Пост COVID-19 и самоубийства: Учените предупреждават за скрита криза

Дългогодишният COVID средно намалява общото здравословно състояние с 21%
16 сеп 2022 20:00, Йоана Цонева
50
Пост COVID-19 и самоубийства: Учените предупреждават за скрита криза
Снимка: Pixabay

Скот Тейлър така и не успява да продължи напред от COVID-19.

56-годишният мъж, който се заразил с болестта през пролетта на 2020 г., все още не се бил възстановил около 18 месеца по-късно, когато се самоубил в дома си близо до Далас, след като загубил здравето, паметта и парите си.

"На никого не му пука. Никой не иска да отдели време, за да ме изслуша", пише Тейлър в последния си текст до приятел, говорейки за тежкото положение на милионите страдащи от дългогодишна COVID - инвалидизиращо състояние, което може да продължи месеци и години след първоначалната инфекция.

"Почти не мога да пера без пълно изтощение, болка, умора, болка по целия гръбначен стълб. Светът се върти замаяно, гадене, повръщане, диария. Изглежда, че казвам разни неща и нямам представа какво казвам", добавя Тейлър.

Според Световната здравна организация дългият COVID е сложно медицинско състояние, което трудно може да се диагностицира, тъй като има редица от над 200 симптома - някои от които могат да наподобяват други заболявания - от изтощение и когнитивни нарушения до болка, треска и сърцебиене, предаде "Ройтерс".

Няма достоверни данни за честотата на самоубийствата сред страдащите от това заболяване. Няколко учени от организации, сред които Националният институт по здравеопазване на САЩ и британската агенция за събиране на данни, започват да проучват потенциалната връзка след данни за увеличаване на случаите на депресия и мисли за самоубийство сред хората с дълъг ХОВБ, както и за нарастващ брой известни смъртни случаи.

"Сигурен съм, че дългият COVID-19 е свързан със суицидни мисли, с опити за самоубийство, с планове за самоубийство и с риск от смърт от самоубийство. Просто не разполагаме с епидемиологични данни", казва Лео Шер, психиатър в Mount Sinai Health System в Ню Йорк, който изучава разстройствата на настроението и суицидното поведение.

Сред ключовите въпроси, които сега се разглеждат от изследователите: дали рискът от самоубийство потенциално се увеличава сред пациентите, защото вирусът променя биологията на мозъка? Или пък загубата на способността им да функционират както някога е тласкала хората към ръба, както може да се случи при други дългосрочни здравословни състояния?

Шер казва, че болковите разстройства като цяло са много силен предиктор за самоубийство, както и възпалението в мозъка, което няколко проучвания свързват с продължителния COVID.

"Трябва да се отнасяме сериозно към това", добави той.

Анализ за "Ройтерс", извършен от базираната в Сиатъл фирма за здравни данни Truveta, показва, че при пациентите с дълъг COVID вероятността да получат за първи път рецепта за антидепресант в рамките на 90 дни от първоначалната диагноза COVID е почти два пъти по-голяма в сравнение с хората, диагностицирани само с COVID.

Анализът се основава на данни от 20 големи болнични системи в САЩ, включващи повече от 1,3 милиона възрастни с диагноза COVID-19 и 19 000 с диагноза дълъг COVID-19 между май 2020 г. и юли 2022 г.

Потенциалните дългосрочни последици от COVID-19 не са добре проучени, тъй като правителствата и учените едва сега започват систематично да изследват тази област, след като излязоха от пандемията, която сама по себе си заслепи голяма част от света.

Въпреки че много пациенти с дългогодишен COVID се възстановяват с течение на времето, около 15% все още изпитват симптоми след 12 месеца, според Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Вашингтонския университет. Няма доказано лечение и изтощителните симптоми могат да оставят страдащите неспособни да работят.

Последиците от това, че дългият COVID е потенциално свързан с повишен риск от психични заболявания и самоубийства, са сериозни; само в Америка състоянието е засегнало до 23 милиона души, по оценка на Службата за отчетност на правителството на САЩ от март.

Дълготрайният COVID също така е изтласкал от работа около 4,5 милиона души, което се равнява на около 2,4% от работната сила в САЩ, заяви през юли пред Конгреса експертът по заетостта Кейти Бах от Института Брукингс.

По данни на IHME в световен мащаб близо 150 млн. души са развили дълъг COVID през първите две години на пандемията.

