Директорът на "Шейново": Биологичните майки са изяснени

Въпрос на юридическа процедура е да се върнат бебетата при семействата си
Обновена: 22 дек 2022 09:35 | 22 дек 2022 09:29, Петя Славова
130
Директорът на "Шейново": Биологичните майки са изяснени
Снимка: БГНЕС

"Биологичните майки са изяснени. Абсолютно е ясно кое дете на кое семейство е и вече е въпрос на юридическа процедура за размяната на децата". Така коментира случая с разменените в болница "Шейново" бебета на извънреден брифинг тази сутрин директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.

Той обясни, че толкова късно информацията е стигнала до обществеността, защото от болницата са искали да се запази мълчание с оглед запазване на личните данни. "Най-потърпевши от създадената ситуация са двете семейства. Затова нямаше голяма информация по случая", поясни той и допълни, че проверката тече бързо и на практика биологичните родители са изяснени. Освен от прокуратурата, тече и вътрешна проверка на болницата. От нея е станало ясно, че няма грешка в гривничките на бебетата. Те са им поставени при раждането. Но има разминаване при гривните на майките.

Още по темата

"На майката, която има гривна за бебе А, е дадена тази на бебе Б, която е с друг номер. Това е недопустимо. Много органи разследват, включително и ние как се е стигнало до тази ситуация. Имаме яснота за това нещо и ви уверявам, че хората, които са допринесли за тази грешка, ще бъдат наказани изключително тежко." заяви д-р Велев.

Той заяви, че има смущаващи факти, които за момента не могат да се обяснят: "Смущаващо е, че първо по време на целия престой нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривните. При изписването тези гривнички също не са били сверени, което трябва да е в протоколите.  Три месеца е дълъг период, още повече, че едната майка много добре си съхранява всички документи".

В болницата са разбрали за инцидента на 8-9 декември, когато едната от майките се обажда на неонатоложката. Тя казва, че има съмнение, а на следващия ден директорът е уведомил полицията. 

Д-р Велев увери, че бебетата не са разменени по време на раждането. Размяната е настъпила по-късно, когато са приети в неонатологично отделение и после в специални кошчета са ги занесли на майките. "Тези кошчета имат номера на бебето. Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата", заяви още лекарят и допълни, че за него това е низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата.

Той бе категоричен, че това не оправдава болницата и се извини на двете семейства. Обеща да им се помага с психическа и здравна помощ.

"Повече от 30 г. съм лекар акушер-гинеколог, такова нещо не ми се е случвало. За първи път ставам свидетел на такъв случай и нямам точно обяснение, но няма умисъл. в момента.

Също така стана ясно, че след приключване на проверките и се установи виновността на съответните лица, те ще им бъде потърсена административна и съдебна отговорност. Говорено е с всички служители и над 30 са дали показания в прокуратурата.

Д-р Велев коментира и подаване на евентуална оставка, ако му бъде поискана, но уточни, че по-важното е историята да приключи щастливо за семействата.

Той уточни, че е имало съдействие и от двете страни и в рамките на седем дни са осъществени всички следствени действия, процедури, разпити, взети са биологични проби. "Това е логично, защото всяка майка би трябвало да очаква да си получи своето бебе", допълни лекарят. До този момент директорът на "Шейново" не е разговарял лично с майките, но е готов да се срещне с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
До коментар 76 преди 1 година
Вица Ви е много забавен , но си е баш така . 80 процента от родителите в България се отнасят с децата си като с предмети .
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вашигтон поуст" , "Гардиън" и "Дейли нюз" какво чакат , та не публикуват световната сага ?! Щото нашите медии са я засмукали и не я пускат вече четвърти ден (хранилката) !
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България, Шейново, не ходете там.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След време бебетата ще пораснат, ще се срещнат и сприятелят. Но това в 2001 серия на българската сапунка. Децата на едната от тях, също ще бъдат заменени, а на другата ще са от сурогатна майка. Това ще ттане в 3000 епизод. Тогава едното от бебе трето поколение, ще потърси наследствените си права.
100
1
 
9
 
! Отговори
ТЪМНО ЗЕЛЕН преди 1 година
А дали по-тъмно зелената майка случайно не е сменила гривните докато другата е спала, знаем колко са сръчни в градския транспорт.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен93, не бе бавен, майките са разменени - доказано е. Доволен ли си?
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога да очакваме първата серия от сезон 1?
97
4
 
2
 
! Отговори
. преди 1 година
Платен нагласен цирк. Целта е утре бебетата вече да се маркират с баркод, че да няма грешки. :)
96
3
 
3
 
! Отговори
11 преди 1 година
Ако не бяха от етноса, никой нямаше и да чуе за тоя случай. Иначе, продъниха всички "медии" от два дена...
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, директоре. Айде сега и да изясним новия директор и новите членове на екипа, защото и ти, и те трябва моментално да бъдете уволнени, защото явно нямате достойнство да подадете оставки.
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В "Дейли нюз" и "Вашигтон поуст" няма ли статия по казуса ? Ако не- , защо ?
93
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 1 година
"Случайност" ? "едната майка много добре си съхранява всички документи" ? Колко лампички още трябва да ви светнат, за да разберете схемата ??????????
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Директорът казва, че "едната майка много добре си съхранява всички документи". Коя от двете?
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом като не е мъжко, поне да е бяло. възможно е така да е разсъждавала едната родителска двойка. Освен акушерки и медицински сестри там има и достатъчно санитарки, така че нищо чудно гривничките да са разменени срещу възнаграждение. Но също така е възможно дипломираните блейки да са дремали, докато са слагали гривничките и така да е станала белята.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това Шейново от край време си е"най-добрата" болница още си е такава! Кой ражда там още не знам ....
89
0
 
11
 
! Отговори
айде бе преди 1 година
Тоя защо прехвърля вината на майките и семействата?! Вината е на "разсеяните"... Или пък имаме разкрита нова схема за кражба на бели бебета?
88
3
 
12
 
! Отговори
директор от герб преди 1 година
директорът е от ГЕРБ. И като всеки от ГЕРБ е готов да продаде детето ви на лилявите за малко властчица.
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не е доказано, че второто бебе е разменено. Внимавайте с теориите и прибързаните изводи!
86
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двете семейства да си стиснат ръцете, децата им са астрални близнаци. Аз вярвам, че има висш смисъл в случилото се. От двете семейства зависи дали това е началото на едно приятелство или поредната трагедия. Явно маркировката на бебета е несигурна.
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са психолозите? На децата нищо им няма, но ако превърти някоя от майките?