Тристранката гледа увеличение на пенсиите и МРЗ

Ще се разгледа и помощта за отглеждане на дете
Обновена: 22 ное 2022 09:42 | 22 ное 2022 08:49, Елка Василева
19
Тристранката гледа увеличение на пенсиите и МРЗ
Снимка: архив, БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще се събере на извънредно заседание от 11:00 ч. Социалните партньори ще обсъдят увеличението на пенсиите, ръста на минималната работна заплата (МРЗ), помощта за отглеждане на дете. Съгласно посочения от пресцентъра на Министерския съвет (МС) дневен ред ще бъдат обсъдени шест законопроекта, внесени в Народното събрание.

Първа точка е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“. С него се предлага МС да определи МРЗ за страната за 2023 г. "като същата не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца".

Ще се обсъждат и два законопроекта на „БСП за България“ за промени в Кодекса за социално осигуряване. С единия се предлага ново преизчисляване на пенсиите. С другия се правят две предложения - обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на МРЗ и възможността обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато, вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

НСТС ще разгледа и предложените от „БСП за България“ промени в Закона за семейни помощи за деца, с които се предвижда предоставянето на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, в размер на 10 МРЗ за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането. Предлага се още помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за децата от 2, 3 и 4 клас.

Социалните партньори ще обсъдят още две предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване – на ДПС и на „Продължаваме Промяната“ (ПП). От ДПС предлагат редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж. Законопроектът на ПП предвижда промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите или така нареченото „Швейцарско правило“. Чрез промените доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече, посочват от ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
То! преди 1 година
Да вдигнат и социалната пенсия за старост и социалната за инвалидност.Аз имам стаж но след телка и реално не получавам това което трябва.
14
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Аз съм на 17 хиляди години, но от както коня оплоди магарицата и се роди катър и му сложиха след 1944г петолъчка на челото, няма веке ко да се оре и както пише в компутера до 2050 година повече коне и магарета нема да има - само катъри с петолъчки на челото!
13
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Тия лозунги сме ги слушали на всяка петилетка по времето на така наречения Развит Социализъм. Та един, ром у село, откpадна, зaкла, одpа, опeче на шиш и изяде един кaтъp, като закопа кoкалите с всички мaгapeшки почeсти и ги зaтрупа с кaмъни. Рома забогатя от кpажби на кaтъpи.. След 100г, учени, историци при рaзкопки откриват човешки скeлeт прeгърнал скeлета на кaтъp и една чеpвена пeтoлъчка. Нaходката я кpъщават Кaтър Кoмyнист от епoхата на рaзвpата след епохaта на клaтикypeцa - Чaлгaтa!
12
0
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Освен да кибичат по столовете и да флиперват твърди заплати и бонуси, тия да погледнат и какви заплати предлагат българските фирми на хората. "Предлагат" им, цифром и словом, все около минималната "заплата". И нито лев повече. На тая главоломна инфлация, тия "пари" дали стигат само за изхранването на работещите? А за лични нужди, за развлечения, за култура... А за изхранване на техните семейства? Тях, "големеещите" се БЪЛГАРСКИ ФИРМАДЖИИ, не ги е еня? И ТОВА Е ГРИЖАТА ЗА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ???
11
4
 
12
 
! Отговори
до анонимен 4 преди 1 година
И Германия вдига заплатите, Румъния драстично увеличава пенсиите и помощите за бедните пенсионери, 13- та пенсия и пр. Само в Бг увеличението на пенсиите беше 10-20-30 лв, обаче богатите пенсионери ги направиха още по- богати с 3400 лв. пенсия. Лобиране за богатите.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая Тристранка никога не присъстват работещи и пенсионери. Велев се меси даже в пенсиите и социалните помощи, сякаш е господар на бюджета. Трябва да се въведе прогресивния данък и данък лукс, по- високи данъци за 2-ро и повече жилища, за 2-ра и повече кола и пр.
9
0
 
9
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Ами хайде приемайте ги тези законопроекти че колко време само говорите .
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са в предизборна кампания и раздават на калпазаните
7
3
 
21
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Защо пенсии и заплати не се преизчисляват, както се преизчисляват депутатските заплати? На всеки три месеца и спрямо средната заплата, а не спрямо осигурителния доход. И това различно преизчисляване не е ли привилегия и в противоречие с Конституцията, мисля, че на пл.6 от нея. И не е ли време омбудсмана да сезира конституционните съдии,?
6
1
 
10
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
БСП пуска една нова пушилка така наречени преизчисления, актуализации.От последната актуализация се видя, че една много малка част от пенсионерите получи някакво увеличение спрямо септември месец. Подчертавам спрямо септемврийската пенсия.
5
1
 
14
 
! Отговори
А бедните дупедати преди 1 година
с колко хилки ще им вдигнете заплатката, че много скъпо кИфтетата у столовата и Кокорчо не успява да си вземе четвърто допълнително с това мизерно заплащане!
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато в тази държава се мисли само за пенсионери и социално слаби а не за създаване на работни места и увеличение на стандарта на живот ще си мизерстваме !
3
3
 
29
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Докато не се промени ЗДОО където държавните служители,военни, полицай,чиновници и др.търтей не внасят лично данъци и осигуровки в НОИ а народа им плаща всичко ,нормални пенсии не може да има.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тристранка е руска дума. Коригирайте си заглавието.
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слугите на Тиквата дето 12 години държаха българите най-бедни е Европа, щели да гледат нещо си ...