Такситата искат паник бутони в колите и видеорегистратори

Излизат с коли, връщат ги в чували, каза Красимир Цветков
10 окт 2022 10:45, Анисия Иванова
39

34-годишен таксиметров шофьор загина след побой в София. Инцидентът е станал в столичния квартал "Разсадника" в събота вечер заради засичане на пътя. По случая е задържан 23-годишен мъж.

"Не само нищо не се е променило, това е влошаваща се ситуация по отношение на агресията на пътя. Само преди месец разговаряхме за делото на колегата Апостол Вълчев, прострелян в Ямбол. За последната година са над 5 случаите на нападения, стигна се и до смърт. Който и да е бил в забранената улица, няма какво да оправдае агресия и убийство на пътя. Трябва да изчакаме резултата от следствените действия. Чухме версия, че отново става дума за чадъри над полицейски синове", каза Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат в "България сутрин".

Още по темата
"Говорим по темата за сигурността от много години. Имаме изисквания за изменeния в нормативната уредба, регламентираща какво трябва да има в таксиметровия автомобил. Говорим за задължителния паник бутон и видеонаблюдение. Когато има паник бутон, в критична ситуация шофьорът го натиска, 112 реагира и насочва близкия патрул на МВР. Когато това не е направено, шофьорът звъни във фирмата. Вече няма радиоефир в такситата. Искаме паник бутони, видеорегистратори и връщане на имърджънси радио честотата. Достигнахме предела, няма как повече да търпим агресията на пътя", настоя той.

Днес таксиметровите шофьори ще разговарят с главния прокурор Иван Гешев и ще настояват за прилагане на пълната строгост на закона в случаите на нападения над техни колеги.

"Това е работно място и е необходимо да имат усещане за сигурност, а не да се стига дотам в домовете им да се водят разговори: Не искам да излизаш на работа, защото ме е страх, че няма да се върнеш. Няма как хора да излизат на улицата с коли и да ги прибираме с чували", подчерта Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Предстои им и среща с транспортния министър, след която таксиметровите шофьори ще очакват да се стигне до бързо изменение на наредбата за видеорегистратори и паник бутони в колите.

"Затова не ни е необходим парламент, не ни е необходимо изменение на закон. Наредбата е подзаконов нормативен акт и се разписа от ресорния министър. Необходимо е да уточним детайлите, които до края на деня ще бъдат изпратени", посочи още Цветков.

Таксиметровите шофьори предвиждат да продължат с протестите. За 19 октомври се предвижда голяма демонстрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
За начало нека въпросните таксиджии да започнат да спазват правилата за движение-първа подточка включване навреме на мигач.
34
0
 
0
 
! Отговори
Илиян преди 1 година
Таксиджиите които са частници трябва да си осигурят такива средства, а не държавата т.е всички ние , отново от нашия джоб.И нека таксиджиите да кажат нещо за защита на пътниците от тях самите. Какви бутони и с какви защитни средства трябва да влизаме ние в такситата им срещу арогантното им поведение? С какви защитни средства трябва да влизаме за това, че те не могат да шофират- повечето от тях?Колко таксиметрови ,,шофьори '' карат незаконно и психото им е ,,дадено'' по втория начин?
33
0
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
таксиметърджиите се държат като изоглавени на улицата,дори и този е бил в нарушение,и изобщо не е ясно от какво е умрял бай ***...л,а другото момче е пребито...такситата са обществен превоз и шофьорите трябва да отговарят на определени критерии,и да карат обучение.а да не каьвам какви морги са някои от такситата,.и кой в момента в яхнал недоволството на тези хора на кръстовищата,и ги води да създават хаос по улиците
32
0
 
3
 
! Отговори
тия па преди 1 година
ами да си сложат бе , нали са частници !
31
0
 
6
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Ако спазват правилата (мигачи, предимство, чисти коли, приветливи шофьори, култура на пътя, не нахалстване и т.н. ) нямат нужда от бутони и регистратори. Да, има свястни таксиджии, но са рядкост. Попадал съм на всякакви. Когато има качество има и количеството. Не става от раз, но може да се работи в тази насока. Само да не стават такива извращения от снощи
30
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Искат! Искат! То и аз искам когато от дъж на ветър ми се наложи такси,да не сядам до потен,*** мърляч с цигара в устата и да ми говори за политика и скапания си живот!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те имат паник бутони на телефона си в джоба. Натискат го и идва тумба на помощ. Проблемът е, че имат паник бутони и пребиват хора заедно.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не са си сложили решетките и бронираните стъкла от предишния протест при Костов.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахахах, тези откачиха. и аз искам много неща ама няма. Хайде първо да си изчистите раздрънканите миризливи чалгаджийски щайги и тогава може и да се кача а може и не. Поне от 5г не съм ползвал такси и нямам намерение.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионерите на село, ще бъдат ли оборудвани с паник бутони, защото има много пребити до смърт пенсионери. Ще има ли законодателни промени?
25
1
 
6
 
! Отговори
Размисли и Старсти преди 1 година
ИСКАТ паник бутони?!Ами монтирайте си бе!А всъщност има ли още държавни таксита?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм обикновен шофьор. Давам път на всички, защото съм 1.60, на два шамара кръв и ме е страх да не ми изкочи някой бабаит или някой надрусан само защото е решил, че е с предимство пред мен. И аз искам паник бутон. Ама да вика други бабаити, защото полицията нищо няма да направи най-вероятно.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ни занимават с битовите проблеми на тези *** бакшиши?
22
3
 
5
 
! Отговори
младен преди 1 година
За съм да се узакони по такъв начин видеорегистратора че при представяне на данните от него директно в съда или фиш/акт/глоба. 20% от глобите чрез него да са за този който си го е монтирал. И не само за бакшишите. Просто си взимаш определени от КАТ, лицензирани, регистатори, минаваш от там да ти сложат стикер и запечаташ и после наред. Само така ще се сложи някакъв ред.
21
0
 
7
 
! Отговори
Men преди 1 година
Ми като искат да си сложат, кой им забранява?
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не искат ли и право да нарушават закона и да скачат на бой на всеки срещнат?
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ КОЙ ИМ ПРЕЧИ , ДА СИ ИНСТАЛИРАТ БУТОНИ, АЛАРМИ - ВСИЧКО!
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таксиджията що не се е обадил в полицията и да си стои в таксито или да се отдръпне? Ами вика свои хора да се саморазправя? Никакви симпатии за такива бабаити.
17
1
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Защо не пускате Uber в България? Изкуствено задържане на развитието на технологиите. Кому е нужно?
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо, но преди 2-3 години някъде гласуваха закон за отнемане на книжка, ако влезеш в еднопосочна улица, т.е. води се сериозно нарушение.