Протестиращи блокираха Митрофанова в руската църква

Граждани скандират "Убийци" и "Тук не е Москва"
Обновена: 6 дек 2022 10:30 | 6 дек 2022 10:01, Нели Христова
571

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Граждани скандират "Убийци" и "Тук не е Москва" пред Руската църква в София в знак на протест срещу посещението на волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московска патриаршия след отстраняването на митр. Иларион (Алфеев), и в момента участва в църковната служба, предаде репортер на БГНЕС.

На службата присъстват и посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, лидерът на АБВ Румен Петков, и други.

„Протестираме, защото това е върховна наглост по време на война от тези, които окупират, тук, на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО, да служат служба за победа на Русия, това е просто нонсенс, затова протестираме", каза пред БГНЕС Георги Иванов.

Украинката Ирина, която е от Херсон, е дошла с малкия си син в България, за да го спаси от бомбардировките. Разказа пред БГНЕС, че протестира против кървавата война на Путин в Украйна, защото нейни близки се намират в окупираните територии. Жената призова руснаците да си отиват в Русия, защото нямат място в България. Тя е категорична, че трябва да има мир и свобода, а не убийства и тероризъм.

„Тук съм като възмутен гражданин, защото е светотатство в българска църква да има молебен за една терористична държава, да се благославят убийци на деца. Знаете ли какво се случва в момента в Украйна? Хиляди деца са в бомбоубежищата! Хиляди деца са изложени на смърт! А в тази църква има хора, които се молят те да успеят да ги убиват още по-успешно, тук се молят в момента една държава да смаже друга държава", заяви жена, която се представи като българка. Тя е категорична, че за нея това е светотатство, което не може да приеме и е силно възмутена от случващото се в Руската църква и именно затова е на протеста.

БГНЕС припомня, че целта на визитата на митрополит Антоний не е оповестена нито в руските, нито в българските официални църковни сайтове. Той е придружен от прот. Николай Балашов, който е единственият останал от стария екип в Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ.

Подворието на РПЦ у нас съобщава, че представителите на Московския патриарх идвали у нас, за да служат в руската църква „Св. Николай“ за Никулден, което несъмнено е само поводът. Те ще съслужат с Ловчански митр. Гавриил, който по традиция служи за този ден в руската църква, като представител на БПЦ, с руски митрополит, идващ за празника. Досега обаче за храмовия празник не е имало толкова високо църковно представителство.

Първостепенна задача на руските власти както в Кремъл, така и в Московска патриаршия, коментират експерти, е да демонстрират, че не са изолирани заради войната в Украйна. Особено значение се отдава на участие в прояви в европейските страни, като по правило руската дипломация представя това като одобрение на руските действия. Митр. Антоний (Севрюк) и прот. Николай Балашов участваха и в генералната асабмлея (конгрес на всеки седем-осем години) на Световния съвет на църквите в Германия, но там германският президент не им позволи да изпратят подобно послание към германската и световна общност, като назова открито отговорността, която руснаците носят за кръвопролитията в Украйна.

По църковна линия Московска патриаршия общува на такова високо равнище само със Сръбската църква, като митр. Антоний (Севрюк) беше неотдавна в Белград, а сръбска църковна делегация участва в Москва в празнично събитие със странното название „Сръбска утеха за руското сърце“.

В София митрополит Антоний пристига непосредствено след участие в Казан в годишната среща на емблематичния руски клуб „Валдай“, където Кремъл формулира основни тези във външната си политика (например, през 2015 г. Путин заявява в своя реч там: „Ако сбиването е неизбежно, удари пръв“). Тази година за първи път „Валдай“ посвети годишната си среща на религиозно-политическата тематика. На нея „външният министър“ на РПЦ митр. Антоний откровено заяви: „По-често намираме общ език с мюсюлманите, отколкото с нашите единоверци на Запад. Московска патриаршия поддържа диалог с мюсюлманските организации в Иран. Оказа се, че в мюсюлманските държави имаме много съмишленици“. Според него руското православие и ислямът са обединени от „благоговейно отношение към такива основни ценности като семейството и брака“ и това че „Бог заема централно място в света“.

Руската църковна делегация ще се опита да включи в дневния ред на Българската църква определени теми, още повече че Св. Синод на БПЦ ще заседава на 13 декември.

Според публикации в български медии това би могло да бъде признаването на автокефалията, която Сръбската църква предостави на Македонската църква и която досега е призната единствено от Московска патриаршия и Украинската православна църква под ръководството на митр. Онуфрий. Това означава, че в техните диптиси Македонският архиеп. Стефан се споменава като глава на автокефална църква. Самата Македонска църква официално заявява, че все още очаква своята автокефалия, която да ѝ бъде дадена от Вселенска патриаршия, „когато настъпи подходящото време“, а документа от Сръбската патриаршия възприема като „препоръка за автокефалия“.

