Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

Доходите на 67 на сто остана без промяна
131
Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През третото тримесечие на 2022 г., за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, съобщи НСИ.

Увеличение на доходите са посочили 27.9% от лицата, което е с 8.7 процентни пункта повече в сравнение с второ тримесечие и с 9.4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18.5% от лицата.

Още по темата

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4.8% от лицата, което е с 2.9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3.7 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи,  е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 38.5% от лицата, 28.3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10.8% - като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.1% от лицата, а едва 4.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0.9 процентни пункта спрямо второ тримесечие и с 0.7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: доходинсиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
4
 
! Отговори
Чугун преди 1 година
Бая комунисти още трябва да се затрият, че да се оправи България. Има бая чугунени глави за претопяване.
101
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що лъжете бе? 90% имат собствено жилище, 60% имат повече от едно жилище! А били бедни? Бедните се редят за супа пред църквата и търсят къде да спят! Трябва една истинска криза и яко данъци за всички! Ай сиктир, бедни били...
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха дано станат 100%, че 75%-те да заминат във вечните ловни полета и да си преосновем държавата! Това са всички тези гласуващи за едно кюфте с бира и за когото им наредят! От такива България няма полза, колкото и брутално да звучи!
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименПохвално е че добре работиш и печелиш но май мислиш че положението е нормално с тези заплати на висщистите.Това е проблема.
98
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 110 Какво да мразя учителите ве? Ти нормален ли си? Аз съм обикновен склададжия мотокарист завършил средното с четворка и взимам 1700 лева, учителят висшист ми взима 1300. Кого да мразя ве? Моя брат е шпакловчик и взима 2000 лева, няма и средно образование.
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не е по продажен и зъл като некадърника.В тази държава в големите градове е пълно с работа и се търсят квалифицирани кадри на големи заплати.За съжаление огромната част от населението се е родило ограничено и нищо и не е изучило от мързел и простотия.Такъв зъл народ който лесно се манипулира не оцелява в 21 век.Да мразиш висшистите,лекари и учители това е най голямото падение.Но остава ви само да пишете по форумите,но глада ще дойде първо при вас.
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русенско варено при бай Тошо баща ми беше напълнил раницата половината с такива консерви, като отиваше запас 1986-та. Вкусотия. Преди няколко месеца реших да си купя русенско за да видя какъв е вкуса...дали е от онова време. Вкусих и си изповръщах червата. Нямам думи!
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 99 Ти си обикновен *** за да дразниш хората тук. Ти даже съм убеден, че не си бил роден през соца, камо ли да помниш каква е била храната по него време!
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 103 Даже в началните години на уж така наречената ни демокрация някъде до 97-*** 98-*** почти всеки петък и събота се чуваше отнякъде силна музика и купони в апартаментите. Сега не мога да чуя за половин година един купон някъде да има в квартала.
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен!
92
2
 
3
 
! Отговори
Тиквата преди 1 година
Не може да бъде! Нали от 15 години сме европейци бе!
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните плювачи по соца даже не знаят вкуса на истинско сирене, истински кашкавал, истинско кисело мляко, истинско прясно мляко, истински домат, истинска краставица и т.н. и т.н. Саламът от онова време и същия "салам" сега са несравними, сега сякаш ядеш амбалажна хартия.
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как беше по времето на соца може да се съди и по усмивките. Преди 1989 година усмихнатите бяха много, а намръщените малко, а сега рядко виждаш усмихнат човек. Имаше еди период от доста години след 1989 когато не видях нито един усмихнат човек.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 99 Храната при соца ли беше твърде малко вее, краварче? Едно време всички граждани ходеха събота и неделя на село и пълниха багажниците със зимнина...месо зеленчуци туршии, лютеници. Сега хора не останаха по селата, камо ли баба ти да ти напълни багажника.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 99 от 100 И Не ровеха в кофите защото всички имаха работа при бай Тошо, даже и най-необразования римлянин ве, папагалченце!
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 99 Друго си е сега качеството на саламите викаш...от 100 вида салам един не става сега. При бай Тошо имаше 2-3 вида луканки ама вкусотия, имаше салам Камчия с чесън да си оближеш пръстите. Имаше един шпеков салам да си оближеш пръстите. Имаше едно кисело мляко което вкисва след 3 дни защото беше истинско, а не сега да траят млеката по един месец и нищо да им няма. Е как няма траят- набухани със стабилизатори. Кашкавал Витоша един път сега 100 вида и един не става. Ти ли ще говориш за качество
86
11
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Анонимен 76 Все тоя соц ви е в мечтите. Да, никой не ровеше в кофите, защото там нямаше нищо! Храната беше твърде малко, за да се изхвърля. А качеството? - мамма мия, бях дете тогава и помня как майка ми се възмущаваще от салама, в който имаше цели соеви зърна. Даже не си правеха труда да ги смелят. За свинското с воня на риба вече е писано много. А дрехи, обувки? Трябваше да имаше връзки в такъв магазин, за да си купиш нещо, което не прилича на *** или ватенка.
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета статията и гледам цените на апартаментите , някъде има грешка .
84
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Х417, да ти кажа и аз съм в тея 10%, ама тъй като е постигнато с много учене и много труд не ми пука за онея 75%. Когато уех до късни нощи ми се подиграваха. Когато работех лятото ми се смееха, а те жулиха фалшива водка по купони. Еми сега са част от движението на мрънкачите. На всеки според заслугите! Има един много як хаштаг #СтигаМрънка
83
8
 
10
 
! Отговори
Гонзо преди 1 година
Абе каква е тази самоомраза към всичко българско? Аз пък казвам че българите са най-харните, най-надарените и най-фотогеничните. Само трябва Бойко и Делян да отпътуват и след това България ще стане рай и ще има опашки на Калотина от желаещи да се върнат в родината.