Колко сме харчили за месо, мляко и хляб преди година и сега?

Вижте сравнение на цените
59
Колко сме харчили за месо, мляко и хляб преди година и сега?
Снимка: БГНЕС

Драстичен скок в цените на месо, яйца и мляко за последната година

Във времена на висока инфлация, растящи цени и социално недоволство БГНЕС провери какви са били цените на основни хранителни продукти през месец август 2021 година и ги сравни с тези от месец август тази година. За сравнението използва брошури на няколко магазина от големи търговски вериги, които има почти във всеки град.

Основните продукти, които са разгледани са млечните – прясно и кисело мляко, сирене кашкавал и масло, цената на хляба, месните продукти, олиото, кора яйца.

В каталозите за месец август 2021 г. средната цена на прясното мляко е била 1,79 лв., средната цена за кофичка кисело мляко е била около 0,95 ст., средната цена за килограм сирене е била 7,99 лв., средната цена за килограм кашкавал е била около 8,59 лв. и средната цена на 250 грама масло е била около 2,69 лв.

През август 2022 г. прясното мляко през август беше 2,49 лв., кофичка кисело мляко струваше 1,09 лв., килограм сирене ни струваше средно 16,4 9лв., килограм кашкавал около 15-16 лв. и 250 грама масло достигнаха цена от 4,99 лв.

Хлябът

Всички си спомняме как преди не чак толкова дълго време хлябът на промоция беше средно около 0,79 ст. Днес обаче шансовете за такава цена са почти нулеви. През август миналата година цената на хляба беше около 1,30-1,40 лв., докато този август средната цена на хляба е средно около 2 лв.

Месото

През август 2021 г. средната цена на килограм пилешко е била около 6,99 лв., докато през този август тя е около 9,99 лв. През август миналата година килограм свинско ни е струвал около 6,70 лв., а през август тази година е около 8,99 лв.. И на последно място каймата (1 кг) през миналия август е била около 7,99 лв., докато сега е около 9,99 лв.

Олио

През изминалите няколко месеца хората се сблъскаха с огромни тревоги след като цената на олиото се вдигна с огромни темпове. През изминалия август цената за бутилка олио 1 литър беше около 2,99 лв., докато през август тази година цената за това количество достигна до 4,99 лв.

Яйцата

Продукт, който продължава да променя своята цена във възходящ ход, за съжаление, са и яйцата. Миналия август една кора яйца (10 броя) е била около 2,29 лв., а през август тази година достигна до 3,40 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: яйцахлябмесоинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Столипиново няма да гласува,сещат се за нас пеевски само по избори,казват хората,омръзнало им да ги грабят и лъжат дпс-гроб!кисело мляко лев и половина..от фермерите го купуват приближени и собственост на дпс-гроб на ..60-70 ст.държат мандрите,държат търговците...те са всъщност,няма пройзводство вече,никой не иска да се поти..новите ценности са "парите ограбени от Народа ни"..скоро дпс-гроб ще ви обучават да храносмилате..банкноти!ПП и ДБ...ако обичате децата си и България!въпреки пАсолството!
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После що хората ходели в съседна Турция на пазар.Ами ще ходят разбира се.Онзи ден на отиване преди Одрин бензин 2лв/л си заредихме full как вика турчина,после кашкавалче на 10лв/кг,сиренце на 6лв/кг,масълце на 10лв/кг,макарони на 0,80ст,прясно мляко на 1,20лв/л,кисело мляко страхотно 2кг на 3лв и така нататък.Евтиния за нас на този курс на лирата.Месечно два пъти на пазар предостатъчно.А тук който иска да пазари от "големите вериги"Не мерси!
41
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и асан тези убавци харвардски ни докараха до просешка тояга.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти 33 години ударно унищожаване на селското стопанство в България, а след 2009 година унищожиха животните. Как да не поскъпват храните?
39
3
 
16
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Ами утре пак подкрепете парапета и после се дръжте за него като видите цените през зимата!
38
5
 
23
 
! Отговори
Мафията преди 1 година
Това е крабеж. Не искаме да издържаме украинци и сирийци!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как сте, ***?
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как сте, селяни?
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не може всичките да сте в ай ти сектора и да пишат мейли на климатик. някой трябва и да копае картофи. аре марш към нивата!
34
3
 
17
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Кирил и асен започнаха интеграцията бате буцо ще я довьрши и повече гладни бьлгари няма да има - всички ще са нахранени с европейските ценности
33
4
 
8
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Анонимен Ади бе преди година нямало война, ами нямаше :) от половин година е войната. Цените скочиха преди нея. Всичко почна от заповедта на чичо сам да не се пуска СП2 .... е и преди това има някои събития.
32
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големите патерици в момента на ГЕРБ и ДПС са Възраждане и ИТН.А Слави Триффоннов е най-големия анти-Българин ,продал си е душата на дявола.Сатанист.
31
3
 
17
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Кирил и асан ни евроинтегрирахаСлава на тези смели канадци , бьлгари де
30
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията вдигна изкуствено цените.Мафията(ГЕРБ,ДПС и тяхните патерици)
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото ни е трябвало.
28
1
 
25
 
! Отговори
Продължаваме Подмяна преди 1 година
вчера гледам в билата-кашкавал верея-35 кинта /килото!!!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят вуйчо прави бизнес с пауни. 16 пауна има. 10 мъжки и 6 женски. Тия мъжките като развеят опашките си, направо красотия, и му са в различни цветове - сини, зелени, бели, червени
26
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По всичко си личи намесата на мафията на ГЕРБ и ДПС.Вдигнаха цените по абсурден начин.Смаомза да се върната на власт.Анти-Българи.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние живеем в квартал Драгалевци. Едно време беше село, преди да стане квартал на София, зад къщата имаме голяма градина, майка и татко я обработваха, научиха и нас - засаждаме си боб, картофи, краставици, домати, марули, зеле, лук, такива работи не купуваме от магазина. Имахме и плевня, но я развалихме, само кокошчици гледахме по едно време, но ги махнахме. Тука в Драгалевци масово хората си имат градини и си засаждат.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26, 'мама на село - гледа три овци, една крава, теле има, 10 кокошки' --- как сме, първо поколение градски?