Човечеството достигна границата от осем милиарда души, много ли сме?

По-големият проблем е прекаленото потребление на ресурси
15 ное 2022 18:30, Петя Славова
129
Човечеството достигна границата от осем милиарда души, много ли сме?
Снимка: БГНЕС

Според прогнозите на Организацията на обединените нации бебе, родено някъде във вторник, ще бъде осеммилиардното в света.

"Този важен момент е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата", заяви в изявление генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

ООН обяснява този ръст с човешкото развитие, като хората живеят по-дълго благодарение на подобренията в общественото здраве, храненето, личната хигиена и медицината.

Той е резултат и от по-високата раждаемост, особено в най-бедните страни в света - повечето от които са в Африка на юг от Сахара - което излага на риск техните цели за развитие.

Колко е твърде много?

Нарастването на населението също така увеличава въздействието на икономическото развитие върху околната среда.

Но докато някои се тревожат, че осем милиарда души са твърде много за планетата Земя, повечето експерти твърдят, че по-големият проблем е прекомерното потребление на ресурси от най-богатите хора.

"Някои изразяват загриженост, че светът ни е пренаселен", казва ръководителят на Фонда на ООН за населението Наталия Канем. "Аз съм тук, за да кажа ясно, че самият брой на човешките животи не е причина за страх".

Джоел Коен от Лабораторията за популации към Университета Рокфелер заяви пред АФП, че въпросът колко хора може да издържа Земята има две страни: природни ограничения и човешки избор.

Нашият избор води до това, че хората консумират много повече биологични ресурси, като гори и земя, отколкото планетата може да възстанови всяка година.

Прекомерното потребление на изкопаеми горива например води до повече емисии на въглероден диоксид, които са причина за глобалното затопляне.

"Ние сме глупави. Липсва ни далновидност. Ние сме алчни. Не използваме информацията, с която разполагаме. Именно в това се крият изборът и проблемите", казва Коен.

Той обаче отхвърля идеята, че хората са проклятие за планетата, като казва, че на хората трябва да се даде по-добър избор.

Забавяне на растежа

Сегашното население е повече от три пъти по-голямо от 2,5 милиарда души в света през 1950 г.

Въпреки това след пика в началото на 60-те години на миналия век темпът на нарастване на световното население рязко се е забавил, казва пред АФП Рейчъл Сноу от Фонда на ООН за населението.

Годишният ръст е спаднал от високите 2,1 % между 1962 и 1965 г. до под 1 % през 2020 г.

Той може да спадне още повече до около 0,5 % до 2050 г. поради продължаващото намаляване на раждаемостта, прогнозира ООН.

Според прогнозите на ООН населението ще продължи да нараства до около 8,5 млрд. души през 2030 г., 9,7 млрд. души през 2050 г. и ще достигне своя връх около 10,4 млрд. души през 80-те години на ХХ век.

Други групи обаче са изчислили различни цифри.

Базираният в САЩ Институт за здравни показатели и оценки (IHME) в свое проучване за 2020 г. изчисли, че световното население ще достигне своя максимум до 2064 г., без да достигне 10 милиарда, и ще намалее до 8,8 милиарда до 2100 г.

Черната смърт

От появата на първите хора в Африка преди повече от два милиона години световното население се разраства балонно, като има само мимолетни паузи в увеличаването на броя на хората, споделящи Земята.

Нашите предци са били ловци-събирачи, които са имали малко деца в сравнение с по-късните уседнали популации, за да поддържат номадския си начин на живот.

Въвеждането на земеделието през неолитната епоха, около 10 000 г. пр.н.е., довежда до първия известен голям скок на населението.

Със земеделието се появяват уседналостта и възможността за съхранение на храна, което води до рязко повишаване на раждаемостта.

Според Френския институт за демографски изследвания от около шест милиона души през 10 000 г. пр.н.е. световното население скача на 100 милиона през 2000 г. пр.н.е. и след това на 250 милиона през първи век от н.е.

В резултат на "черната смърт" между 1300 и 1400 г. човешката популация намалява от 429 на 374 милиона души.

Други събития, като Юстиниановата чума, засегнала Средиземноморието в продължение на два века от 541 до 767 г., и войните през ранното Средновековие в Западна Европа, също са причинили временни спадове в броя на хората на Земята.

От XIX в. нататък населението започва да се увеличава до голяма степен благодарение на развитието на съвременната медицина и индустриализацията на селското стопанство, които увеличават световните доставки на храна.

От 1800 г. насам населението на света е скочило осем пъти - от около един милиард на осем милиарда души.

