28% от децата и всяка десета жена са подложени на домашно насилие

12% от дамите се оплакват от сексуален тормоз
74
28% от децата и всяка десета жена са подложени на домашно насилие
Снимка: Pixabay

11.9% от жените на възраст 18 - 74 г. са преживели поне един физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката им с него или нея. Физическото насилие, включително заплахи за такова, е по-разпространено (8.5%) в сравнение със сексуалното (3.4%). Това показват данните от проучване на НСИ проведено в периода ноември 2021 - февруари 2022 г. сред жени на възраст 17 - 84 години.

Младите жени по-често споделят за своите нежелани преживявания. С нарастване на възрастта относителният дял на жените, преживели физическо или сексуално насилие, независимо от извършителя, намалява.

Един от най-честите извършители на насилие над жени е техният интимен партньор. Данните от изследването показват, че 20.5% от жените на възраст 18 - 74 г. в страната, които в момента имат или някога са имали партньор, са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор.

Резултатите от изследването показват, че сред видовете насилие, причинено от интимен партньор, най-разпространено е психическото насилие. От всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19.4% са пострадали от такова насилие. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7.1% от жените, а 9.3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.

В зависимост от това кога се е случил последният епизод на насилие от интимен партньор, данните показват, че една от десет жени (10.1%) на възраст 17 - 84 г. е била подложена на насилие през петте години преди проучването, а 4.6% са преживели такова насилие през 12-те месеца преди проучването.

По данни от изследването 5.9% от жените на възраст 18 - 74 г., през целия си живот като възрастни, са преживели физическо насилие (включително заплахи) или сексуално насилие от лица, различни от партньора им. Преобладават пострадалите от физическо насилие (включително заплахи) жени - 3.5%, докато пострадали от сексуално насилие са 2.4%, в това число от изнасилване - 1.5%.
    
Почти всяка десета жена на възраст 18 - 74 г. в страната (9.5%) споделя за преживяно физическо (включително заплахи) или сексуално насилие от лица в домакинството, като 6.9% са преживели физическо насилие (включително заплахи), а 2.6% - сексуално.
   
Данните от изследването показват, че 12.2% от жените на възраст 18 - 74 години в страната са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж през целия си професионален живот. Относителният дял на жените, преживели сексуален тормоз от страна на мъже колеги е 5.3%, а от мъж на ръководна позиция - 1.4%. Най-голям е делът на жените, преживели сексуален тормоз на работното място от други мъже (10.7%), което включва случаите, когато не са посочени конкретните професионални отношения с извършителя.
   
Резултатите от изследването показват, че 28% от жените на възраст 18 - 74 г. в детството си са преживяли физическо или емоционално насилие от един от двамата родители. Емоционално насилие се причинява по-често от бащата (26.1%) от колкото от майката (23%). Несъществена е разликата по отношение на преживяното от родителите физическо насилие в зависимост от извършителя. От майката е причинено за 3.1% от жените, а от бащата - 3.5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: насилиетормозженидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
МъШ преди 1 година
Тормози ме жената. Не пуска.
63
1
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
В тая статистика малцинствата (и двете) влизат ли? Понеже да шибнеш един шамар на жената е куртурна традиция и при двете малцинства - и при турци, и при си гане, кютекът е неделима част от културната и религиозна система
62
1
 
2
 
! Отговори
Бате Мате преди 1 година
До ЕДНА ЖЕНАКаза една късокрака, миризлива и комплексирана .. Никой не ти е виновен, че на такива се хвърляш!
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка 10-та. Да не е всяка втора? Сещате се един път в годината, такива лицемери. Иначе ако слушате всеки ден побоища и то над бременна жена какво ще направите? Ще викнете полиция ли? Не *** ще започне да прави проблем че му се шуми и ще прави проблем на жената не на насилника. Така че си наврете лицемерието сещате се къде. Противни сте, то вие защитавате насилниците навсякъде после по медиите ревете много съпричастни. Повръща ми се от вас, статистици.
60
0
 
4
 
! Отговори
Непозната преди 1 година
Мисля, че жертвите на физическо насилие от страна на партньора са много повече.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пускат педофилите на свобода, що да се занимават с разни маймуноподобни биячи на жени и деца... все пак у нас за убийство ти закачат една гривна и по къщите
58
9
 
