Студентите в България отбелязват днес своя празник

Той е празнуван за първи път през 1903 г.
8 дек 2022 08:33, Елка Василева
19
Студентите в България отбелязват днес своя празник
Снимка: архив, БГНЕС

Българските студенти отбелязват днес своя празник. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса, свързан с това първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски - 25 ноември (8 декември по нов стил), за свой празник.

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище "Славянска беседа" в София. През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски", за първи път е записан текстът, че 25 ноември е негов патронен празник.

От 1916 г., в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България, годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски", създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември. Това е денят на патрона на университета - Св. Климент, който е архиепископ Охридски.

През годините 8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
стар преди 1 година
Честит празник млади хора. Поздрави от един бивш студент понастоящем пенсионер!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия бг измислици, скоро няма да има кой да работи, от 3 милиона работоспособни, един милион администрация
11
2
 
9
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Децата на комунистите и комунистите и техните фракции пробутват новият си празник 8-ми декември. Пияндури , вземащи всякакви транквиланти и затова са безумно неграмотни и мързеливи както техните родители, които разграбиха българите които реално бяха не само репресираните, а и тези, които не членуваха никъде дори в ОФ-то и бяха безумно бедни .
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те не празнуват ли всеки ден по чалготеките?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11. Въобще живота е сложен викаш.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 И ти си прав, но и ученето също е важно. Ако не се справя със заданията няма да натрупа знания, а без тях ще е само една калинка с диплома. Няма ли полезни връзки, без знания ще бъде само консултант продавач или приятно на външен вид момче, годно да е стои на пропуски на входа на някоя по-лъскава фирма. Калинка с връзки пък ще взима добри парички за нищо-правене.
7
1
 
5
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 1 година
Да учат чужди езици
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да са живи и здрави и дано имат късмет!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23годишен. В студентсвото не са важни заданията. Трябва да се интересуваш от несъвършенствата в държавата и света и да се бориш срещу тях. Да се събирате и да развивате идеи и да правите изобретения. Е ... то и на запад вече са само ученици и спряха студенсткия дух но все пак там нещо правят като студенти. Това не ти е училище бе и след него да можеш да се напиеш.
4
1
 
4
 
! Отговори
23годишен преди 1 година
После да не се окаже, че няма да завършат... Аз поне ще празнувам с право, понеже съм си направил всички задания от университета и сега съм спокоен. Да му мислят тези, които ще наваксват.
3
2
 
16
 
! Отговори
Лена преди 1 година
било е празник едно време. сега е повод да се направят на гълъби с всевъзможни субстанции без задръжки щото нали е празник и днеска може и да дефилират в някоя механа с надписите на балмейн от турция
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не виждам да има студенти. Има некви ученици след 12-ти клас
1
0
 
10
 
! Отговори
Г преди 1 година
Честит празник, и утре най трезвият да кара на обратно.