Как управляваме финансите си? Спрете импулсивните покупки

Разумно е да спестяваме по-рано за периодите с повече разходи
29
Как управляваме финансите си? Спрете импулсивните покупки
Снимка: Pixabay

Една от най-честите грешки, които правим при управлението на личните си финанси, са импулсивните покупки. Те са особено неподходящи през януари, който е един от най-трудните месеци в годината предвид сериозните разходи около отминалите празници и по-големите покупки през декември.

„Когато знаем, че ни предстоят житейски събития - лични празници или фиксирани в календара дати като Коледа и Нова година, е добре да започнем организацията няколко месеца по-рано и да заделим средства за подготовката и подаръците за близките. Така ще бъде по-малко вероятно да се откажем "на червено" още през декември или през най-тежките във финансово отношение месеци - януари и февруари." Това каза по БНТ Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите".

Тя сподели своя лична практика за ефективно управление на бюджета си. „През годината, когато харесам нещо подходящо за мой близък човек, на изгодна цена, го взимам и го прибирам. Имам вкъщи специален шкаф, в който съхранявам подаръци, купени в аванс за конкретните хора. Когато дойде датата на празника, взимам подаръка и го поднасям. Така не ми се налага да правя допълнителни разходи в последния момент", призна тя.

През януари има много изгодни цени на стоки след поредица намаления. Ако сме финансово притеснени, съветът е да не се изкушаваме да купим нещо само защото е на много ниска цена, без наистина точно сега да ни е крайно необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Най-лошите в света са ITтата, защото с една команда могат да затрият цял народ. Абе бачкам си аз в Twitter, че са оутсорнали към нас евтините ***. И си пиша една команда Reset USSR /force , ама не съм видял , че съм се логнал с акаунта на Trump, че човека има нужда от съппорт и леле мале за малко за затрия Руснаците и да натиснем червения бутон. Много лошо
25
0
 
7
 
! Отговори
Хахаха до 8-ми преди 1 година
Бачкай си ти в Лидъл,многознайко! :) забавен си! И как точно прецени, че съм с нулеви възможности?!? Обиколил съм 1/4 от света и получавам доволно възнаграждение,не се оплаквам! Коментара ми е насочен към т нар политолози,аналллизатори,всичколози и многознайковци на хранилката,докато НАРОДА извън жълтите павета масово бачка за малко пари и оцелява.Явно обаче си от засегнатите,което разкрива комплекса ти за малоценност и се опитваш да даваш съвети и указания на непознати хора :)
24
1
 
12
 
! Отговори
Да обясним преди 1 година
От 40 до сто процента увеличение храни, само за година, откак обявиха, че влизаме в еврочакалня.. Увеличение транспорт градски 30%, увеличение парно 2000 90 лв. мегават топлоенергия-2023 г. 147 лева с ДДС, вноски здравеопазване-увуличени, ток от 25 лева 2000 г. сега 65 лева-едни и същи уреди и консумация. Вода от 1.20, сега 3.60 близо 300%-плюс незнайни общи части. Да се скъсам не мога да пестя. А идва евро-тогава ценовият раЗврат ще е пълин. А закриваме ТЕЦ-ове и продаваме евтина енергия Козлод
23
0
 
8
 
! Отговори
Лена преди 1 година
и за какво?! до дупка всичко. утре ще стане нещо и дори на небето ще ме е яд, че не съм си живял на макс. цял живот пестиш и ти се скъса якето и какво накрая ?!
22
1
 
4
 
! Отговори
Pen преди 1 година
До до 2хахаха като вземат все едни такива високо-квалифицирани да дават мнения ......
21
0
 
8
 
! Отговори
крайбрежен преди 1 година
Скоро, преди Сезон 2023` по брега пак ще предлагат работа, с осигурени квартира+храна.Идвайте!
20
3
 
8
 
! Отговори
17 преди 1 година
Ах тия лоши IT-тааа. Все се мислят за бесмъртни, а. С големите им заплати и хоум офисите им. Не мислят за добрият, честен човек, който с пот на чЕлото изкарва за залъка хляб. Лоши, лоши ИТ-та.
19
0
 
16
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Явно неквалифицираните хора са трън в очите на висококвалифицираните. Много ми е чудно, как би изглеждал света без неквалифицирани хора и как би се разпределила между останалите работата която вършат те по принцип???
18
1
 