В много развиващи се страни липсата на наблюдение на дългия COVID прави картината още по-неясна, казва Мурад Хан, професор по психиатрия в университета Aga Khan в Карачи, Пакистан, който е част от международна група експерти, изследващи риска от самоубийства, свързан с COVID-19.

"Имаме огромен проблем, но не знаем степента на проблема", каза той.

Според интервюта на "Ройтерс" с няколко десетки пациенти, членове на семействата им и експерти по болестта, времето е дефицитна стока за все повече хора, страдащи от COVID, които казват, че нямат надежда и пари.

За Тейлър, който е загубил работата си като продавач на геномни тестове на лекари в серия от съкращения през лятото на 2020 г., преломната точка е настъпила, когато е трябвало да изтече застрахователното му покритие при бившия му работодател и молбата му за социални помощи е била отхвърлена, казва семейството му.

"Това беше сламката, която пречупи гърба на камилата", каза по-големият му брат Марк Тейлър.

Хайди Ферер, 50-годишна телевизионна сценаристка, родом от Канзас, се самоуби през май 2021 г., за да избяга от треперенето и мъчителната болка, заради които не можела да ходи и да спи, след като се заразила с COVID повече от година по-рано, каза съпругът ѝ Ник Гуте.

Гуте, режисьор, който след смъртта на съпругата си се е превърнал в защитник на хората, страдащи от COVID с дълъг период на лечение, заяви, че до тази зима не е чувал за други самоубийства в мрежата от пациенти с COVID с дълъг период на лечение.

Още по темата
"Сега те идват всяка седмица", добави той.

Survivor Corps, група за застъпничество за пациенти с дълготраен COVID, заяви, че през май е провела анкета сред членовете си и е установила, че 44 % от близо 200 анкетирани са заявили, че са обмисляли самоубийство.

Лорън Никълс, член на управителния съвет на групата за подкрепа на пациенти с дълготраен COVID Body Politic, заяви, че чрез контакти с членове на семейството в социалните медии знае за повече от 50 души с дълготраен COVID, които са се самоубили, въпреки че Ройтерс не успя да потвърди случаите по независим начин.

34-годишната Никълс, експерт по логистика към Министерството на транспорта на САЩ в Бостън, казва, че самата тя няколко пъти е обмисляла самоубийство заради дългия COVID, от който страда повече от две години.

Exit International съветва англоговорящите как да потърсят помощ при асистирана смърт в Швейцария, където евтаназията е законна с определени проверки. Фиона Стюарт, директор, заяви, че организацията, която не проследява резултатите след предоставяне на съвети, е получила няколко десетки запитвания от пациенти с дълъг COVID по време на пандемията, а сега получава по едно на седмица.

Националните институти по здравеопазване на САЩ проследяват въздействието върху психичното здраве като част от проучването RECOVER на стойност 470 млн. долара, посветено на дългия COVID. Първите резултати за нивата на тревожност и депресия се очакват до началото на септември, но информацията за самоубийствата ще отнеме повече време, каза д-р Стюарт Кац, водещ изследовател.

"Това, което знаем, е, че хората с хронични заболявания са податливи на мисли за самоубийство, опити за самоубийство и завършване на самоубийство", казва Ричард Галахър, доцент по детска психиатрия в NYU Langone Health, който участва в RECOVER.

По въпроса дали вирусът променя мозъка, Галахър каза, че има някои доказателства, че COVID може да предизвика възпаление на мозъка - което е свързано със самоубийства и депресия - дори сред хора, които имат сравнително леко заболяване.

"Възможно е да има директни, по някакъв начин токсични ефекти на вируса и част от тях ще бъдат възпаления", каза той.

Дългогодишният COVID средно намалява общото здравословно състояние с 21% - подобно на пълна глухота или травматично мозъчно увреждане, установява IHME на Вашингтонския университет.

Въпреки че някои експерти очакваха, че Omicron е по-малко вероятно да причини дълъг COVID, официалните данни на Обединеното кралство, публикувани този месец, установиха, че 34% от 2 милиона страдащи от дълъг COVID в страната са развили симптомите си след инфекция с Omicron.

Британска правителствена консултативна група проучва риска от самоубийство за пациентите с дълъг COVID в сравнение с по-широкото население, докато държавната Служба за национална статистика (ONS) проучва дали може да оцени предварително риска от самоубийство на пациент с дълъг COVID, както прави това за хора с други заболявания, например рак.

