Сменяме трудовата книжка с електронна - каква е процедурата

Синдикатите притеснени от предложението
48

Социалната комисия в парламента прие на първо четене предложение за замяна на трудовата книжка с електронна.

"Синдикатите не са против въвеждането на съвременни технологии в трудовия живот. Но предложеният законопроект ни притеснява, защото има доста неясноти и празноти. Предлага се да се създаде нов електронен трудов запис. Трудовата книжка остава в миналото и се заменя с електронен трудов документ, отпада нейната официална удостоверителна сила. Не знаем кой ще оперира с тези данни и как ще бъдат защитени. Там се съдържа цялата трудова биография на служителя", коментира националният секретар на КНСБ Величка Микова в "България сутрин".

По думите ѝ Министерството на труда и социалната политика е изразило притесненията си, че няма да се стигне до намаляване на административната тежест на работодателите, а по-скоро ще се налага да се въвеждат всички дигитални данни.

"Притеснява ни и дали достъпът до личните данни ще бъде безплатен. Работникът може с ПИК код да проверява своите данни. Надявам се да може да прави тези проверки и с електронната трудова книжка. Въпросът е, че се предлага да се създаде нов трудов регистър за данните - огромен обем работа. Всеки работодател ще трябва да сканира трудовите книжки на своите служители и да ги изпрати към този регистър", обясни Микова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и проблемите с извънредния труд, свързани с работата по график и сумираното изчисляване на работното време. КНСБ за поредна година настоява за изменения в закона - сумираното изчисляване да бъде само за непрекъсваеми производства.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали всички в Парламента са лобисти, тъй че нас кой ни слуша те си имат спонсори тях слушат така е от 78г и едва ли някога ще дойде нашито мнение да чуят
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фона на разградения двор на НАП, в който проникна едно момче накарано от работодателя си когато изтекоха данните на 5 млн. души , искат да ни сложат чип на личната карта, сега и това ?
18
4
 
10
 
! Отговори
За 1 преди 1 година
Не им давай идея! Могат да го направят още утре! Руски хакери ще се окажат, естествено! Санкции за Русия, разбира се! Оръжие на Украйна и т.н.
17
2
 
8
 
! Отговори
За 13 преди 1 година
До Анонимен Тези с 20к не ги броим въобще за трудови книжки. Очевидно ще си работят до живот. Няма да са износени физически. Такива като теб гласуват пенсионната реформа, ама няма да е необходимо да си гледат трудовата книжка.
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната недомислица съвсем ненужно
15
1
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Тая ел. трудова книжка я говорят от 20 години. Пак нищо няма да направят
14
13
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Далече е баща ти от максималната пенсия. В момента е кажи-речи двойна- 3400лв.. Родителите ми я взимат без да са били партийни ***, които нищо не умеят. Мерси.
13
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета коментарите и рева колко *** народ има. После си казвам, че има аз защо да получавам по 20к месечно, а тия под мене да ринат дъното в някой склад или зад някой волан. И така е справедливо. Пpocт народ, слаба държава. Ти го каниш в 2023та, оня иска да си стои 100 години назад. Ама от функционално неграмотни няма какво повече да очакваме. То във фиша със заплатата на всекиго ясно си пише мнението му относно дигитализацията и нивото на функционалната му неграмотност.
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете с глупостите /електронни/. Хартиената трудова книжка с подпис и печат е застраховка срещу електронни измами. Електронното досие на всеки е застраховка срещу измамите на хартия. При различия, винаги може да се предизвика експертиза. Като си зяпате в компютъра, никога няма да усетите измама. Измама срещу държавата имам предвид.
11
4
 
31
 
! Отговори
Нашите политиьи преди 1 година
докато не прогонят и последния българин в чужбина, май няма да се откажат да рушат.
10
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представите си, че хакнат системата и ви изгубят стажа години назад. Върви и се оправяй тогаз
9
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, благодаря.
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В електронния концлагер НЕ влизам!
7
6
 
33
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
И когато всичко става електронно, май нашите управници забравят, че съществуват компютърни вируси, така наречените - хакери, които само това чакат. Да правят мръссснооо онлайн. А България от опит знаем, че има изключително слаба защитна програмна система. А уж изобилстваме от програмисти и всички с едно самочувствие, ама кат дойде проблема - олеле майкоооо
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато предлагаш нещо , което базисно променя нещата, трябва да се обмисля всичко много добре. Но , както всичко в тази държава, първо действаме, после мислим. И преди всичко, трябва да се осигурени условията за кардинална промяна. А не да променяме на "парче " , както се случва често, понеже не предвидили някои обстоятелства. Толкова непрофесионално , некомпетентно се действа, че просто човек се чуди - да се смее ли , да плаче ли.
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят баща беше партиен секретар и дългогодишен кмет на нашето село. Когато се пенсионира през 86-та година, Живков му казал - Другарю Банов колко пенсия искаш?! И баща ми му казал- е, другарю Живков, максималната. И Живков му казал- пишете му максималната! И днес баща ми взима 1760 лв. пенсия.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за чи й е необходимо? ще стане голям мазал як. Да не стане като с изборите, с хартиена бюлетина, а после без, а после пак с хартиена. кой иска да прибере едни пари и да обърка и без това хаосната система. Безумци!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мойто седи в шкафа от 10 г празна, не е виждала печат веднъж. не съм ттутка да си продавам тялото на робовладелци
2
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи очаквайте още по-големи шашми
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като НАП ще се изтъргуват данните и като по времето на ЖАН ВИДЕНОВ ще изчезне сумати стаж на работника за да не дават ПЕНСИИ!!