Тайна проба показала: В украинското зърно имало гъгрица, пълен боклук

БАБХ твърди: От 40 проби няма такава с пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност
21 сеп 2022 09:05, Анисия Иванова
125
Тайна проба показала: В украинското зърно имало гъгрица, пълен боклук
Снимка: Bulgaria ON AIR

Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у нас. Проба, взета тайно от украински камион, показва, че то е негодно за употреба. Това твърдят от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Проблемът с вноса на украинско зърно накара земеделци от цялата страна да излязат на протест миналата седмица, а зърнопроизводители отдавна предупреждават, че пшеницата, която пристига, е с недоказано качество и контрол.

"Контрол не се осъществява. Осъществява го първата страна, например Румъния. Какво влиза в България - никой нищо не знае", коментира председателят на УС на НАЗ - Костадин Костадинов.

Още по темата

Взета тайно проба от украински камион със зърно предизвиква редица въпроси. Пробата е изследвана в независима акредитирана лаборатория. Становището е, че е негодна за употреба.

"Накарах наш колега от Бургас на опашка от такива камиони да вземат зърно от тях, по другия начин. Направена е проверка в лаборатория на българска база. Резултатите казаха, че е негодна. Ние в България такава пшеница нямаме, каквато беше тази на пробата. Пълен боклук! Освен това в зърното е имало и гъгрица и ако то се смеси с българска пшеница, ще зарази и нея", заяви Костадинов.

На отправено наше запитване относно качеството на украинското зърно от Българската агенция по безопасност на храните изпратиха писмен отговор, в който посочват, че Агенцията извършва съвместни проверки със служители на Министерството на земеделието и Областните дирекции "Земеделие". При проверките са взети общо 40 проби за лабораторен анализ за остатъчни вещества от пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност. При извършените лабораторни анализи няма констатирани отклонения от допустимите норми, подчертават от Агенцията по безопасност на храните. И уточняват, че лабораторните изпитвания се провеждат в акредитирани лаборатории. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче твърдят друго.

"БАБХ няма акредитирана лаборатория за контрол, да си кажем истината. Взетите проби са на базата на резултати, които могат да се направят във всяка лаборатория", каза Костадинов.

Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното в Министерството на земеделието. А нови данни на Евростат показват, че България заема осмо място по поскъпване на хляба в страните от Европейския съюз. В нашата страна цените на хляба за година са нараснали с почти 30%.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Ако наистина има гъгрици,значи е чиста от пестициди. Едно време звучеше като виц това,че холандци изкупували ябълки от България с червеи в тях,т.е. нямащи пестициди. А и насекомите са полезни,китайците ги ядат и са най-умната нация. Днес четох,че Xiaomi е пуснала пералня с тъчскрин дисплей и центрофуга на магнитна левитация,т.е. без лагери,като магнитните влакове.
89
1
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Има гъгрици в главите на зърнопроизводителите в България.Свободната конкуренция без дотации и пак по-ниски цени всичко това е в полза на потребителите.
88
3
 
4
 
! Отговори
чичо Кърле преди 1 година
85-АМИ ТОЙ И КОСТОВ НЯКОГА ВНЕСЕ АМЕРИКАНСКА ЦАРЕВИЦА.
87
6
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
До ЖекоБате, ходи учи първо геология, после разправяй за соца, ако той ти е критерий, напразно пиша това. В Добруджа и срещу Дуранкулак в морето е пълно с нефт и газ, както и край южното Черноморие, но никой до сега не посяга за това защото Русия лошо бие. Проучванията бяха направени, имаше и заявки за добив, вместо това имаме руска църква в Добрич. В Плевенско нефта е неподходящ, защото е пълен с парафин и т.н., чети бате, чети....
86
5
 
11
 
! Отговори
Koз преди 1 година
Глупости и в нашето зърно има гъгрица колко е Хиктолитровото тегло не казва то е показател за наядено зърно тайна проба защо тайна всяка мелница прави входящи анализи на полученото зърно и го взима ако отговаря на изискването и.Мирише наистина на Копеикин и скъп хляб на гърба на народа.
85
4
 
14
 
! Отговори
Жеко преди 1 година
До ЧИТАТЕЛ а бе сладуер ако имаше нефт и газ в Добруджа още по времето на соца щеше да се добива! Нефт има в Плевенско 1Ти питай що той не се добива? питай какво стана с находището край Галата Варненско и защо от как договора е сключен по времето на Иван Костов не разбрахме да е спечелила българия от тоя добив?Тия моабети *** ги разказвай на дабългарейците, ама и те знаят че е друга хавата там!
84
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни лъжи на мутрите земеделциЗащо се крият имената на лаборанта и къде е пусната??
83
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирише на копейкиииии
82
8
 
12
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Една руска фирма, в чието име си пише ....РОС, е изкупила огромни площи в Добруджа, и сега гледат всячески да пречат. Цяла Добруджа е под руско влияние, там спряха и всякакви даже проучвания за нефт, макар че има достатътчно, както на сушата, така и в морето, но също било много вредно.... А в Румъния не е, включиха вече една тръба, готвят и втора. Тук се говори само за всячески конектори, пълно мълчания за българския нефт и газ, причини, същите като за зърното.
81
8
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Тайната проба от агент Серьожа ли е взета?
80
12
 
21
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Това е нагла лъжа. Ние внасяме украинска пшеница и тя е с по-добро качество от българската. Нашите големи зърнопроизводители много добре знаят това и всячески се мъчат да спрат този внос. Много бързо БАБХ въведоха наредба да се правят всякакви изследвания за да затруднят вноса. Странно по какъв начин нашите държавни служби и определени медии се задействаха толкова бързо? Отговора на въпроса всички го знаем.
79
2
 
25
 
! Отговори
мармот преди 1 година
А в пробите на продукцията на т.нар. зърнопроизводители липсва зърно. То си личи по качеството на "хляба", де...
78
8
 
14
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Скоро няма да има Украинско зърно.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костов е виновен!
76
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските политици колко са семпли, та не разбират, че тези фуражи ги изяждат те и децата им? Ще доживеем ли да имаме политик, който да защитава българските интереси?
75
18
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всички зърнопроизводители са руско-червени барони с Бентлита и изпълняват руски хибридни поръчки!
74
11
 
22
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
САЩ са изкупили по голямата част от украинските земи и произвеждат ГМО! Нашето жито се изнася за европейците а американското жито ще го ядем ние!
73
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашето жито го изнасяме, а после внасяме уркаински блоклуци. Ц ц ц
72
12
 
9
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Руска гъгрица - точка
71
11
 
16
 
! Отговори
Алито от София преди 1 година
Това го знаем много отдавна, що в Украйна са 90 % американски фирми които произведат ГМО, а там в тази най корумпирана страната в Европа никой не го интересува кой какво произвежда щом си плаща на определени хора, но лошото е че и нашите вносители знаят, но парата е по важна за тях