Вариантите за четиридневна работна седмица в България

Диалог между синдикати и работодатели
5 ное 2022 10:29, Росен Стойчев
107
Вариантите за четиридневна работна седмица в България
Снимка: БГНЕС

4-дневна работна седмица - този модел набира скорост в Европа, а отскоро и в няколко български компании. Синдикати и работодатели вече обсъждат как времето за труд у нас също трябва да се синхронизира с новите европейски регламенти, съобщи Нова.

В няколко европейски държави одобриха идеи за съкратена работна седмица.

Още по темата
Това е факт във Великобритания.

Пилотният проект е за шест месеца и в него са включени 3300 работещи в различни сектори - от производство до строителство и финансови услуги.

Според синдикатите, ако тази схема започне да действа и у нас, то това не трябва да се отразява на доходите на работещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
20
 
! Отговори
реджеб иведик преди 1 година
това ли е новото сапунисване за стадото ще му ангажираме съзнанието поне 2 години с четири работната седмица и накрая ще му напишем статия тип ето защо е невъзможно в бг 4 работната седмица!!!така 5 години ангажираха мисленето на стадото със смяната на часовото време и накрая нищо не стана!!!а освен хибридни статии този сайт нещо реално ще напише ли???тХроловете на сайта ви и тХъпаците ви генерират трафик...нищо реално като другите информационни сайтове нямате!!!
53
4
 
21
 
! Отговори
Пояснение преди 1 година
Не виждам ползата, нито от 4 дена работна седмица, нито от 6 дена. Целта е принизяване и разорение на народа ни! За какво ни е евро, като ще сме пак на опашката по доходи и начин на живот в Европа. Печелят управляващите, никой друг. Да кажат колко милиарда лева ще гушнат водещите, ако приемем еврото. Кой каквото и да ти говори, знай, че става въпрос за пари- стара еврейска поговорка.
52
1
 
36
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Българските работодатели искат да работиш 24 часа на ден и да ти платят 1 час. И после защо нямало хора? Не си заслужава да се работи в България въобще.
51
3
 
37
 
! Отговори
Трудолюбец преди 1 година
За тия пари и 2 часа на седмица са много работа
50
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тези заплати трябва да се работи макс 2 дена в седмицата.
49
0
 
28
 
! Отговори
Депутатите преди 1 година
Вече тестват четири, три ,та дори и еднодневна работна седмица у наш парламент. Да кажат как е, обаче аз не виждам да сме прокопсали.
48
16
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Много скоро хората ще искат да работят,но няма да има къде.Какви четири какви пет дена
47
2
 
34
 
! Отговори
Име преди 1 година
Четири дневна седмица, но без увеличаване на осем часовия работен ден. Другото е извращение.
46
4
 
11
 
! Отговори
гейминг нтф крипто преди 1 година
ще притежавате по-малко , почти занулено потребление, но ще сте щастливи
45
3
 
25
 
! Отговори
Държавен хрантутник преди 1 година
Това означава намаляване на почивните ми дни с един , ще се почива четири на работа и три ще се работи по вилата. Не е добре това, не е.
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен е време мъжете да си почиват и да работят само тежката работа и да движат домакинството на жените. Полигамен съм на едното гадже й пребоядисах спалнята, на втората й водя детето на детска градина и й гледам кучето като не е хоум офис, на третата й шпакловам и пребоядисвам входа, на четвъртата й сложих топлоизолация на терасата. Мога всичко навсякъде и нямам време да работя. 21ви век е супер.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ви го кажа така: НИЩО, НИЩО не е измислено от корпорациите в интерес на хората! И не си мислете, че сте им "безразлични".. Не сте.. Те просто ще ви погубят! Който има ум - да мисли!
42
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и за работодателите ,ще намалеят разходите с една 5 ама нали трябва да мислят.Никой не казва че и да ходиш на работа иска средства,транспорт, храна, дрехи. Иначе много ме кефи като почнат да вият колко непроизводителни сме били сравнение с запада ,ама заплати,условия,работно време и почивни дни не сравняват.
41
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз работя по 4 месеца на година. Останалото време бича айляк. Последния месец съм направил 1 ремонт ВИК + шпакловане на каси на 3 врати за 1500лв и ще бачкам чак Януари. Остава ми много свободно време за жени. В момента спя с 4 момичета. Излизам с програмистка, съпортка с холандски, доставчик в take away и актриса. Всички знаят, че сме в отворени връзки и няма изневери. Помагам където има нужда и спя където поискам. Много ми е кеф, че съм безработен.
40
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вариантът е измислен - унищожение на човечеството! Тук, в Англия също се говори за 4-дневна работна седмица.. Идеята е, после тези 4 дена да стана 3 дена, после 2 дена и т.н. докато не се стигне до момента да ви плащат да си стоите у вас! Мислите, че това е хубаво?.. Помислете си пак!
39
2
 
14
 
! Отговори
реформа преди 1 година
Чорбажиите плащат за 4 часа а *** бачка 12 часа.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто е седмицата от 40 часа става 35 ,а работния ден 8часа и 15 минути и работиш 4 дни.Едната седмица от вторник до петък а другата от понеделник до четвъртък и така единият уикенд е 4 а другия 2.Ама то шефа го е яд да ти дава заплата,като ли да ти даде почивка....
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема гориво, трябват икономии. Това се знаеше и обсъждаше от HR-ите на корпорациите още от началото на 2021ва с фалшивата пандемия.
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕНИАЛНО! Колкото повече се сдухва икономиката, толкова по малко да се работи. Поредният носител на Нобелова награда ще да го е измислил.
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робовладелците няма да се съгласят освен ако не се орежат заплатите с тая мерка.