Сменяме трудовата книжка с електронна - каква е процедурата

Синдикатите притеснени от предложението
48

Социалната комисия в парламента прие на първо четене предложение за замяна на трудовата книжка с електронна.

"Синдикатите не са против въвеждането на съвременни технологии в трудовия живот. Но предложеният законопроект ни притеснява, защото има доста неясноти и празноти. Предлага се да се създаде нов електронен трудов запис. Трудовата книжка остава в миналото и се заменя с електронен трудов документ, отпада нейната официална удостоверителна сила. Не знаем кой ще оперира с тези данни и как ще бъдат защитени. Там се съдържа цялата трудова биография на служителя", коментира националният секретар на КНСБ Величка Микова в "България сутрин".

По думите ѝ Министерството на труда и социалната политика е изразило притесненията си, че няма да се стигне до намаляване на административната тежест на работодателите, а по-скоро ще се налага да се въвеждат всички дигитални данни.

"Притеснява ни и дали достъпът до личните данни ще бъде безплатен. Работникът може с ПИК код да проверява своите данни. Надявам се да може да прави тези проверки и с електронната трудова книжка. Въпросът е, че се предлага да се създаде нов трудов регистър за данните - огромен обем работа. Всеки работодател ще трябва да сканира трудовите книжки на своите служители и да ги изпрати към този регистър", обясни Микова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и проблемите с извънредния труд, свързани с работата по график и сумираното изчисляване на работното време. КНСБ за поредна година настоява за изменения в закона - сумираното изчисляване да бъде само за непрекъсваеми производства.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Нда преди 1 година
А кой ще изнамери трудовия стаж 40г давност!?Изгубих трудовата книжка и сега по никакъв начин не мога да я възстановя! Навсякъде те подритват!
39
2
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
А като прекъсне сателитна та връзка и удари софтуера с какво ще се докаже стажа или сметката в банката. Ще крадат пари и пенсионери да няма.
38
2
 
0
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 година
От къде да си взема електронната книжка?
37
0
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
От пръв прочет си личи че си дигитален индианец, да ме прощават коренните жители на америка.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оттук малко, оттам малко, лека полека гледат да ни вкарат в дигитален затвор без да се усетим. Чака ги неприятна изненада.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роб на никой не ставам, особено когато става въпрос за марионетки,олицетворяващи държавата. Не, не и не.
34
5
 
10
 
! Отговори
Трудова пришка преди 1 година
Това е отживелица от соца, явно в НОИ нивото на дигитализация и компютърна грамотност клони към нула. След като изтекоха последователно данните фирмения регистър и НАП, всеки в бг е уязвим. Добре че нямаше въведена електронна здравна книжка и електронна лична карта, защото съвсем щяха да се олеят с провала в защитата на личните данни.
33
4
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
А с колко пръста боравите по клавиатурата - с един или с два?
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става ясно за какво е трудовата книжка. Досега с нея се удостоверяваше трудов стаж. Това ли е целта на този регистър?!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май си нямате никаква идея как се използват компютрите в държавната администрация щом говорите за компютърно невежество там. Накратко и там компютрите се използват както навсякъде, например в частната фирма, в която работите, с тази особеност, че защитата е на значително по-високо ниво от вашата.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това със сканирането е върховна глупост. Изчезвала ми е книжката два пъти и трета няма да си издавам.
29
2
 
2
 
! Отговори
До 27 Реалността преди 1 година
Съвсем друга е реалността и няма нищо общо с това, което внушаваш. Първо няма нужда да ходиш в НОИ, защото по интернет на сайта на НОИ може да си пресметнеш приблизително, колко ще ти е пенсията. Второ, в НОИ доскоро нямаха данните, за да ти изчислят пенсията, заради трудовия стаж преди 2000 година. Сега от 2022 година този стаж отпадна отпадна.
28
3
 
17
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
Съвсем точно. Във всяка цивилизована държава министерството на труда и пенсийте (във Великобритания да речем) си има досие на всеки гражданин, където се вписва трудовият стаж, какви помощи е взимал, колко е работил, какви данъци е плащал и т.н. Сега, друг е въпросът дали този вариант е приложим за ко4ината поради ширещото се компютърно невежество на държавната администрация, която както знаем не е подбирана според уменията и ценза.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато ние се караме по форумите, някой си прави каквото си иска , за да спорим тук. Знаем каква шур о баджа нащина и корпуция е тук, и нямаме доверие на системата, че данните ни са защитени. Вече изтекоха един път през НАП , сега връщат хартиената бюлетина, нямамме никакво основание да се доверим на тази модерна промяна, за която администрацията ни е крайно неподготвена. По-сигурно ти е книжката в джоба.ФАкт
26
3
 
20
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Историята на трудовия стаж в електронен вариант отдавна го има в цивилизования свят!!! Това, че България изостава, си е наш проблем. На Запад след 50-годишнината пенсионната институция изпращат периодичто писма до бъдещите пенсионери с радяснения за бъдещото им пенсионирате и вероятната им пенсия, а в България като отидеш да попиташ в НОИ ти се капат:" Ти защо си дошъл, оше е рато за пенсията ти!"
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
човешката глупост е безкрайна, да става войната, че много насериозно се взе планктона
24
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То по тази логика някой в НАП може да напише на цялата си рода, че имат пи 59 години трудов стаж без въобще да са работили и за вземат максималната пенсия от 3400 лв.
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега някой корумпиран НАП-аджия с едно натискане на копчето може да ми изтрие целия трудов стаж от 42 години.
22
2
 
20
 
! Отговори
Защо? преди 1 година
Защо трябва да бъде сканирана,като трябва да имате стажа в регистрите??Пак шикалкавене,пак урвенски номерца...
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама върнахте хартиената бюлетина, нали?