Спасиха кръста от водите на Тунджа в Калофер, дадоха го на най-младия участник в хорото

Стотици са зрителите на ритуала
Обновена: 6 яну 2023 08:40 | 6 яну 2023 08:33, Елка Василева
97

Снимка: БГНЕС

Христовият кръст бе спасен от водите на река Тунджа в Калофер. Ритуалът бе извършен до Черковския мост на реката.

След спасяването на кръста той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро.

Още по темата
Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Момчета, млади мъже и по-възрастни калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, който носи трибагреника, нагазиха малко преди 8 часа във водите на река Тунджа. Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от отец Димитрий от църквата „Свети Архангел“. Оттам шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа. Мъжете пеят песента "Залюбила е Василка".

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, да пречистят и калят смелчаците.

Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за ежегодния ритуал, въпреки че реката не е особено пълноводна тази година. Времето е ясно, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. Температурата е около 7 градуса, времето е твърде нетипично за зимата. Има и комитет войводи на кметове от Северна България, дошли да подкрепят Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани уникалния ритуал.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Също днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Първо, Богоявление /Йордановден/ по светоотеческия църковен календар е след 13 дни - на 19-ти януари, и второ, традицията с хорото във водата не е православна, а езическа.
21
3
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Чудесен повод да се напият зверски.
20
2
 
9
 
! Отговори
Бръм преди 1 година
Защо през 15 минути се говори единствено за това, нима другаде в България не хвърлят кръста? Или тука главната новина е, че кмета цяла вечер с аверите е запивал в близката механа.. Искам само да попитам всички велики българи дето се правите тука и тия там дето отишли да гледат сейра.. та колко от Вас знаят на коя дата е роден Ботев и колко от тия там ще останат за честванията, ще поклонят глава през саможертвата и ще занесат поне едно цвете... или за ракия пари име, за цвете пари не давам...
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лют спор в коментарите. Няма лошо за хорото- това са наши си традиции. Кофтито са участниците в него, които съм убеден, че нямат 2лв. в джоба и слугуват някъде на запад за жълти стотинки или работят тук за смешни пари под масата. Иначе казано не носят нищо на икономиката, но иначе първи патриоти и милеят държавата да вървяла нагоре. То краде всеки ден, ама иначе патриот било. В провинцията е така. Нищо не е останало от българщината. А мъж без 2лв. в джоба не е мъж, а мекотело. Мерси.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук някакви неграмотници, наследници на бачкатори и сееляндури от комунистическо време, обясняват за "вековни традиции" :)) Колко "вековни", бе сеелянчета?! От 70та година на 20 век? :) Някакви пияндурници решили да газят в реката и да блъскат по тъпаните след като са пили цяла нощ. За какви традиции говорите? Тази пошла проява на ракиен патриотизъм е подигравка и гавра с православието и всякакви български традиции. Просташка показност. Простотия. Нищо повече.
17
6
 
14
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Що за просташки сеир е това хоро в Калофер! Пияни селя.ндури, натикани в реката, като *** в селско калище играят пиянско хоро, уж да хващат кръста. И всички "медии" в БГ се напреварват да отразяват "събитието", зер в България то е най-важното. Гоненето на кръста, на келепира. "Да живей България" - крясък повтарян от недораслеци, често заплащани с копейки и нямащи нищо общо с патриотизма.
16
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До 24 май не си се разхождал по витошка и графа.. всеки втори там е с неопреден пол.. :D
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много се опоричи, ама па нека се почувстват някои българи макар и за един ден.... щото не е ли да се топнеш точно на тая дата в ледената вода - няма как да докажеш :D Не знам... да се пуснат после по ТВ и да се видят.
14
2
 
9
 
! Отговори
Wiki каза: преди 1 година
"Сравнително разпространена в общественото пространство е тезата, че леденото хоро започва да се организира ежегодно през 1970-те години." Вековна викате :)
13
6
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Не е въпрос на омраза. Просто това не е никаква традиция, още по-малко пък е древна. Съвсем нормално е здравомислещ човек да не приема подобно нещо за "традиция". А джендърите съществуват в мозъците на слабоинтелигетните.
12
5
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Ние ще отговорим на българското хоро с мощен американски гейпарад на жълтите павета! СЛАВА НА МАЙКА АМЕРИКА!
11
3
 
14
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
ШОРОСИТЕ ПАК КВИ ЧАТ ОТ ЯД! И ТРОПВАТ ДЖЕНДЪРСКО ХОРО В ЦЕНТЪРА НА АМЕРИКАНСКА СОФИЯ!
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не го пише в библията,даже и преди това го няма.Това е идея на група пияници,които са решили да се направят на мъже като танцуват в реката.Сега обаче и медиите ги подкрепят.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и сега всички тия циркаджии сигурно отиват вкупом в кварталната кръчма и ще се отрежат още до 12 часа наобяд...В Пълна простотия се превърна това събитие
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да ги давате по телевизора и по медиите и ще изчезне това безмислено явление.Това е нещо подобно на тричането,само сега са замесени пияници с децата им.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой диванен експерт да не забрави да се изкаже!
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доказателство за примитивизъм.И сега алкохолците от Калофер ще могат отново да пият.Само едно не разбирам,къде са институциите за защита на децата.Всяка година влизат пияни във водата и мокрят децата,които реват от ужас.
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотия.
4
10
 
15
 
! Отговори
Куку руку преди 1 година
Браво! За поредна година видяхме, че поне на 6-ти януари се изкъпаха. Вече съм спокоен. Сега им остава да изтрезнеят (не е сигурно дали и кога точно ще се случи), а ние ще чакаме със свити сърца следващата година, за да ни покажат всички телевизии отново "подвига" на калоферци.
3
15
 
12
 
! Отговори
А преди 1 година
СТИГА С ТИЯ ГЛУПОСТИ-АМАН ОТ ПРОСТОТИЯ