Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

Доходите на 67 на сто остана без промяна
131
Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През третото тримесечие на 2022 г., за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, съобщи НСИ.

Увеличение на доходите са посочили 27.9% от лицата, което е с 8.7 процентни пункта повече в сравнение с второ тримесечие и с 9.4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18.5% от лицата.

Още по темата

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4.8% от лицата, което е с 2.9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3.7 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи,  е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 38.5% от лицата, 28.3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10.8% - като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.1% от лицата, а едва 4.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0.9 процентни пункта спрямо второ тримесечие и с 0.7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: доходинсиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Станаха 110%......
21
0
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Ама пък другите 25 къркат и за тях. Така че средно всички са си ОК.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пишете и колко са образовани, и всичко ще стане ясно :D
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е постижението на Кирчо и Кокорчо за една година. Гласувайте пак за тях, все пак от 10 години държавата не е била фалирана. БКП-то сън не ги лови, че все още има живи хора в тая държава.
18
1
 
1
 
! Отговори
До 20 33 години преди 1 година
Сигурно, предишните 45 си грабил?
17
5
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Това е поредната глупост на тоя сайт - то не беше ежедневието на тъпака Путин, не беха некви смотани преводи. Като погледнеш тълпите по заведенията мислиш ли че 75 процента трудно покривали ежедневните си разходи. И само да кажем че е същото и извън София, в София живее 30 % от населението на страната. Това е било истина през 1997 - баси смотаните новинари
16
2
 
7
 
! Отговори
А другите 25 преди 1 година
изобщо не ги покриват?
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 години ни ограбват и унищожават чрез спекула, кризи и все растяща инфлация . Не е ли време тотално да спрем да гласуваме? Единственият начин да им покажем завинаги, че не трябва да са във властта.
14
5
 
7
 
! Отговори
ганчу преди 1 година
Аз пък виждам точно обратното,в лятото 4 мисица си почиват в Търциите показват касовите си бележки колко скъпо било и се фукат за курорти имат средства кой сега е беден
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безработицата е на най-ниското си равнище,икономиката върви добре,заплати и пенсии се вдигнаха и дори тези,които лъжат че са безработни и получават помощи и те работят на черно.Тогава откъде е тази статистика?
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната САМО статитика, да не мислите че на тези отгоре им пука за офцете, беее беее. и 99% да стане няма проблем, важното е да има за тези 1% които окрадаха останалите 99%. беее беее
11
10
 
8
 
! Отговори
асег преди 1 година
Рано е още за рев, Ушатият, киро ***, КОкор и КУ.Рнела ни "управляваха" само една година, чакайте да станат 3 -да видите тогава как ще е!! Паляци умряли
10
5
 
5
 
! Отговори
gyj преди 1 година
Не им личи, няма свободни места по хотелите за следващите 3 месеца!!! И все още има фенове на ПП, ДБ и БСП+ иЗсраждане!!! Значи още не е зле положението....
9
2
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Запомнете хора "сит на гладен не вярва"
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карам Майбах,ям черен хайвер,през зимата съм в Шамони,а лятото на Малдивите и едвам свързвам двата края.Мъка,мъкааа.
7
3
 
15
 
! Отговори
Дон Балон преди 1 година
Меси-Боко ще ви "оправи"
6
2
 
18
 
! Отговори
Всъщност са 95% преди 1 година
останалите 5% олигарси,медии, кметове,*** и дупедати са на хранилката и не им пука за народа,стига евраците от ПВУ да си текат редовно,а Козяк да дава ясни и точни инструкции на разноцветните ни евроатланДичета :)
5
6
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
След 12 годни управление на Винету това няма как да е вярно. Сигурно е станала някаква грешка. При Винету народа масово забогатя. Повечето българи вече си купуват само нови коли и с презрение гледат на старите автомобили. Всяко семейство ходи поне вендъж в годината на почивка или на Палма де Майорка или в Гърция или на Малдивите. И откакто Винету пое България всяка година французи, немци и англичани кандидатстват за българско гражданство и си търсят работа в България. Слава на Винету!
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е и е политическо безумие да ни тикат в еврозоната при тази галопираща инфлация. Не на еврото!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости!Нали в друга статия написахте,че средната заплата в София била 2400 лв.,а в страната 1700.Това значи,че в едно средно семейство в София работят и двамата ще получават 5000 лв.,а в страната 3500.Е как да не могат да си покриват разходите?