Българката ражда на 27 години, най-много бебета в София и Сливен

60% от новородените са извънбрачни
64
Българката ражда на 27 години, най-много бебета в София и Сливен
Снимка: Pixabay

София-столица и Сливен са районите с най-висока раждаемост в България - между 10 и 11,9 на 1000 души от населението.

Средната възраст на раждане на първо дете в страната достига 27 години, сочат данните на Националния статистически институт от преброяването на населението през 2021 година, представени на семинар в Боровец.

Високообразованите жени по-късно стават родители и раждаемостта им е по-ниска, коментира доцент Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките, цитирана от БНР.

Още по темата

"Имаме сред жени с ромски произход и сред жени с по-ниско образование. Все още доминира в този период - 2021 г., моделът на ранната и многодетната раждаемост. Очертаваща се тенденция намаление на раждаемостта, интензивните процеси на отлагане на ражданията към по-късни възрасти, промяна също в динамиката на първите и вторите раждания, променящите се семейни модели показват, че са налице дълбинни промени в демографския режим на страната, което отразяват данните от последното преброяване", каза тя.

През 2021 година над 35 000 деца или 60 процента от всички, са извънбрачни.

От 1990 година насам семейният модел с едно дете се превръща в доминиращ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
0
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Българи, не обвинявайте ромите за вашето безхаберие ! Ромите са си роми, те и преди са си правили децата на тия години. Но преди и Българите се жениха на по 20-25години и до 30год. всяко момче имаше по две деца и любовница. Сега има мъже на по 30 години които още гаджета не са имали.. Уредения живот до това води - безхаберие! А безхаберието води след себе си проблеми и те вече се усещат.. Сливен вече си е заминал, както и други малки градове, но скоро ще стигнат и до София..
49
0
 
5
 
! Отговори
Римлянин преди 1 година
Сливен отдавна е индийска колония!
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българката ражда на 37, ромката на 17, средно излиза 27.
47
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 година
До Исторически парк, по паспорт са българи ;о)
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В т.н. малцинство още са в родовообщинния строй - там момичето не може да има гадже като нормална тийнейджърка, защото племето ще я сочи с пръст, че не "честна". И затова 13-14 годишни деца ги "женят". Това е. Пък ни говорим за образование. Какво образование за индивиди, живеещи в Средновековието! При тях успех в живота е да вдигнеш сватба и 3-те дена джумбаре.
45
4
 
13
 
! Отговори
Хей преди 1 година
Поздравления за всички прекрасни български майки. Очаквам трети внук да се появи ...от майка с две висши образования и прекрасна кариера. Децата са радост, а и ако мъжът до тебе е истински и те подкрепя, повярвайте децата не са пречка ,а стимул да вървиш напред.
44
0
 
1
 
! Отговори
ss преди 1 година
Не че нещо ама тоя с Пулия надолу как ги измисля тия, плажове като наще имало, нали сега бях в Пулия има един плаж дето е супер известен и е 20 метра между скалите. Заплатите били по-високи, глупости на търкалета, толкова е бедна долу южна Италия, че е досущ като при нас. Иначе на разтягане на локуми сме много добри.
43
0
 
6
 
! Отговори
ЦИГА-НИ-ЗАЦИЯ преди 1 година
ООО, РОМА, РОМА, ЛЕЕЕЕ, РОМА ЛЕЕЕ
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ходих на пореден преглед, имаше 14 годишно момиче пред раждане! На 14 години! Аз над 30. Технически мога да съм й майка по нейни стандарти. Отказвам да бъда част от тази статистика!
41
12
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Бъдещето е следното. Ромите раждат. Българите осиновяват и отглеждат. Вече познавам доста семейства по тази схема. Няма друг начин. Не може да накараш българката да роди повече от едно дете. Тенденцията е българите да имат по две коли втора употреба и по едно дете. Българите строят къщи и блокове. Ромите ще живеят в тях, защото няма да има кой друг да живее в тях. Това са нормални процеси. Винаги в историята някои етноси изчезват, други по-адаптиви се увеличават. По-глупавите отпадат.
40
1
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 40 преди 1 година
Това, което си написал(а) е тъжно, но е факт. Не, че няма българси, които да раждат под 30 г., но не са много. Има и друга беда, която не се коментира много. Повечето момичета не получават предложения за брак, а само приканване да заживеят заедно с някого на семейни начала или другия вариант - да не живеят заедно, но да се срещат редовно за секс и евентуално от време навреме да излизат заедно, ако мачото не е голям егоист.Момичетата ни нямат избор. Накрая някои се престрашават да родят самотни
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво са се развикали някои, че интеграция с онзи етнос била невъзможна? Те ни интегрират към себе си без да вдигат много шум. При тях бебетата де факто се считат извън брачни, при нас вече 60% са такива. Но онези подхождат към проблема много практично - всяко извънбрачно бебе при тях е "банко.м.атче", а при нас двойките не се женят главно от келешлък, за да минат за много модерни.
38
16
 
11
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Наше уроспий за нищу не стават ! Па тоо и мажете са изпедрерастия !
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФинЛюбим и много точен.
36
10
 
15
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Наша Пена са плющи кът разпрана,прай си татуирофки,джуки,бозки и не рачи дъ ражда ! Нимой ни дъ готви,ни дъ шие,саму вика дай и купи ?
35
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите отдавна са вече отмиращо племе от коппелдацци. Но на никого няма да му липства това прокажено племе балканско.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един апартамент в София струва колкото такъв в някое китно древно морско градче в Южна Италия, например Пулия, където имат пясъчни плажве досущ като нашите на морето. Е, по-евтино е и у нас на морето, но в Пулия заплатите определено са по-високи от тези в София, не мога да кажа същото за родното Черноморие. Същия пример и с Марибор - малък град, но кеф ти Хърватия, кеф ти Австрия, Унгария за пътуване, кеф ти Италия дори, заплати високи, наем ала София.
33
2
 
6
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
В Словения, Словакия и Чехия, а и Италия не са чак толкова про-джендърски.
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За София е нормално.Столица,с най-много население и най-висок стандарт,но за Сливен е много притеснително.Не че не го знаехме,де.
31
13
 
14
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
До 33 и кеф ли ти е в чужбина децата ти да изучават джендъризма от 1ви клас още ;)