"Война", "газ", "оръжие"... тъжни думи ще са знаковите за 2022 г.

Павлина Върбанова: До 11 януари всеки може да даде своето предложение
Обновена: 5 яну 2023 09:33 | 5 яну 2023 09:31, Анисия Иванова
8

За втора поредна година можем да изберем знаковите думи и изрази на 2022 година.

"Кампанията започна вчера и сме в началния ѝ първи етап. До 11 януари всеки, който пожелае, може да даде своето предложение за дума или израз на годината на страницата на сайта във Facebook, а също и в моя личен профил в Twitter", каза Павлина Върбанова, която е част от журито и платформата "Как се пише".

По думите ѝ в студиото на "България сутрин" целта не е просто да се каже кои са най-популярните думи в обществения разговор, а да се откроят темите, проблемите и конфликтите, които са ни вълнували и са стояли пред обществото. Идеята е, когато се посочат крайните резултати, те да послужат за начало на по-задълбочен диалог какво поставяме в центъра на вниманието си като общество.

"До 11 януари всеки ще има възможност да даде своите предложения, след това ще ги обобщим и от 30-те най-популярни думи, жури в 5-членен състав ще избере 10, които ще включим в анкета. За тези 10 думи всеки ще може да гласува в анкетата, която ще публикуваме на сайта. Освен мен и г-жа Доротея Николова, с която заедно организираме кампанията, в журито ще участват още 3 личности – доц. Георги Лозанов, г-жа Веселина Седларска и г-н Захари Карабашлиев", обясни Павлина Върбанова пред Bulgaria ON AIR.

Ще се изберат първите 3 думи, които ще очертаят по-широка и по-цветна картина на живота ни през 2022 г. А новото в кампанията ще бъде мащабен медиен анализ, който се основава на съдържанието на хиляди медии и ще се осъществи с помощта на системата за глобален медиен мониторинг "Сенсика". По този начин ще се съпоставят думите на хората и на медиите.

Върбанова припомни кои бяха думите, които оглавиха класацията миналата година, думи, които засягат лично хората – "преценям", ваксина, бустерна доза, промяна, избори, докато тази година може да се предположи, че ще са по-тъжни и по-скучни думи – война, газ, оръжие, избори, инфлация. Тя добави, че са по-разнообразни от миналогодишните.

"Големите събития влияят на живота на всеки от нас и всеки усети войната косвено – дали чрез инфлацията, дали чрез цените на природния газ. Имаше и опити за думи с положително значение от типа на доброволчество, но те са много по-малко", подчерта Павлина Върбанова.

Гостът посочи, че си остава проблемът с писането на "не знам" слято и че грешките ни са най-разнообразни, но посъветва старанието ни да бъде да избягваме грубите правописни грешки, защото те най-силно дразнят четящите.

"Важното е да полагаме старание. Яно е, че езикът е динамична система. Той непрекъснато се променя, употребата на думите се променя. Тяхното значение не остава едно и също във времето. Трябва да сме адекватни на езиковата ситуация и да се стараем да подбираме подходящи езикови средства", каза още Върбанова.

"Винаги се допускат грешки. В днешното забързано ежедневие всички се стремим бързо да напишем текста, бързо да го изстреляме в публичното пространство. Неизбежно е да се допускат грешки, просто трябва да се стараем да прочитаме отново текста си и да редактираме грешките", добави тя.

Павлина Върбанова си пожела повече позитивни думи за 2023 г. и сподели, че думата "война" е белязала цялото ни ежедневие през 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Зеленский преди 1 година
Дайте, ДАЙТЕ, ДАЙТЕ, дайте още.
5
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Гласувам за ПП, за да може думите на 2023 година да са мобилизация, фронт, войнишки майки, погребения. За да има бъдеще за България. ПП. Той Борисов хубаво ви каза, че сте про'с'ти и още много заслужавате да бъдете мачкани.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-тревожно незададеният въпрос от 2022 г. е: Кой взриви газопроводите "Северен поток"?Саботажът се нарежда сред най-големите терористични атаки в историята. Да не се задава въпросът кой е отговорен за него, прилича на това да не се разследва кой стои зад атентатите от 11 септември. Умишлената експлозия предизвика огромно изпускане на метан в атмосферата. То също така прекъсна доставките на газ за Европа, отваряйки пътя към зима без отопление. -Тед Снайдер, The American Conservative.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Буча", "Бородянка", "Изюм", "Херсон", "Мариупол"...ПРОКЛЕТИ, ДА, СТЕ, ДОЛНИ, КРЕМЪЛСКИ, ИZZРОДИ!
2
1
 
4
 
! Отговори
Всичко върви преди 1 година
по план... за унищожаването на Европа.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живота ни през2022 г. - санкции /срещу Русия/, бумеранг /към Еесовската Зона/, енергийна криза, инфлация, обедняване.