ВКБООН: В България се намират 50 000 украински бежанци

Над 700 000 души са влезли у нас от началото на инвазията
9 окт 2022 15:14, Елка Василева
57
ВКБООН: В България се намират 50 000 украински бежанци
Снимка: архив, БГНЕС

Мнозина украински бежанци напускат България заради нарастващата несигурност за настаняването им. Това е установил Върховният комисариат за бежанците към ООН. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезли над 700 хиляди души, но в момента са останали малко над 50 хиляди. 80% от тях са жени и деца.

Още по темата
Над 100 хиляди души са си тръгнали от България в периода 5 септември - 5 октомври, допълват от международната организация. Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част тръгват към други европейски страни.

Според организацията основната причина е несигурността около настаняването на бежанците в правителствени бази и хотели. Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков и удължена от служебното правителство до края на този месец.

В момента от нея се възползват над 12 хиляди бежанци. Друга причина е невъзможността да се плаща наем, която също кара част от украинците, дошли у нас в търсене на закрила от руската агресия, да напуснат България. През зимата в страната ни ще останат бежанци от най-уязвимите групи и те ще имат нужда от закрила, пишат още от ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Слава преди 1 година
В БЪлгария има огромен брой жилища вкл в обезлюдени села.. Земята е плодородна.. Жените от Украйна,Русия,Беларусь са БЛАГОДАТНИ С ОРГАЗМЕНА ТЕРАПИЯ ЛЕКУВАТ ПРИРОДАТА ВКЛ КЛИМАТА...Езика е един и същ диалектите са близки до Черковно славянския който се позлва за ЛЕЧЕНИЕ НА ПРИРОДАТА ОТ10 ВЕК. Десетки хиляди качествени жилища в лечебни КУРОРТИ ВСЕ ОЩЕ ЧАКАТ КУПУВАЧИ..
41
1
 
1
 
! Отговори
СЛАВА преди 1 година
Обезлюдена България с радост приема наши братя и сестри от Украйна,МОлдова ,Русия и Беларусь. Това са БЪЛГАРО ПРАВОСЛАВНИ НАСЛЕДНИЦИ.НАпомня се че БЪлгаро Православни са стотици милиони вкл в Украйна,Русия,Беларусь,Полша,Словакия,Сърбия,Черна гора,Македония.. ПОвечето от тях ползват БЛАГОСЛОВЕНА КИРИЛИЦА ЗА АЗБУКА..МОжем да приемем поне 5 000 000 СПОКОЙНО..
40
1
 
5
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
В България се намират украински туристи.Хотелите им предлагат безплатно живеене и храна срещу карта за временна закрила и автобусите направо в полицията ги карат.После ол инклузив за месец и обратно в Украйна.Тука бежанци няма.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе за какви *** ми хортуваш, има 300 000 възпитаници на великият СССР, а за твойте ако те питам и през напръстник не можеш ги провреш.
38
4
 
10
 
! Отговори
sdfs преди 1 година
Много са, да се махат при зеления да си го защитават
37
2
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 година
Нали искат да работят. Да се хванат на работа тогава и да си намерят квартири. Стига дундуркане.
36
4
 
11
 
! Отговори
Имате в предвид преди 1 година
туристи,нали?Щото бежанци сме ние,изчезващия български народ! Бежанци сме ние,дето ходим да робуваме на запад,да изхранваме семействата си,децата си,възрастни родители и инвалиди, защото сме ненужни на държавата! Бежанци са пострадалите в карловско, които се настаняват във фургони, докато укри се ширят в хотели ол инклузив, защото са първо качество хора,а ние населението на американската колония сме просто някакъв електорат,необходим само по избори и за КовиТ експериментите на елита!
35
5
 
5
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 година
Отдавна в време да се изхвърли Задунайская губерния от ЕС и всяка друга свободна организация. Балканските *** да се зачислят в редовете на учтивите зелени човечета. Да се затворят училищата в които се изучава македонската азбука и да се отворят учлища на свещения руски език!
34
4
 
10
 
! Отговори
Кьосев преди 1 година
Всеки 3ти автомобил около Бургас е украински-.... Значи тези 50000 са в Бургас и около Бургас!)
33
3
 
16
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Те тия здрави прави укромъже,ако питаш онзи клавиатурен плъх,ще ти каже,че не са дезертьори,а всичките били ай ти специалисти с големите заплати дето Наполеончик проси пари от работническата класа! Направо където и да отидеш във Варна само се мяка,намразих го този език!
32
3
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Има ли мъже, защото ако има, това са нелегални емигранти. В Украйна има забрана на мъжете от 18 до 120 години да напускат. Да връщат всичкото пушечно месо обратно!
31
3
 
7
 
! Отговори
А преди 1 година
ти откъде знаеш 21-и парите , които имат украинките дали не са изкарани с лежане .
30
1
 
2
 
! Отговори
26-ти преди 1 година
Никой не ти е искал мнението , "наведена главо".
29
2
 
19
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Добре бе,лятото как имаше класически туристи от Украйна през онзи сайт и разни туристически агенции,а други ги талкуват като бежанци!В кооперацията където живее майка ми,цяло лято не разбрахме,кой живее,всяка седмица различни семейства нагоре надолу с плажни принадлежности! И вкарва ли Илин Димитров украинци във България през фирмите на съпругата му украйнка!Проблемът не е в това,че бягат от война,а за пореден път излъгаха и изиграха българския народ със схеми
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до29.Ако заселят бежанци по къщите на укрофилите в България само след седмица нашите укрокрасавци ще станат най върлите фенове на Путин.
27
0
 
16
 
! Отговори
Нека да сме коректни преди 1 година
До Анонимен 22 Ми то и на родените в турция деца на българските изселници /турци/, България им издава лични документи без да знаят и 1 дума на български език. И те също не са българи. Това правилно ли е ? Те да не би да обичат България? Или викаш щом не са руснаци може ?
26
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо не настаниха и тарамбуките по хотели на морето ами само украинките.После се чудите защо се държат като принцеси.И вас да ви настанят по скъпарски хотели без пари и вие ще се надувате.Украинката иска лукс и забавления а не бежански лагери.
25
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По "наведени глави" от руснаците в момента има ли? Един диктатор унищожава държавата им, те си траят. Жалка работа. До какво болшевиките докараха Русия.
24
4
 
25
 
! Отговори
Да се махат преди 1 година
Да се махат. Нагли са. такива не ни трябват.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бежанските центове в Захарна Фабрика, Малко Търново, Хармманли.. няма регистрирани нито един Украински бежанец от война. Как са толкова много?? Не вярвам да са незаконо пребивавищи, без регистрация...МВР не допуснало толкова много нерегистрирани бежанци. Все пак България кандидатства за външна граница на Шемген.