11
 
! Отговори
ЕДНА ЖЕНА преди 1 година
БЪЛГАРСКИЯТ МЪЖ Е КЪСОКРАК, МИРИЗЛИВ И КОМПЛЕКСАР!
57
4
 
6
 
! Отговори
Бате Мате преди 1 година
До АнонименГовори се само за удобното. А това, че жени тормозят психически мъже е НЕудобно, защото ще стане ясно, че са много повече случаите и още, каква е причината за шамарите! Но овчето стадо си блее и така му е добре.
56
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20% от жените са били страдали от психически тормоз. Мога с чиста съвест да заявя, че ако ще броим психическия тормоз 100% от мъжете са били подложени на такъв от жените си. Няма жена в България, без значение дали е Българка, Туркия, "Братчедка" или от придошлите дето да не мели постоянно на мъжа си за нещо! Това на страна, ако някой бие жена си или я насилва трябва да го закопаем под затвора и да запалим затвора, тия са ***! Но за т.нар. психически тормоз, мили дами погледнете себе си!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поне ЕДИН физическо насилие... "жената болно, децата и той"
54
5
 
4
 
! Отговори
Бате Мате преди 1 година
Преди година две врещяха, че било всяка 2-ра, сега стана всяка десета. Айде да се разберете накрая. И ако е вярно това, значи насилието е намаляло 5 пъти. Сашко мина, сега е наред Мечо, след 3-4 дни ще бъде пак насилието над "беззащитните жени". Не ви ли омръзна едно и също повтарящо се нещо? А такива хитри свраки има... който е попадал(не е рядко, даже май всяка втора стана сврака) - знае.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм жена и мен лично ме системно тормозеше майка ми. Която е жена. Малко изтощително да се вменява, че само жени са жертви. Има и жени насилници. Но за тях не говорим, затова изглежда все едно ги няма.
52
6
 
7
 
! Отговори
На майка ти милото преди 1 година
Както и всеки втори мъж е подложен на тормоз от страна на жената.Процентите се вдигат, ако въпросният няма пари. Обикновено хората стават насилници, когато самите те са изтормозени от нещо.Управляващите и медиите се грижат винаги да сме добре изтормозени и заредени с негативизъм.
51
0
 
6
 
! Отговори
Едвали е всяк десета преди 1 година
По скоро пета
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сексуално насилие у нас търпи всяка жена, ако към този вид насилие се причисляват вулгарните словесни подмятания или уж случайното отриване и притискане към непозната в обществения транспорт или при разминаване. Дори грозноватите жени, позастарелите и тези с физически увреждания не са гарантирани срещу такъв вид посегателства и долната възрастова граница не е 18, а 11-12 г.
49
3
 
12
 
! Отговори
Само 28% ??? преди 1 година
Почти всички български деца са получавали шамари от близките си и в част от тези случаи шамарът е не само заслужен, но има и възпитателен ефект. След като всички други средства са изчерпани, чрез шамара прекалено разглезеното или прекалено буйно дете се научава, че и останалите около него също са хора и трябва да се съобразява с тях. Но често се случва чрез шамари върху беззащитното дете родителите да се разтоварват от собственото си нервно напрежение или от комплекса си за малоценност.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 44То си зависи от човека, не можеш да кажеш, че мъжете са лоши или жените, то си е индивидуално :) Излизал съм с момиче, което искаше толкова хард, че чак съседите се оплакаха.....хахахаха :)))
47
2
 
8
 
! Отговори
Бялхетерохристианин преди 1 година
и баща на момиченце, което въпреки решение на съда за лични контакти с баща си не можеше да се виждат поради нежеланието на майката да изпълнява съдебото решение. Български социални, прокурори и съдии не виждат нищо нередно, крайната бедност на майката също не е проблем и детето се пришива към майката, въпреки установен родителски капацитет на бащата. Българската държава губи делата в Страсбург и дава попечителството на детето на бащата. Държавен тормоз и политика на бедност. Борете се за децата
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е глупост която коментираме, все пак има мъже които са пу*ки, но по принцип мъжа смята женския пол за по слаб, чисто физически... :) Дори слаб мъж има предимства пред една силна физически да речем жена, просто физиологията е различна :) Иначе има жени, които могат да ти скрият шапката, но не и срещу физически здрав и издръжлив мъж, освен ако не направи компромис мъжа или не му пука :)))
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се оплаквате, това са източно-православно-консервативни ценности!