От 1300 лева на 1300 евро – скокът на цените на жилищата в София

Снежана Стойчева: Ковид кризата ни накара да се замислим, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища
31 окт 2022 09:06, Елка Василева
117

Да инвестираме ли в имот в настоящата ситуация?„Когато човек има нужда, трябва да купи имот. Ако продаде, също е добре да купи, за да инвестира парите си. За инвестиция в момента не е най-подходящият момент. През 2008 г. Например продажбите на жилища в София са били над 40 000. През миналата година, която ни изглеждаше много силна, не е достигнато това число - покупко-продажбите са около 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ след резкия спад през 2009 г. следва лек такъв и през 2012 г., след което се наблюдава покачване на броя на продажбите на жилищата в София.

Още по темата
"Търсенето скача, излизаме от финансовата криза, доходите на хората и спестяванията им в банките се увеличават. Ипотечното кредитиране също започва да се нормализира. Условията, които мотивират хората, са много. Най-важното от тях е, че хората искат да живеят по-добре - те винаги ще търсят да закупят по-добър имот", подчерта тя.

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева представи статистически данни, според които през последните 6 години ръстът на цените на апартаментите - ново строителство в София е 80%, а на старото - 98 на сто.

"През 2006 г. средната цена на един квадратен метър жилищна площ в София е била около 1300 лева, а днес е 1300 евро", констатира експертът.

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват пряко върху интереса за покупко-продажба на имот, Стойчева каза, че подобни тенденции се наблюдават през третото тримесечие на тази година.

"С инвестиционна цел се купуват двустайни апартаменти. Според възможностите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се предпочитат двустайни. Ковид кризата ни накара да се замислим сериозно, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища и големия град, заради което нараснаха сделките със селски имоти. Заради инфлацията пък се повишиха сделките с ваканционни имоти", коментира тя.

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват основно имоти за собствено ползване - двустайни и тристайни апартаменти по крайбрежието. "Много голям процент от тях ги купуват с лични средства, а не на кредит", отбеляза Стойчева.

Тя добави, че инфлацията в даден момент е стимулирала покупките, но към момента има ограничено търсене на имоти.

"Политическата криза в България също е фактор. В момента, независимо че има такава криза, тя не се отразява. На пазара на недвижими имоти малко по-бавно се отразяват всякакви трусове. Войната в Украйна не се отрази на покупко-продажбите, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да е все така, колкото по-надут, толкова по-лошо се пука. Купувайте блажените.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата работа ми намирисва като спекулата и измамите в здравеопазването - населението прогресивно намалява, а разходите за жилище и здраве се увеличават!? Явно в БГ пазарните правила се тълкуват както е удобно на силните на деня. Слабо търсене - повишаваме цената, силно търсене - вдигаааай!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43радвам се за теб. само би ли ни казал какъв е имотът в който живееш. Купи ли го или е наследствен? Ако си го купил, евала, паралия си. Ако е наследствен кътай го и гледай да не го продаваш в близките години, защото ако го направиш само ще загубиш. Сега в тия никакви времена акулите само дебнат и изкупуват имотите на кило за да ги препродадат после. Ако не всички поне някои от тях. Така че умната.
45
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най са евтини във Враждебна имотите .Все спокойно може да си купи боксониера за 50 000 лв. Голяма евтиния е и след години ще има лъч на метрото до там .Струва си инвестицията .До 10 години боксониерите там ще са по 200 000 лв.
44
1
 
10
 
! Отговори
До До До 31 преди 1 година
Хубаво е да си устроиш живота по този начин, ако всички пълнолетни членове на семейството кормуват, имат стабилен личен автомобил и къщата н улица, която се почиства. Знам и такива къщи в района на Драгалевци, от които е трудно да излезеш или да влезеш в тях, когато е кално или натрупа сняг, а половината съседни сгради се ползват само като вили. Не дай Боже да се наложи момиче, баба или млада жена да остане да нощува там сама, особено в период, когато наоколо теренът е трудно проходим.
43
7
 