14
 
! Отговори
Някой до 16 преди 1 година
Живи и здрави да сте. Това написах по-надолу. Доста хора нямат наследствени имоти или пари за образование. За всичко трябва кредите който те обвързват и си мъртъв роб...
17
0
 
22
 
! Отговори
Някой до 19 преди 1 година
Живи и здрави да сте, но не се превъзнасяйте. Хората са различни. Капацитета е различен, късмета е различен, финансовата възможност за образование е различен и т.н. Аз разделям хората на добри лоши само.
16
10
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Написах няколко коментара под статията критикуващи основно неквалифицираните хора. Как реши, че съм ИТ? Не съм. В момента се занимавам с био земеделие, отделно с графичен дизайн. Жена ми е административен мениджър- и тя работи дистанционно. Гадно, че не сме ИТ-та, пък изкарваме по 6 средни заплати на човек, а?
15
2
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
От София избягахме много кореняци, защото стана нетърпимо от мръсотия и простотия, която я донесоха именно тия от малките населени места. Имам прекрасни имоти там, вкл. няколко наследствени- всичко под наем без 1, в който си ходим чат-пат. Живеем на 35км от града на чист въздух и спокойствие. Шведи няма, не се краде- рай. Около нас само млади заможни хора (прекрасен хъб стана на готини образовани хора), ЧДГ с топ преподаватели, био храна- плодове, зеленчуци, месо, сирена- абе кеф голям.
14
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Който иска да ми слага минуси, но камък който се търкаля не мухлясва. От столчето на едно място не е като да видиш сам на място и тук и там.
13
2
 
8
 
! Отговори
Някой да 12 преди 1 година
Нали затова избягах, но и в София живот след 3 години установих, че и там пропадат нещата 2014-2015г. та се ориентирах към чужбина. Значи сега мога да ти кажа, че и тук светкавично отиват към дъно...Могат да благодарят на Брюксел и САЩ.
12
8
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Т. нар. "ceляни" не умеят нищо и вършат работа в София, която софиянец няма да върши никога. Слугинска. Ще се избият по складовете да бачкат за 3-4000лв. месечно, които ги взимат студентите вече из западните компании, какво да говорим за по-сериозните кадри. Има и интелигентни хора от малките населени места, те не попадат в тази квалификация. Иначе не са "ceляни", а "ceляндypи". Това са нагли, функционално неграмотни хора, полагащи неквалифициран труд с огромни претенции. И все друг им е виновен
11
2
 
17
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Аз съм с добър доход и не съм от София. Не живея в София, а на село. Това и написах в коментар 3. А масово в провинцията НЕ умеят нищо. Нали ги гледам около мене. Само ракия, чалга и софри са им е празните глави.
10
2
 
22
 
! Отговори
От кухнята преди 1 година
Много се забавлявам, като чета как хора които се представят за такива с добри доходи в София, обясняват на хората с ниски доходи от провинцията че сами са си виновни, щото не се развивали, не търсели реализация и т.н.т. Обаче в същото време се оплакват как хората от провинцията - така наречените "селяни" се изсипвали в София, подбивали заплатите и им пречели...
9
5
 
6
 
! Отговори
Някой до 4 преди 1 година
Повярвай не си вили много главата някога на такива първа е падала. Сега ги гледам доста големи как падат. Нищо не е сигурно.
8
10
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Складов работник в Лидл, Ботевград. 2400лв. + 200лв. ваучери за храна. Изисква се квалификация трети клас втория срок. В София заплатите са други, давам пример за малкия град. А Лидл не е най-добре плащащият работодател. Насочвам те към склада, защото виждам, че си с 0 възможности и като за начало е добре за теб. Та 400 евро взима само пенсионерка хигиенистка в детска градина в някое село.
7
5
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Едно удоволствие имам като другото е все работа, семейството, работа семейството и вие и него да искате да спра. Ужас. Спрях цигари, алкохол, мъже, излизания.....Ама да ни никнат крила и да отлитаме. Вярно е, че доста неща са излишни и вече няма и къде да ги слагам хахаха. Толкова ви е сбъркана вече световната глобална система, че човек направо блокира и не знае как да възприеме и какво да прави в цялата ви простотия.

Спонсорирани публикации