните институции. Прогнозите на СЗО са, че депресивните разстройства ще се превърнат в причина номер 1 за загуба на трудоспособност в света към 2030 година. Това е прогнозата на СЗО.

"В края на 2021 г. и началото на 2022 година се проведе проучване в 10 държави в Централна Европа и Балтийския регион по определена методология, извърши се преглед на състоянието на грижата за пациента. За България данните са най-тревожни - грижите за хората с депресивни разстройства са почти нулеви, реимбурсацията на модерните медикаменти е 50%, навсякъде в "белия свят" е 100%, дори в Румъния е 90%", коментира създателят на Портала на пациента и модератор на форума "Лицата на депресията - предизвикателства и отговорности" Елена Цонева-Папуджиева в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че в България няма грижа да пациента, няма безплатни услуги за психиатър, а една консултация е 15-60 евро. Другият проблем, който очерта е, че институциите помежду си не си говорят. И беше категорична, че Ковид пандемията е причина за увеличените случаи на депресия сред българите.

Още по темата

"Погледът трябва да е освен от здравната - и от социалната страна, много хора губят работата си заради депресии

"Много наши близки починаха, много хора останаха без работа. Работата от вкъщи също оказва влияние - едно е, когато останеш с някой вечерта за няколко часа, друго е да си нон стоп с него, това също отключва разстройства", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Националната стратегия за психично здраве, създадена 2021 г., не работи.

Та посъветва хората да следят състоянията си като например дали изпитват тревожност, какъв е сънят им, дали нещата, които им доставят удоволствие все още го правят, дали умеят да споделят.

"Хората не се усещат, има хора, които веднага споделят и взимат мерки, други не си обръщат внимание или близките им казват "Какво се превземаш", добави Елена Цонева-Папуджиева.

И посочи други стряскащи данни - у нас има 500 психиатри, на 15 000 човека се пада един специалист. А за цялата страна детските психиатри са едва 22-ма.

"Депресивните състояния се наричат "тихата пандемия", защото не се виждат. Институциите трябва да поемат своята отговорност за психичното здраве, всеки пети човек рано или късно изживява тежко депресивно разстройство в живота си", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой пък ходи на психолог ?
23
0
 
5
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Психиатрите направо да идват тук да четат коментарите и след това да си издирват пациентите. Мен един вече така ме намери. Работим по въпроса.
22
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
У нас няма депресирани,а само НЕДОВОЛНИ !!!Всеки иска да има повече,а не прави нищо !!!Утре ще иска пенсия,а цял живот на помощи...е КЪДЕ ДАВАТ ТЪКА !!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Безбожници !! преди 1 година
Продали са си душите на Дявола, свързват се със сили от Отвъдното... Анатема трижди!!!
20
1
 
0
 
! Отговори
Айде нЕма нужда! преди 1 година
Държавата се грижи за нашите хора. За останалите е мащеха.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депресията е сериозен проблем в отчуждени общества, където връзката с семейството и близките е изгубена, а приятелствата са просто делови или меркантилни. В тези общества психическото здраве е сериозно застрашено от ранна възраст и това обуславя и необходимостта от психиатри, психоаналитици и прочее...
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички хора грижата у нас е нулева.
17
10
 
1
 
! Отговори
Специалист преди 1 година
Лекувам ви депресиите дами мили, с компресии на вашите сливи!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отива човек на психоаналитик в САЩ... Приема го лекарят и по време на сеансът му говори "Спокойно, успокойте се, спокойно"... Отива човек в България и лекарят веднага рязко казва "Абе какво си се отпуснал! Я се стегни!"...
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки втори барман е по-добър психолог от повечето с дипломи, които не знаят за какво са специализирали нещо което не разбират.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оо на мен вкъщи ми се падна цял прихиатър, не ми трябва никаква друга помощ
13
1
 
4
 
! Отговори
Отиде си неразбрана! преди 1 година
"Днес българина е духовно болен (човек )." - Вера Кочовска
12
4
 
1
 
! Отговори
10 преди 1 година
Не е възможно, там е много хубаво и се радвам, че превземат нови територии, в които също да стане толкова хубаво. Чудна страна е русия, просто гнилият Запад се опитва да я злепоставя постоянно.
11
4
 
3
 
! Отговори
Холистик преди 1 година
Депресиите са причинени от отравяне с храни, напитки, цигари, токсичен въздух, медикаменти... Отделно, ако гласа на душата не се слуша, а се заглушава и се следва материализъм и скотско съществуване, следва депресия, която "лекуват" с флуоридни хапчета , калциниращи допълнително хипофизата в мозъка и допълнително дистанциране на душата от оскотелия индивид. Целта на медикаментите е да ви направи щастливи прасенца в кочинката. Не да яи просветли и извиси. 2030 депресии? Не щастливи без имотни?
10
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Русия е на 3то място в света по брой на самоубийства, България е на 108мо.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм ходил неколко пъти на психиатър, понеже работодателите ми изискваха това нещо от мен, пълна пародия :))) Отиваш, питат те дали си добре, слагат печата и си готов :)))
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какво е депресирана Анисия, та е пропуснала буква във заглавието? Ще й удържат ли 10% от заплатата, или пак така-до следващия път?
7
0
 
3
 
! Отговори
Слепи ли сте преди 1 година
Гешев кога ще го прегледа Психиатър, агресивен прокурор с манталитет на Садам Хюсеин управлява България !
6
1
 
8
 
! Отговори
Анти-депресанти преди 1 година
За всеки депресиран човек по един КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ да управлява дълговете и да успокоява, че децата и внуците ще се погрижат да доизплащат наследените задължения след смърт.
5
2
 
10
 
! Отговори
АААА преди 1 година
Заради това ли няма кой да изпише хапчета на Баце и Славуца ?