1
 
! Отговори
КОй преди 1 година
БРАВО ватенки, само така. да преизпълни петилетката. Тъпчете в пазвите, те нашите страхливци ще лежат по диваните и ще мрънкат от там.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят син си купи една стара къща на Дондуков за 200 хиляди лева. На два етажа. Супер си е. Но много стара. Сега още сигурно 1 милион ще вложи, за да я изгради наново.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си хора радващи се, че живеят на село, например в Драгалевци, има си и хора, които предпочитат да живеят в София, примерно до площад Славейков като мен. Всеки с предпочитанията си.
40
0
 
7
 
! Отговори
Брокерчето007 преди 1 година
Хора, продължавайте да купувате, СЕГА е момента.Свържете се с мен. Нула осем осем ...
39
0
 
8
 
! Отговори
ДВОЙНИ ЦЕНИ ! преди 1 година
ВИСШЕ ЕКСПЛОАТАТОРСКО ОБРАЗОВАНИЕ ! ТОВА СТЕ ! МНОГО БЪРЗО МЕ ИЗТРИХТЕ . НЕЩО НЕ ВИ ДОПАДНАХ !
38
3
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Какъв яд, бе човек?! Аз имам 2 имота в Симеоново и Драгалевци. Нали това ти казвам- вили. Гледат се градини там, защото е село. Едното вече не е вила, а луксозна нова къща. Защо да се пръскам от яд, не разбирам?! Прочее, твърде мръсно е да се гледат зеленчуци там. Имаме 5 декара зеленчукова и плодна градина в Ярема- плащам да се грижат за нея, нямам време аз. Там вече е чисто.
37
4
 
2
 
! Отговори
До до 31 преди 1 година
Еми даде, ние също сме родом от село. А тука в Драгалевци зад къщата си имаме и градина. Засаждаме си картофи, домати, краставици, лук, марули. Супер си ни е. Не пазаруваме такива неща. Прадедите ни са ни научили на труд и си изкарваме сами. *** се от яд.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31: Пич, казах ти, завивай си краката вечер, ако духалката ти харчи много :) надраска поне няколко небивалици за отрицателно време под статията. Мий зъбите и се приготвяй за раб.да искаш пари от баба си за интернет
35
0
 
4
 
! Отговори
Неволно бях свидетел преди 1 година
преди години как чрез похвата "вдигане на капитала" бяха изиграни собствениците на акции, въобразяващи си, че след няколко години ще започнат да получават печалба от промишленото предприятие, притежавано от група акционери. Само че единият ловко бе изкупил от бабички и от наивни наследници на безценица част от акциите, уверявайки ги, че предприятието не дава доход и печалбата отива само за да бъде изплатено то. Стана собственик на 51% и изпързаля останалите.
34
2
 
17
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Не че нещо, ама Драгалевци е СЕЛО. Това не е квартал, а СЕЛО до града, в което кореняците имаме по 2 къщи, откакто се помним. Доскоро се използваха за вили, но днес вече може и да се живее там. Но това не го прави нещо по-различно от село, населено със шопи и текезесари.
33
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мене един двустаен апартамент в Люлин до метростанция е нормално да струва 250 000 евро.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1300 евро един друг път. По-скоро по 2000 евро и нагоре. Аз през 2014 година продадох двустайна панелка в Младост 62 квадрата за 72000 евро, а от тогава цените скочиха много.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завивай си краката преди лягаме или си пускай духалката вечер, че много смях с такива коментари.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме си къща в квартал Драгалевци. И си ни е супер. Поне си се разполагаме САМОСТОЯТЕЛНО. А вие си се бутайте в панелките и навалицата.
29
0
 
10
 
! Отговори
Чукурков преди 1 година
Какви 1300 евро, вижте колко много апартаменти по 2-3000 евро кв се продават в скъпите квартали и както писа един долу няма кой да провери откъде вземат тези 6 цифрени суми

Спонсорирани публикации