190 000 българи нито работят, нито учат

Те били големият резерв на икономиката
163
190 000 българи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят и не учат, каза за Българското национално радио (БНР) консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са големият резерв на икономиката, но трябва да бъдат мотивирани.

"Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и за да може да ги върнем, трябва работа на цялото общество, не само социални партньори, но и институции, и гражданските организации", каза тя.

Центрове за кариерно ориентиране на неактивните, използване на еднодневните трудови договори в сфери като строителството и услугите в дома, са част от препоръките  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в проекта на КНСБ "С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост", насочен основно към млади хора без квалификация от райони с висока безработица. Те са обучени по професии като еколог, болногледач, оператор на компютър.

"За да получат някаква квалификация и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша голяма радост от тези 1000 лица, които бяха включени в проекта, 250 вече са реализирани на пазара на труда, за жалост и в чужбина най-вече, като болногледачи и санитари", каза Диана Найденова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: трудКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшен резерв! Удобно "пропускате", че повечето от тях са учили до 5 клас и нямат никакви причини да работят, защото социалната система е доста по-щедра отколкото би бил един работодател. Та щом смятата команчите за резерв... жална майка на икономиката.
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те били големият резерв на икономиката" - резерв от хора, които са неграмотни в буквалния смисъл на думата, хора, които са свикнали да живеят от прoсия, крaжбби и всякакви други прeстъпления - ТОВА ЛИ Е "ГОЛЕМИЯТ РЕЗЕВР" - с него икономиката ще цъфне и завърже, направо ще литне
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е бъдещия криминоген. Отсега трябва да се строят затвори за тях!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28. Написал си въшки. Чакам още написвачи както и "Работодател" "Програмист" "Учител" и всички останали пруграмисти дето да ни кажат по колко "къ" земали и кви коли карали т.н. да се явят да ни обяснят колко сме мързеливи.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен голяма част от тези 190 000 неучещи и неработещи са заети в сивата икономика
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм от тия. Навремето разписах няколко мобилни приложения дето са в Гугъл е Епъл сторовете и ми снасят по 10 - 15 к на месец. Направи нещо за пет цента и го пусни на китайски пазар да видиш чудеса.
22
4
 
6
 
! Отговори
Хирохито преди 1 година
Ако има кой да ги организира тия 190000 да свалят Борисов и компанията и да ги изметат веднъж завинаги от Парламента заедно с цялото корумпирано ВСС барабар с Гешев и ония заплаткаджии в ДКЕВР - нещата може и да тръгнат към по добро. За сега това нещо няма как да се случи.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21. На компютъра се пускат едни такива неща наречени програми на простонароден език. А всяка програма за да работиш на нея трябва да я изучиш. А програмите са милиони разновидности. Та словосъчетанието "оператор на компютър" е абсолютно напълно безмозъчно. Може да се е научил да си пуска само плеъра да гледа филми и вече е "оператор на компютър".
20
0
 
16
 
! Отговори
Xaxaxa преди 1 година
И в България, и в ЕС т.нар. ,,икономически неактивни лица" са около 20-25% от трудоспособното население. Официалните статистики-стъкмистики броят за безработни само с регистрация в БТ. Реалната безработица навсякъде е в пъти повепе от официалната. Второ, къде ще работят тези хора, като обявите за работа в БТ са около 20 000, в джобса са около 40 000, в ало. беге са около 3000. Само регистрираните безработни са към 200 000.
19
3
 
20
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
10 години управление на ГЕРБ, кражби скандали корупция - скапани реформи в образованието. ГЕРБ не успяха да се справят и с демографската криза, да вдигнат жизненият стандарт на народа, дори Фолксваген не ивестираха в България по време на тяхното управление. Кумгейт, суджукгет, апартамент гейт...напълниха си гушите, но за сметка на това пълен провал бе цялото тяхно управление.Е това резултата от Борисов и герберите!Ходете и после и пак гласувайте за тях.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15, и к'во ти пречи, че някакви хора работят неща свързани с компютри? Кому е нужно да плюеш по хора, които си вадят хляба честно и си плащат данъците?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До селянин. Разлика няма.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не го брига да пипне работа за под 2500 чисти на месец.
15
4
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 година
взимам хиляди евро месечно но съм безработен и моля малко си определете понятието "работа" и каква е разликата с робство
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гонбей, е няма. И това е проблемът. Но точно на тези да чакат е меко казано смешно!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хахахахахахахахахаха. Тая галимация не я прочетох ха ха ха ха ха. И кво оперират на компутъра не е ясно, но е ясно, че е поредната порция откраднати пари "за обучение". Оператор на компютър е хе хе хе хе хе. Тия мафиоти от КНСБ съвсем напреко през люцерната са я подкарали.
12
2
 
12
 
! Отговори
Гонбей преди 1 година
А защо трябва да работят или да учат? Нямате ли си достатъчно хамстери да въртят колелото?
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10, ти с тая грамотност заслужаваш да си плащаш, че работиш!
10
1
 
13
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
"Оператор на компютър" Хахахахахахахаха.... Долни държавни калинки! Дори за оператори на компютър не ставате!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалите получават по-големи помоши отколкото работещите заплати.