"Здравословните състояния, които са инвалидизиращи в дългосрочен план, могат да увеличат риска от самоубийство, откъдето идва и загрижеността за дългия COVID", казва Луис Епълби, професор по психиатрия в Университета в Манчестър и съветник на правителството на Обединеното кралство.

Всъщност изследвания във Великобритания и Испания установиха шесткратно повишен риск от самоубийство сред пациентите с миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора (ME/CFS) - друго следвирусно заболяване със симптоми, подобни на тези на дългия COVID, в сравнение с общото население.

Мрежата от британски центрове за лечение на дълъг COVID също е драстично препълнена, което засилва чувството за безнадеждност у някои пациенти; през юни, последния отчетен месец, само една трета от пациентите са получили прием в рамките на шест седмици след като са били насочени от местния си лекар, а друга една трета е трябвало да чакат повече от 15 седмици.

Рут Ошиканлу, бивша акушерка и здравен работник в Лондон, превърнала се в треньор по въпросите на бременността, споделя, че здравословните проблеми, с които се е сблъсквала дълго време в COVID, са я доближили до ръба. Когато бизнесът ѝ временно се сринал поради проблеми с дълговете, след като тя се борила да работи, тя почувствала, че животът ѝ е приключил.

"Плаках на счетоводителя, а той ме държеше на изчакване - мисля, че не искаше да е последният човек, който ще говори с мен", спомня си 48-годишният мъж.

"Това, което COVID ви дава, е много време за размисъл", казва тя. "Не съм мислила да го прекратявам, за щастие, заради сина ми. Но познавам толкова много хора, които са имали такива мисли за самоубийство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходете да плувате и от хлора в басейните нищо няма ви хване.честно.
40
2
 
0
 
! Отговори
Фшшшшш преди 1 година
Аз съм поредния фишшшшшек на фармамафиятаа
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то като научиш, че артериалните съсиреци нарастват средно с 1 и 1/4 инча на месец и засега статистически средното време на живот е в интервала 18-24 месеци на "късметлиите" с "ваксината", при които този процес се отключва, по-добре да се довършиш сам...
38
2
 
4
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
С тази статийка се опитвате да пропагандирате ,провала наречен Ковид диктатура ....нема да ви се получи!!!Стадото се събуди и вече шепата сектанти останаха верващи(надявам се да бъдат прибрани в някоя изолирана психиатрия)!!!Скоро ще обявим победа над ПЛАНдемията ,тъй като хората се събудиха и осъзнаха че две години бяха лъгани и манипулирани (най-лошото ,нарушиха им правата и свободите)!!!
37
3
 
3
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Има План, и вирОсо е част от него .... Не бъдете наивни! Ще измрат милиони, стотици милиони ще обеднеят тотално... Дигиталното Робство - оФцете ще бъдат управлявани с желязна ръка! Имаме Нов Холокост -Ваксинационен! Бог с Вас и пазете децата
36
2
 
9
 
! Отговори
Еко ЕВРО-ЛИБЕРАСТ преди 1 година
Скоро и от Европа масово европейците насила принудени от ЕВРО-САНКЦИИТЕ ще изпадат в безизходица без пари, на тъмно и на студено --- направо това се е за САМОУБИВАНЕ от друга страна това пък ще подобри екология и климата в ЕС. Също когато хората са се САМОУБИЛИ няма да харчат Енергия и няма да имат нужда от храна всичко се вписва идеално в ЕВРО-САНКЦИИТЕ.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самоубийствата са заради мизерния живот. Е.ба си наглостта да ги приписват и тях на ковида.
34
2
 
6
 
! Отговори
SPAS - от ваксинация преди 1 година
SPAS - усложнения, предизвикани от шипове, след ваксинация с активна ваксина Covid-19 (https://osf.io/q94b) - Симптомите засягат всички основни органни системи, като периферната и централната нервна система (приблизително 16-20% от съобщените странични ефекти), опорно-двигателния апарат (приблизително 16-20% от съобщените странични ефекти) и други. 12-14%) и сърдечно-съдовата система (приблизително 2,2-3,4%), дихателните пътища (приблизително 4%), чревния тракт (приблизително 7,5-9,3%),....
33
4
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
"Дългогодишният COVID средно намалява общото здравословно състояние с 21%" Верно, токсините от кемтрейлса, белината във водата и гмо-то в храните, наистина намаляват живота, дори с повече от 21%. Какво да кажем за Калий40, дали блокира регенерацията на клетките? Ех, този "страшен" ковид и "вълшебни" спринцовки.
32
4
 
