От 1300 лева на 1300 евро – скокът на цените на жилищата в София

Снежана Стойчева: Ковид кризата ни накара да се замислим, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища
31 окт 2022 09:06, Елка Василева
117

Да инвестираме ли в имот в настоящата ситуация?„Когато човек има нужда, трябва да купи имот. Ако продаде, също е добре да купи, за да инвестира парите си. За инвестиция в момента не е най-подходящият момент. През 2008 г. Например продажбите на жилища в София са били над 40 000. През миналата година, която ни изглеждаше много силна, не е достигнато това число - покупко-продажбите са около 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ след резкия спад през 2009 г. следва лек такъв и през 2012 г., след което се наблюдава покачване на броя на продажбите на жилищата в София.

Още по темата
"Търсенето скача, излизаме от финансовата криза, доходите на хората и спестяванията им в банките се увеличават. Ипотечното кредитиране също започва да се нормализира. Условията, които мотивират хората, са много. Най-важното от тях е, че хората искат да живеят по-добре - те винаги ще търсят да закупят по-добър имот", подчерта тя.

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева представи статистически данни, според които през последните 6 години ръстът на цените на апартаментите - ново строителство в София е 80%, а на старото - 98 на сто.

"През 2006 г. средната цена на един квадратен метър жилищна площ в София е била около 1300 лева, а днес е 1300 евро", констатира експертът.

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват пряко върху интереса за покупко-продажба на имот, Стойчева каза, че подобни тенденции се наблюдават през третото тримесечие на тази година.

"С инвестиционна цел се купуват двустайни апартаменти. Според възможностите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се предпочитат двустайни. Ковид кризата ни накара да се замислим сериозно, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища и големия град, заради което нараснаха сделките със селски имоти. Заради инфлацията пък се повишиха сделките с ваканционни имоти", коментира тя.

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват основно имоти за собствено ползване - двустайни и тристайни апартаменти по крайбрежието. "Много голям процент от тях ги купуват с лични средства, а не на кредит", отбеляза Стойчева.

Тя добави, че инфлацията в даден момент е стимулирала покупките, но към момента има ограничено търсене на имоти.

"Политическата криза в България също е фактор. В момента, независимо че има такава криза, тя не се отразява. На пазара на недвижими имоти малко по-бавно се отразяват всякакви трусове. Войната в Украйна не се отрази на покупко-продажбите, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Объркано ви е в главите! Пропускате основните правила в търговията. Купува се, когато е евтино. Тогава парите имат стойност. Когато нямате сметка да купите. Тогава парите нямат стойност. Тогава настъпва бурна инфлация. ЕЦБ е балансьор и постъпва правилно в едно с банките. Ако повишат прекомерно лихвите, ще убият бизнеса поради липса на клиенти и тогава ще има огромни количества безработни. Това означава намаление на приходите в бюджета и увеличаване на социалните плащания. Не се правете на умни!
107
2
 
6
 
! Отговори
ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ преди 1 година
Току що прочетох ПП - платена публикация на международно-издирваните измамници от ПРОМЯНАТА..... Дойдоха в България и ни обират парите с такива публикации и управление...
106
1
 
2
 
! Отговори
Джордж преди 1 година
къде слагате биткойн и имот в уравнение , едното като спре тока изчезва , имота е като храната , единственият вариант за загуба е ако стане истинска война, но тогава всичко пада , така че не е фактор, единствения проблем ,е че умните и красивите се събраха уж за високи заплати в софията, ама сега ще се самоизядат един друг, кой от кого да печели, а провинцията опразнена ще е за пришълците , подаръче , като искаш на готово, накрая ти излиза през носа
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на последния аукцион за дцк държавата се финансира на 5.65 процента лихва , лихвите по ипотечните крадити би трябвало да са с 1-2 процента отгоре , няма логика банките да отпускат ипотечни кредити по 2.5- 3 процента лихва
104
1
 
12
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Забелязахте ли, че имаше затишие с новините за имотния бум. Това е защото имаше леко съживяване и хората от чудене какво да правят се юрваха да си погребат парите в бетон. Забелязал съм, че новините за това как пращи тоя имотен бум и върви напред се появяват винаги и само когато нещата се сговняват. Да видим този път рекламата по темата дали ще даде резултат?
103
1
 
21
 
! Отговори
Код зелено преди 1 година
Единственият смисъл да си купиш жилище, където и да е, е да живееш в него (семейство).Ако имате пари, вложете ги в квалификация, научете нов занаят, купете си необходимата техника ако трябва, създайте нещо, не търсете лесното, живеейки от обсесивни мисли за лесно забогатяване, (имоти с цел наеми).Можеш да вземеш кредит, но не повече от 20 % от стойността на покупката. Инвестирай, за да работиш и чак тогава да печелиш. Да бъдеш роб на банката е най - голямата присъда!
102
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Само да кажа за получателите на ипотечните кредити на 2.80 мин с включено гпр които се радват колко малка е лихвата която е фиксирана макс. за 1 год. че в САЩ фиксираната за 30 г беше 2.5 пр. Сега е 7.29. Във Франция беше ч. 0.98 пр фиксирана за 10г, а за 30 Фокс 1.2пр. Дори и без да ви качат лихвите, което е невъзможно, пак няма да устискате 5 10 15 20 30 г. на 2.8 пр.
101
0
 
