При следващи избори ще има пренареждане в политическата картина

Коментар на Георги Киряков и доц. Алексей Пампоров
21 окт 2022 22:15, Анисия Иванова
36

Хроника на предизвестения политически хаос - какво ще е продължението?

"Не съм убеден, че повечето партии ще проявят разум, те имат нужда от хартиена бюлетина, интерес и изгода имат и ГЕРБ, и БСП, и ДПС. Имаше начин да се избере председател на парламента и без тази коалиция. БСП си постигнаха отлично целта. Ще видим другата седмица, вероятно това е била цената, която е трябвало да се плати. Законопроектът, връщаш хартиената бюлетина, ще се гласува", коментира политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

Той изчисли, че със 103-ма депутати от ГЕРБ и ДПС и още дори под 20 от БСП, може да бъдат върнати хартиените бюлетини.

"Това ще подтикне БСП да търси продължаване на участието си във властта, както беше с "Продължаваме промяната" в предишния парламент. Ако получат третия мандат - ще имат сметка от участие във властта, само властта ги захранва с възможности да разширят електоралната си база", заяви Киряков.

И добави, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не се притеснява от изборните резултати. Той прогнозира, че съдбата на левицата може да е като на СДС - "една обезличена партия, която участва в съглашение с ГЕРБ".

Доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология на БАН посочи пред Bulgaria ON AIR, че срещу Нинова има силен опонент в лицето на Крум Зарков.

"Доказва се като силна фигура, работеща, с доказана репутация. Последните дни виждаме лъскане на имиджа на Вигенин, който по времето на Станишев беше заклеймяван. Виждаме вътрешна игра в БСП, някой ги е излъгал, че хартиените бюлетини ще има дадат 100 000 гласа. Но виждаме, че с Нинова начело, БСП продължава да пада", каза доц. Пампоров.

Социологът прогнозира, че при следващи предсрочни избори ще има пренареждане в политическата картина.

"БСП не бих я отписал, ако се смени Нинова. Миков като се оттегли, след тази мъжка постъпка, БСП имаше възход. Нинова 2-3 пъти отказва да се оттегли, но върви по модела "Костов", който унищожи СДС, по същия път БСП върви към свиване и демографско изчезване", посочи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако и сега не се получи правителство , мисля да спра да гласувам, просто ми писна, хващам полет за щатите или канада ако ще и тоалетни да мия пак ще съм по-добре от БГ
10
23
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При едни следващи избори пренареждане не знам дали ще има,ама антибългарските формации като ПП и ДБ отиват окончателно на политическото бунище!
9
7
 
28
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Добре ли си ?! Постът ти е признак на огромен ментален проблем. Потърси помощ.
8
11
 
19
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
До Всички които искат що не си дадеш адреса? Ще дойда да ме зачистиш.
7
48
 
16
 
! Отговори
Всички които искат преди 1 година
Излизане от ЕС и НАТО, трябва бъдат зачистени, т.е.ликвидирани, за да я има България в следващите столетия
6
1
 
30
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 година
Нищо подобно, още по малко хора ще гласуват,а картинката ще е същата
5
6
 
22
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Смърт за бакшишите! На "Руски паметник" един ми отне предимството и за една бройка да ми почупи колата! Не знаят правилника а карат и се дървят! Смърт за ас долна ***!!!!
4
39
 
21
 
! Отговори
РЕ преди 1 година
ФЕРЕНДУМ за излизане от ПЪКЛЕНИТЕ СЪЮЗИ.....
3
32
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тея в това НС са откачили напълно. Разпускаи НС! Време е за Референдум!
2
43
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Референдум за излизане от НАТО и ЕС е наложителен. Няма смисъл от повече избор или да ги платят партиите с пари от субсидиите ако не КС да отреди да свикат ВНС и да разпускат партиината система. ВНС е изхода и КС трябва да се намеси.
1
44
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Няма лошо. И да излезем от ЕС и НАТО!