Разработването на ваксини е от ключово значение, като особено важна е ваксината срещу дребна шарка, която помага за унищожаването на един от най-големите убийци в историята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
В БГ е чисто празно и относително етнически чисто, ако изкючим една две породи...Отделно бачкане и манджа има достатъчно , така че не разбирам от кво ревете.Гледайте си рахата и сейи да я кара лежерно, световните проблеми пренаселеност, екология и глад са на други места.
97
0
 
0
 
! Отговори
Нищо не направиха преди 1 година
С тоя Ковид уж да съкратят населението те го увеличиха като ги изпозатвориха. Следващата пандемия трябва да ги изведат навън!
96
0
 
1
 
! Отговори
апел преди 1 година
ползвайте презервативи бе ! в някои държави даже е задължително .
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
плоди се народе. раждайте поне по 10 деца. живота ви и без това няма никакъв смисъл.
94
1
 
6
 
! Отговори
Началото на края преди 1 година
Реално на тази земя живеят живота си НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 100 ХИЛЯДИ ДУШИ..... останалите до 8 милиарда са живи единствено за да им осигуряват комфорта.
93
1
 
6
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Пичови, когато един влак са претъпка, се земат мерки да бъде намален броят на пасажерите до санитарният минимум. Скоро ще видите как ще стане тва;)))И спрете да развъждате ***! Освен, че претъпкаха влака, офунтяха го грозно!
92
2
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Моргите са пълни не смогваме на инфаркти и тромби медиите защо не водят статистика за това?? Десетки инфаркти и инсулти получаваме всеки ден всичките са пълни с тромби!
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука май само алкохолици май сте се събрали:)
90
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Познавам вече 6ма ваксъри от партия дай балгария са в гроба хехе
89
1
 
4
 
! Отговори
Бил гей преди 1 година
Сега като ви цъкнат ваксите и ще станете 4 милиарда ;))
88
0
 
4
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 1 година
Много сме, нали затова надупчихме глyпaците със специални препарати. До няколко години проблемът ще е решен.
87
0
 
0
 
! Отговори
Някой към 110 преди 1 година
Ще ме извиняваш, че голям грях направих хаха. Взех, че изпуснах съм. Аз съм.....
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ние сме глупави. Липсва ни далновидност. Ние сме алчни." ----------------Ние? Брей, нещо в стил "покайте се грешници", "дайте да дадем" и тн. Има една държава, дето консумира на глава от населението в пъти повече от останалия свят. Като сте се загрижили за планетата, озаптете я въпросната държава и проблема ще се реши. Останалия свят е масово в режим на оцеляване, а не на свръхпотребление.
85
1
 
0
 
! Отговори
Някой до 110 преди 1 година
Аз жена от България живееща в Германия заради глобализация и по случай, че имаше ЕС и заради изспростяването на една нация което разбрах края на 2014 година. Кога се пише и и й никога няма да науча. Това е против мене хаха. Това да са ми грешките в живота спрямо другите хаха.
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си играйте на Бог, какво е населението е божа работа.
83
0
 
3
 
! Отговори
Бил Гей т с преди 1 година
Мога да помогна с това ...
82
1
 
2
 
! Отговори
До Някой 109 преди 1 година
Пиши, коментирай, мисли както пожелаеш, но те моля ОТ ВСЕ СЪРЦЕ да научиш, кога се пише И и кога Й. Благодаря ти, момиче от ГЕРМАНИЯ :)
81
2
 
2
 
! Отговори
Някой към 108 преди 1 година
Някой говорят от житейски опит. Животът е най-големият учител ако имаш стаж, а не само теория. Камък който се търкаля не мухлясва. Кой колко разбира и до колко му капацитета е друг въпрос. Някога ни учиха, че по-умният отстъпва. И не защото не разбира, а защото знае и оставя другите да учат ....
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем изтрещяхте губите си времето в драскане на коментари за неща дето не ги разбирате:))
79
6
 
4
 
! Отговори
Някой до 102 преди 1 година
Смятам, че България е в ЕС и в Европа и, че това е нашият дом. Обаче след като не всички смятат обратното се отдръпвам и с удоволствие си почивам и чакам разрухата която ще даде урок на тези който не ми вярват. Виждам, че истински християни повече не са останали. Жал ме е за детето ми. Имам известен шок в себе си. Ако знаех какво ще дойде дали щях да родя дъщеря си? Сигурно щях, знам ли? Макар, че след целият си опит мисля, че света не заслужава нищо от мене и гена ми.....