Захарта поскъпна с 87% и удари 3 лева, стана по-скъпа от бензина

Котировките на международните борси се движат значително по-малко от цените у нас
5 окт 2022 07:03, Елка Василева
139
Захарта поскъпна с 87% и удари 3 лева, стана по-скъпа от бензина
Снимка: архив, БГНЕС

Захарта надхвърли 3 лева за килограм в редица магазини в страната. Средната цена в малките търговски обекти във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е 3,10 лв. за кг, показват данни на Системата за агропазарна информация.

Оказва се, че в тези области захарта е по-скъпа от бензина, който поевтиня и средната му цена за страната вече е 2,98 лв./л. Ако броим и отстъпката за горивата от 25 ст. на литър, се оказва, че навсякъде в страната захарта вече е по-скъпа от бензина, пише „Труд“.

Още по темата
За една година захарта е поскъпнала с близо 87%. Средната цена на килограм захар в големите търговски вериги в страната е 2,63 лв., а в останалите търговски обекти е малко по-висока - 2,79 лв., показват данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Точно преди година захарта в големите търговски вериги е била средно 1,41 лв. за кг, а в малките магазини - 1,61 лв. Оказва се, че увеличението на цените за година е с около 1,20 лв./кг. Преди година бензинът беше доста по-скъп от захарта - следно 2,30 лв. за литър.

Цените на захарта в страната стабилно вървят нагоре при положение, че това е борсова стока и при котировките на международните пазари няма съществена промяна, а през последния месец дори има спад.

На борсата в Лондон цената за захарта е около 525 долара за тон, при положение, че точно преди година е била близо 520 долара за тон. Ако вземем предвид и поскъпването на долара, се оказва, че сега цената е 1052 лв. за тон, при 874 лв. преди една година. Това е поскъпване само с 20% и е значително по-малко от повишението на цените в магазините у нас.

През последната една година котировките на захарта на борсата в Лондон са се движили надолу и нагоре, но дори достигнатата на 11 юли рекордна стойност от близо 600 долара за тон е само с 33% по-висока от котировките в началото на октомври миналата година, и то като вземем предвид и поскъпването на щатската валута.

Любопитно е и движението на цените на захарта в различните области на страната. В почти всички области цените на захарта в големите търговски вериги са по-ниски от тези в малките търговски обекти. Това по принцип е логично, защото големите вериги могат да договорят по-добри цени с доставчиците. Но изключение от това правило са София, Перни и Монтана. В София в големите вериги средната цена на захарта е 2,64 лв. за кг, а в малките магазини е 2,49 лв., показват данните на САПИ. Само през последната седмица захарта в големите търговски вериги във Видин, Враца и Монтана е поскъпнала с 20 ст. за кг, а в Бургас, Сливен и Ямбол с 15 ст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе то и олиото беше 6.50лв. Спряха да го купуват и тръгна надолу цената. Какво ще го правят търговците? Срокът на годност върви, накрая ще го изхвърлят нарочно, за да държат висока цената - познавам ги аз :)))))))))))))))))))))))))))))
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко айдееее, колко да чакаме, нали обеща да намалиш всичко и пак да си мизерстваме, ние това си обичаме, о Бойко.
62
4
 
5
 
! Отговори
БОЧЕ МОЛЯ ТЕ преди 1 година
Бойкооооо, помогни ни! Бойко, избави ни! Не вдигай и ти цените, че март месец ще има пак избори!
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди преврата през 1944г. цените в България бяха нормални и хората можеха да развиват всякакъв бизнес. Нямаше pycки бoтyши тук.
60
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебеловратите бизнесмени на ГЕРБ вдигат цените и ни убеждават, че скока на цените бил заради управлявалите след тях. Тъжното е, че някои им се връзват на лъжите.
59
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Вдигането на цените е един от начините, по който ГЕРБ се опитват да се върнат на власт. За 12 години управление, ГЕРБ откраднаха печелившите бизнеси и сега ГЕРБ диктуват цените в България. То затова и толкова много хора са против мутрите, искат и те да си въртят бизнеса, без ГЕРБ да им го отнема.
58
5
 
3
 
! Отговори
Перничанин преди 1 година
Ние в Перник сме на принципа колкото повече ни мepишe ycтата толкова повече жени сваляме - аз никога не съм си мил зъбите през живота си, на зъболекар никога не съм ходил, имам много развалени зъби но се държа на положение защото съм от Перник все пак
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно, нека поскъпнат сега всички пакетирани боклучаци със захар вътре, тъкмо ще живеем по-здравословно.
56
7
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
А според теб "промяната" няма общо нали. От 1 г цените на всичко се вдигат, сигурно щото ГЕРБ искат да управляват.
55
2
 
0
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Сравнявайте ябълки с ябълки и портокали, с портокали. Едното почти няма общо с другото...
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди по времето на ГЕРБ инфлацията в ЕС беше 0,1%, а в България 1,35% или 13 пъти по-висока от средната за ЕС. Сега инфлацията в ЕС е 11,8%, а в България е 17%, няма и 50% по-висока.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-СДС искат да се върнат на власт и цените хвръкнаха нагоре.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм се чудел защо на българите толкова много им миришат ycтите - влизам в бизнес среща то направо не се стои ужас просто
51
2
 
11
 
! Отговори
Спиридон преди 1 година
Само глупости! У Белгия е 59 цента! Лев и дваесе за който не може да смета!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментирате глупости. България произвежда достатъчно захар за вътрешна употреба. Защо трябва да се гледа цена на лондонската борса? Този въпрос не е ли по-важен. Ние от лондонската борса ли купуваме захар?
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После не се чудете що българчетата на 16 години имат по 10 пломби а германчетата нямат нито една
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 10 години не ползвам захар и не ям никакви захарни изделия. Свикнах бързо. Отрази ми се много добре на здравето. Като искам все пак нещо за подслаждане - една две лъжички мед и толкоз.
47
6
 
7
 
! Отговори
МОДЕЛЪТ РАДЕВ преди 1 година
58- ГАДНА Е ЗАХАРТА ДА Я НАПРАВЯТ 5 ЛВ ЗА КГ, ГАДНО Е И ПРЯСНОТО МЛЯКО ПОД 3.60Л НЯМА, И КИСЕЛОТО Е ТАКА ПО 16 ЛВ ЗА 1 КГ СИРЕНЕ НЯМА ПОД 24ЛВ КГ КАШКАВАЛ НЯМА- СПАСИБА ТАВАРИЩ РАДЕВ
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са повечето ни бизнесмени, тоест русофили от БКП, чак до захарта допряха, щото видиш ли, захар дето отсъства в Раша и не зависи от техния азерски газ се отразява на БГ...:)) Смех голем е това !
45
1
 
8
 
! Отговори
Киро Щатския преди 1 година
По малко захар по добре за организма.Ще сте здрави.В ракията също е по добре да няма.Колкото излезе толко.

Спонсорирани публикации