За какво стигат увеличените пенсии? Два хляба или три млека дневно

Мика Зайкова: 80% от пенсионерите изпадат в крайна мизерия
124
За какво стигат увеличените пенсии? Два хляба или три млека дневно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два хляба или три и половина кисели млека повече в пенсионерската кошница всеки ден осигурява средното увеличение на пенсиите след преизчислението, станало факт на 1 октомври. А на месец ще могат да се купят 63 хляба или 112 кисели млека отгоре, показаха изчисления на „Телеграф“.

Още по темата

Под половината от пенсионерите у нас, или 894 249 души, получиха повишение на парите за старост. Целта на увеличението бе да се затвори ножицата между старите и новите пенсии, защото ново преизчисление с по-актуален осигурителен доход не е правено от 2008 г.

За част от пенсионерите повишението на парите им е символично – от 10 до 50 лева месечно. Тези, които получават само 10 лева, ще могат да си купят с тях малко повече от половин кило сирене за цял месец.

Средното увеличение обаче е със 124 лева. Ако разделим тези пари на 30 дни, ще получим, че с тях всеки ден ще можем да си купим приблизително два хляба повече при цена на насъщния във веригите от 1,96 лева. Повишението стига и за три и половина кофички кисели млека отгоре всеки ден. То обаче няма да стигне за килограм боб, който във веригите вече удари цена от 5,99 лева – горе-долу колкото струва и наденицата. С увеличението ще може обаче да се купи пакет ориз от 1 килограм по 3,49 лева и да останат пари за килограм картофи на промоция по 69 ст.

Средното повишение на пенсията осигурява около 250 грама повече сирене дневно. С него можем да си купим и 6 килограма картофи на промоция. То ще стигне и за кило и 200 грама повече чушки всеки ден.

Но няма да е достатъчно за бутилка олио, което е заспало на ниво 5,59 лева във веригите, въпреки че цената му на едро спада. Ако обаче се гледа средното увеличение на пенсиите на месец, то ще бъде достатъчно да се купят  22 бутилки олио повече.

124-те лева отгоре на месец стигат и за 13 килограма свински котлети на промоция или за 20 кила наденица от 6 лева.
Ако гледаме пък сметките за комунални услуги, с повишението горе-долу може да се покрие месечната фактура за парно на малък апартамент в София, и то само в началото на есента. През зимата сумата ще хвръкне нагоре. 124-те лева са достатъчни на пенсионера да си плати тока и водата при разумно потребление и да му останат пари за храна или лекарства.

„Издръжката на един човек е не по-малко от 1400-1500 лева по сметките на КНСБ, а средната пенсия в България до 1 октомври бе 666 лева. Тоест пенсионерите трябва да се чудят лекарство ли да си купят, храна ли или да си плащат завишените сметки, като само водата се повиши с 40%“, коментира финансовият експерт Мика Зайкова. Тя посочи, че официалната инфлация у нас е 17,7%, но поскъпването на основните храни е с 30% и повече. Българският пенсионер в по-голямата си част ползва малката потребителска кошница, в която са жизненоважни стоки и услуги, и не може да си позволи нищо, освен две кофички кисело мляко на ден, след като си плати сметките, посочи Зайкова.

Тя смята, че 80% от пенсионерите изпадат в крайна мизерия, както и работещите бедни на минимална заплата, която заради данъци и осигуровки се стопява от 710 на 530 лева. С тези пари не можеш да издържаш семейство, посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: пенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 НЕ СИ СПОМНЯМ ТОГАВА ДА ИМАШЕ БЕЗДОМНИЦИ РОВЕЩИ В КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА СМЕТ. ИМАШЕ ВСИЧКО ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ И ТО НАШЕ ПРОИЗВОДСТВО А НЕ *** КОИТО ВНАСЯМЕ ОТ ЗАПАДА. О ДА СЕГА ИМА БАНАНИ КОИТО МАЛКО МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ С ТАКАВА ЦЕНА А И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ. ЗА НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИТЕ СЕГА НАИСТИНА Е РАЙ НО ЗА НАРОДА Е АД. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СИ МИСЛИТЕ ЗА ЛОШИЯ СОЦИАЛИЗЪМ.
36
13
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Сега пенсионерите са много по-добре от соца, защото тогава пак си бяха бедни и мрънкаха, че ядат месо 1 път в седмицата и разправяха, че ядат само кисело мляко и хляб. Сега вече не ядат кисело мляко, че им идва много скъпо 1 кофичка да е 1,30-1,50 лв, а ядат само меки салами и шпекове по 3 броя в пакет от промоциите в ЛИДЛ, БИЛА и Кауфланд. Е кое е по-добре? Да ядеш хляб и мляко или да нагъваш салами :))) Ето, че сега им е много по-добре
35
3
 