18
 
! Отговори
Математико преди 1 година
Другарки и другари, след по-малко от година почти няма да си спомняме цените на имотите и лихвите по кредититие, които имаме сега. И тъй като двете се свързани ще оставя оптимистите да поразсъждават, какво би станало с имотния пазар при лихви за ипотека около 10% годишно. Не за друго ами очакванията в САЩ са точно там да отидат, още повече, че сега 30-годишната ипотека е на 7%. Розовия сън на средностатистическия БГ ипотекар за лихва 2.5% свърши и касапницата започва. Банкерите вече празнуват.
100
2
 
16
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Статистиката от 1990. 3 млн души емиграция от цялата държава. Още половин млн вътрешна миграция към София. Градското население в държавата намаля с 2 млн души които емигрираха в чужбина. То се компенсира с половин милион от близките села в провинциалните градове. Всичко останало е емиграция в чужбина. В момента никой не се мести в София от провинцията. Абсурдно е. Който иска бъдеще - емигрира. Факти! Статистика!
99
0
 
11
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
До Анонимен: В София 300 хил били младежи? Време е да погледнеш коефициента на фертилност за София - най-ниския. Въпреки че малка част от хората от провинцията все още идват, резултатите с раждаемостта вече са спад. Необратим. Фертилността е уникално ниска. 300 хил млади хора си чешат ташаците и смъркат наркотици.
98
0
 
12
 
! Отговори
Четвърта часр преди 1 година
Тук не говоря само за продажба на бизнес активи, с които се занимавам над 15 години като инвестиционен банкер, но също и за активи, които касаят всеки един. Ето защо все още смятам, че сега кешът е цар. Не бързайте да се лишите от него, само защото цените на сиренето или бензина са нагоре с 30%.
97
0
 
8
 
! Отговори
Трета част преди 1 година
Винаги има хора, които действат по-агресивно, без обаче да си направят добре сметката. А точно те изгарят първи и са принудени да продават активите си. Тогава тези от вас, които имат кеш, ще са наистина царе и ще могат да си позволят да си закупят активи, за които днес не могат и да си помислят.Продължавам да мисля, че загубата в стойността на спестяванията от инфлацията ще бъде по-малка от печалбата, която бихте реализирали от покупката на активи, които банките ще продават. Тук не говоря само за продажба на бизнес активи, с които се занимавам над 15 години като инвестиционен банкер, но също
96
1
 
10
 
! Отговори
Втора част преди 1 година
в резултат на инфлацията, несигурността, проблемите с ликвидност на някои бизнеси, повишенията на лихвите, войната в Украйна и редица други фактори, се очаква да настъпи рецесия. Експерти и анализатори алармират от доста време за този момент. Лихвите по ипотечните заеми в САЩ са 6%, а тук банките все още дават на под 3%. Аз също съм на мнение, че ще настъпи рецесия. Въпросът е - кога реално ще се усети в България
95
1
 
8
 
! Отговори
Първа част преди 1 година
Мислите, че инфлацията ще изяде парите ви, но не е точно така, казва Калоян КириловВъпреки растящата инфлация, все още смятам, че кешът е цар и то особено в тези несигурни времена. Ако имам пари в наличност сега, не бих се притеснявал, че инфлацията ще изяде спестяванията ми. Може да ви изглежда странно, но ще се опитам да обясня гледната си точка.
94
3
 
10
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
След биткойна и акциите имотите са най рисковата инвестиция. Многократно това се е доказвало в историята а в бг 2 пъти в новата история. Според банките, брокерите и строителите и спекулантите продавачи цената винаги върви нагоре, защото така им се иска и защото от това зависят техните печалби. А ФОМО, кара не запознатите купувачи да истерясват че изпускат влака и никога цената няма да падне пак. Имотният пазар е като всеки друг качва се по стълбите и пада с асансьора. Този момент винаги идва.
93
0
 
12
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
Хората много бързо забравиха 2008ма.Пазара на жилища е като всеки един друг пазар. Не може да има само растеж. Има и кризи.До момента имаше свръх търсене. То очевидно приключва с повишаването на лихвите.Дали ще има свръпредлагане ще видим, но със сигурност ще има много по-изгодни сделки от хора на зор.
92
3
 
3
 
! Отговори
инвеститор преди 1 година
абе вие не видяхте ли умните хора де инвестират - злато на кюлчета, евро и имот в чужбина, за предпочитане барсалона. Па вие си лайте по форумите и по площадите
91
1
 
3
 
! Отговори
Грез Дей преди 1 година
така сме ние софийските ду пета
90
0
 
11
 
! Отговори
Киката преди 1 година
Абе седнали сте в тигана с олиото и то сега почва да пари, а какво ще стане когато се вдигне огъня... Нищо хубаво не чака "инвеститорите" в имоти. Винаги съм казвал,че ако купуваш за живеене цената е добра, ако купуваш за "инвестиция" има и по приятни начини да си изхачиш парите. А най- гадно ще е за тарикатите решили да забогатеят от имоти и купували с кредити, защото ще загубят и другото...
89
7
 
4
 
! Отговори
Ако имате достатъчно преди 1 година
кеш и намерите прилично жилище в стабилна сграда и хубав квартал на София, не се колебайте да купите. Това наистина е инвестиция. Тук имаме съчетание на планина и минерални извори, а мястото е средищно на Балканите. При разумна и далновидна политика и при общинска управа, която се състои от специалисти, а не от недоучени случайници израснали в селски къщи с външни тоалетни, София може да стане град, в какъвто може само да мечтаеш да живееш. Не е невъзможно това да се случи, но кой знае кога ще е