Друга тема, която се актуализира в руската църковно-политическа реторика през последната седмица, е „защитата на православните в Украйна“. Възможно е руската църковна делегация да поиска от българските владици декларация „в защита на украинските православни срещу гоненията на киевския режим“. Причина е акцията на украинските служби срещу църковни центрове на УПЦ и обсъждането на законопроект за забрана на дейността им заради колаборационизъм и подкрепа за руските агресори. „Защитата на православните в Украйна“ присъстваше в речта на Путин, с която той обяви руското нахлуване в страната през февруари, но след Киевския събор „Теофания“ през м. май, когато УПЦ обяви независимост от МП, в руските медии се заговори за украинските православни като за „предатели на руския свят“. Акцията на украинските власти през последната седмица позволява на Кремъл да извади отново тази тема и да представи руските войски като „защитници на православието“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са свикнали на българската простития и гъзооблизване
44
0
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
До Анонименнелка, по полека с "анонимните" коментари, че нали знаеш че всичко се логва. да нема после аз такова *** то шефа *** те така *** по телефона. читалищна ви е работата, поне намерете некой грамотен
43
2
 
4
 
! Отговори
Стефка преди 1 година
Като станеш рицар тамплиер, ставаш римокатолик и централата ти е в Йеросалим. Протестирайте и срещу това, ако ви стиска.
42
2
 
27
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Тук не е Москва, но тук не е и Киев. Ако руснаците трябва да си отиват в Русия, ,украинците също да си отиват в Украйна. Тук е България и всички навлеци трябва да спазват законите на страната.
41
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ирина и шепа украинци са на протеста.На цяла Европа им писна от техните крясъци и протести.Мислят си че някой се интересува от Бандера и техните украински бандеровски лозунги.На българите им писна от техните претенции.
40
6
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
до 45 3.14 На паметника Левски в 12 часа. Ще съм със синьо яке и синя шапка. Ти с какво ще си накичен, че да знам с кого да си "поговоря"???
39
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младото пололение не знае, но "демократите" през 1990 г. правеха всичко, за да съсишят православието в Бъгария. И сега телевизията на десните TV1 уб музикална, предава протестантски (америлански ) проповеди и води агитация в тази посока. Православието е принципно различно от агликанството, от католоцизма и протестантите, всички наричащи се християни. Чрез липса на култура, да липса на куптура!!!! се срива първо народността. - цел към унищозаването на страната ни.
38
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43, копейко, руски тpoле, Ирина и други като нея ще си отидат в Украйна, когато оня лудия кремълски сатрап спре да им тероризира държавата! Има ли нещо което да те затруднява да го осмислиш това???
37
9
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
чек са, когато братушката "нагибает" управител на бензиностанция, всички ръкопляскат. а една шепа хора на мирен протест са голем проблем за перманентно безработните и поддържащите дискусии по форумите... и то протестират срещу тая бека, дето искаше да "ни връща на турците". неа добре работата.
36
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я пак! "Руснаците да си отиват в Русия, защото нямат работа тук"!!!! Ама тези са се взели много насериозно!!! Хайде всички украинци марш от България! Ама веднага! Ще Ви храним, поим и ще ни казвате какво да правиим? На българска територия никой няма право да си разчиства смерките. Марш в Угледар и Бамут да се разпореждате! А не поляци, руснаци, чеченци, муджехидини и други са се бият за кликата, дето сте довели на власт!!!!
35
3
 
17
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 1 година
Уфььь...пак ***...аман от тияТУЛУПИ !
34
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е с Русия е зле
33
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41, всички нормални хора сме русофоби, откакто лудото джудже нападна една суверенна страна! Само лудите копейковци останахте да крепите Расиата, ама сте съвсем незначителен брой
32
12
 
26
 
! Отговори
Гледай ти преди 1 година
Събрали се едни наглеци, живеещи на наш гръб да нападат църкви. Явно следват почина на зеления за унищожаване на православието. Нека още малко изнаглеят пък да видим тогава какво ще им се случи.
31
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ирина от Херсон??? Нали Херсон е вече под украински контрол, какво прави у нас тая още?
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖЕСТОКО насилие на ДЕТЕ срещу ДЕТЕ в СЕЛО БУТАН КОЗЛОДУЙСКО КОЗЛОДУЙ БГ ИНФО
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми нямат един файтон,защото са чужденци.Като искат да се разправят с някой да го правят извън нашата държава.
28
9
 
26
 
! Отговори
А преди 1 година
Марш в Украйна .Какви ги дириш тука Ирина ли си каква си?Коя си ти да гониш.Зеления ви натири ,като животни из цял свят.Дошла да манифестирА.
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тива ще да са най вероятно русофобите от Промяната.Няма кой друг да е.
26
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали щеше да затваряш посолството, а руско патице ? Ходи си в сибир не те искаме