1
 
! Отговори
Тел. 8990... преди 1 година
Няма ли да има парици в торбичка поставена до контейнер за ***, че измамникът да си ги вземе?
34
9
 
11
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Така е,но с хляба си хранехме прасетата,а също си купувахме по 2 две каси бира на седмица.*** се спукваха да ядат кебапчета и печени пилета.Затова пък сега сме европейци.
33
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Бойко гладни нямаше, сега цените са шок и ужас, увеличението на тези пенсии е смешка, на ви Кокор и Киро.
32
2
 
2
 
! Отговори
ПЕШО преди 1 година
До Анонименлош матреал.
31
1
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Помощ ! Гладен съм , студено ми е и няма къде да спя.
30
15
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Какво му трябва на един пенсионер ? Сутрин едно чайче, на обед едно кисело млекце и вечер една клиз.мица, да спи спокойно. Работещите бедни са още по зле.
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29... Не си прав.Няма такова понятие като,, законни протести".Това го измислиха ГЕРБ и статуквото.Кои управляващи ще ти позволят да им посочиш грешките.Никъде по света го няма това чудо.Но в България го ,,измислиха".Такова чудо...,,законни протести".А , забравих.И в Русия е така.Само в Русия и в България.
28
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сикаджията краде за внуците му, както са крали всичките му предшественици, какво се учудвате незнам :)))
27
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що забравихте за чекмеджето за Борисоф бе?...Всички се вторачихме в пенсиите.Абе право казва Левски....,,цели сме изгорени от парене , и пак не знаеме да духаме"... Ама забравихте за заръките на Апостола.Не каза ли ви...,,те ще ви грабят.Ще ви мамят. А вие ще ги издигате като Слънце Но те от вашите пари ви дават..."..и още...,,и докато вие се избивате един друг, те ще ви противопоставят по религия , по социален статус , за да ви управляват.И да сте им роби.."
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 Ти също не си ме разбрал. За протести за пенсии и заплати бих ги подкрепил, макар че всъщност съм на десетки пъти МРЗ и взимам повече от същите позиции в Англия и Германия примерно. Има едно условие- протестите да са за законност и справедливост. Т.е. не вдигане на калпак, а като начало да почне гонене на лъжещите държавата да плащат данъци(Аз самият плащам няколко хиляди на месец.). След това да има изравняване на условията- всекиму според внесеното. Това бих подкрепил.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай Ками, цъкай минуси, накрая ще прогледнеш но е късно :)))
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През соца чакахме на опашка за леб и всеки грабеше по 2-3 хляба и 5-6 кисели млека на ден.
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ми казват тези? Казват ми, че след 12 години управление на Бойко Борисов, пенсионерите в България са с мизерни пенсии, въпреки огромното увеличение на пенсиите след свалянето на Бойко Борисов от власт. При Борисов средна пенсия от 500 лева, а сега е над 770 лева.
22
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През соца чакаха на опашка за леб, тогава едва ли некой е имал лукса да има 2 хляба и 3 кисели млека на ден Ками :)))
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13....приятелю.Не си ме разбрал....Когато бях във Франция1981 година, там работещите докери се бяха дигнали на протести.Всичките.Без изключение.Тогава техните заплати бяха четири пъти нашите докери.Но протестираха .Давам ти примера защото искам да повторя...Никой не те ,,лишава" като казваш ти , от това да бъдеш свободен.Да си търсиш правата.Но по ти е лесно, българино, да тормозиш ближния си.Не бели чекмеджето на Борисоф.Щото иска ,,дупе " за това.Не приказки и ракия...разбра ли?
20
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисов направи пенсионерите бедни. Не иска промяна.
19
8
 
19
 
! Отговори
ОФИЦИАЛНИ ДАННИ преди 1 година
ОТ ПРЕБРОЯВАНЕТО: 12 ГОДИНИ ГЕРБ, НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯВА С 12%
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ БЪЛГАРИТЕ В ДЪРЖАВАТЕ, ТЕ МИЛЕЯТ САМО ЗА РУСКИ ГАЗОПРОВОДИ.