МЗ: Затяга се режимът за движение на зърно, онлайн мониторинг 24/7

Либерализирането на търговията е довело до слабости
30 сеп 2022 17:07, Анисия Иванова
8
МЗ: Затяга се режимът за движение на зърно, онлайн мониторинг 24/7
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието предлага да бъде засилен контролът върху движението на зърнените партиди. Затягането на режима за проследяване става години след либерализирането на пазара на зърно заради тревогите на родните зърнопроизводители от вноса на продукция от Украйна.

По оперативни данни производството на пшеница у нас тази година е достигнало 6,3 млн. тона, което е много добър добив.

Страната ни вече поиска от Европейската комисия да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар вследствие на войната в Украйна. Засилен е и контролът върху внесените партиди зърно, твърдят от земеделското ведомство.

Още по темата

На последния консултативен съвет по зърното беше взето единодушното решение - да бъде върнат регистрационният режим на зърнените складове. Експертите вече работят върху промяна на наредбата, която скоро ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

"До 2015 г. имаше специален закон за търговията със зърно, имаше т.нар. публични складове, складови записи, движения. Самият износ от държавата ставаше с издаването на лицензи за износ. С цел да се либерализира пазарът, този закон е отменен с постановление на МС. В момента има наредба, по която държавата получава информация какво се случва. Тези, които притежават зърно, които произвеждат зърно и съхраняват, са длъжни да обявяват какво имат в складове и т.н. На практика обаче видяхме при този огромен внос на зърно – пшеница и слънчоглед от Украйна в последните 7-8 месеца, че тази наредба има пропуски", коментира за БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

По думите му либерализирането на търговията е довело до слабости, които ясно са проличали.

Целта сега е не да се затруднява търговията или да се поставят допълнителни бариери, а "да имаме пълен контрол", изтъкна Джиков.

Затова ще бъде въведен онлайн регистър по действащата наредба, за да има постоянен контрол "на всяка една точка, на всеки един склад, при всеки един търговец, входът и изходът на зърното във всеки един момент".

"Ще имаме изключително добра проследяемост на партидите, своевременно и бързо. Ще има изключително прозрачен мониторинг 24/7 какво се случва в България с движението на зърното", подчерта Тодор Джиков в предаването "Преди всички".


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Туск 2 преди 1 месец
ааааа пичовеее не такаа кво стана с демокрацията и свободния пазар тва си е прако вмешателство и вие почнахте като комунистите само забрани и ограничения
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е нов виц. Другият е, че корнелия нинова мислиза вас.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вервайте братя да верваме!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Циркаджии! Тая разнебитена, корумпирана държава не е способна на никакъв контрол. Ето, започнахме да ловим мигрантите, чак когато стигнат сръбската граница.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
киро язовиро продаде българия за жълти центове, вие за зърното сте се загрижили
3
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
спрете износа на зърно и храни не се знае какво ще ни е бъдещето какво ни еприготвила съдбата хлябът пак е над 2 лева
2
0
 
3
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 2 месеца
От град Левски съм . Затегнете коланите на нечистоплътните софиянци ( от второ поколение и ...) . Аз ви обещавам , че ще разкрия и трудови лагери за тях . Бог дал живота им , Бог взел живота им .
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
...след като го ожънаха и продадоха