22
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Медицинските съучастници ходят с маски, защото искат да скрият лицата си. Защото знаят, че са си продали душите и живота на пациентите си и скоро ще си платят за стореното. Не могат да се погледнат в огледалото от отвръщение от себе си, но парите не миришат. Дано им приседнат кървавите пари, които са получили за това предателство.
31
4
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ситият на гладният не вярва. Така е и със всичко останало. Не питай сторило, питай патило. Имаме невероятни поговорки точно да *** неверни. След три ваксини и няколко вида корона една след друга плюс вирус обикновен, който преди беше за 12-24 часа се кара супер брутално, дълъг пост ковид, синузит и т.н. може да има проблем всякакъв в зависимост от слабостите на организма. Когато ви биха ваксините под строй и без простотията от новите и нета всичко беше точно. Сега с нета пълно с простаци
30
13
 
10
 
! Отговори
ДЕПРЕСИРАН преди 1 година
ЛЕГАЛИЗРАЙТЕ Наркотиците ВЕДНАГА! Хората са депресирани, а хапчетата които се изписват от лекарите са супер вредни и пак съдържат нарткотици + вредна химия. Искаме чисти наркотици от държавата!
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля социологическите проучвания да се правят по друг начин. Въпроси като ИСКАТЕ ЛИ ДЪЛЪГ КОВИД или КОИ СИМПТОМИ или БОЛЕСТИ ДА ВКЛЮЧИМ В ДЪЛЪГ КОВИД да се задават на друго място.
28
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашия град медицинските лица продължават да носят маски в магазини и градски транспорт. За мен го правят с цел да поддържат лъжата "ковид" и да ни бъдат за "пример" един вид. Пък и признаят ли, че е било лъжа, те си знаят кво ги чака, знаят колко пари източиха от касата. Отвратен съм от цялото медицинско съсловие.
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Журналистите от тоя сайт ще обърнат палачинката още на 03.10., а всички ковид пропагандатоди ще бъдат издирени и осъдени. !
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имате въпроси относно страничните ефекти на ваксината питайте месията на атлантиците, баба Ви Урсула дето е пресметнала дозите и секторите, в които е задължителна, за да не залежават на съпруга й бъркочите.
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То самото носене на маска, предизвикваше депресия, бе! Учени! Да забравим ли многобройните информационни емисии с депресиращи данни, глезотиите с тревога за нашето здраве. Сега същите учени се напрягат да ни изследват, уж под предлог за "дълъг ковид", симптомите на който, са същите като на 200 "традиционни" болести, и които се лекуват с утвърдени лекарства от много години.
24
5
 
18
 
! Отговори
Иванова преди 1 година
До Анонимен Явно не е била психически здрава мацката, щом е навила ръкав да я надупчат със сатанинската спринцовка, праачилю! Точно за млади, здрави жени, които имат редовен цикъл (защото пораженията на ковид идват от сгъстена кръв), опастността от тежък ковид и смърт е игнорируемо малка, а риска от ваксината надвишава този от ковид над 1000 пъти.
23
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "...Това беше и целта на памдемията. Да се изчисти планетата от бедни, които нямат достъп до ваксини..." ------- сме6коо, целта е да се сиропира бялото население, което е и основен потребител на ресурсите! Останалите по-тъмни хем не потребяват толкова, хем нямат толкова претенции, хем бачкат за парче хляб! Отделно и че векове наред от тях не се искало да мислят повече от това как да доживеят края на утрешния ден, та ще са и перфектните рооби на елита, който ще остане! Сега зацепи ли?
22
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги натъпчат с антидепресанти, тогава идват мислите за самоубийство, не от самия Ковид. Ама с такива статии се цели не само лекарите, но и психиатрите да си напълнят джобовете покрай тази "пандемия"! Хората се самоубиват и без ковид - поради безпаричие, отчаяние, самота, депресия, безизходица, липса на подкрепа. Ето това е истинската причина и вината е изцяло на обществото!