Днес разменените бебета се връщат при биологичните си родители?

Нямало да има съдебно дело
11 яну 2023 09:41, Нели Христова
73
Днес разменените бебета се връщат при биологичните си родители?
Снимка: БГНЕС

Разменените след раждането си в столичната АГ болница "Шейново" момиченца може да се върнат при биологичните си родители без да се води съдебно дело. Това заяви пред bTV адвокатът по семейно право Росица Астакова.

По неофициална информация двете семейства планирали размяната да бъде извършена днес, 11 януари.

Бебетата са се родили в АГ "Шейново" на 13 септември. Преди изписването обаче те са разменени. Така двете майки се прибират в домовете си с чужди деца. В началото на декември м.г. едната от тях се свързва с болницата и твърди, че новороденото, което отглежда повече от два месеца не е биологичното й дете. След извършени два ДНК теста, резултатите показват, че съмненията й са правилни. Заради случая трима служители на АГ "Шейново" са с дисциплинарни наказания.

Адвокат Астакова обясни, че няма нужда да се оспорва произход на децата, тъй като данните в актовете за раждане на двете момиченца са коректни - в тях са вписани биологичните им родители.

"Фактически няма пречка семействата да се уговорят и да предадат разменените деца. Би могло да се изготви документ, който да удостоверява размяната с оглед правно отразяване на действителната фактическа размяна", допълни юристката.

Ръководството на АГ "Шейново" пък е осъществило среща с адвокатите на двете семейства. По думите на директора д-р Румен Велев има единомислие, че бебетата трябва да се върнат възможно най-бързо при истинските си родители.

От Национална мрежа за децата пък са категоричн, че случаят повдига и въпроса защо у нас масово бебетата се отделят от майките в първия час на раждането им - нещо, което противоречи на световните практики.

"Нашите болници не са подготвени за това да оставят бебето до майката веднага след раждането, а това всъщност е изключително важно, както очевидно, за да се предотвратят такива грешки с разменени деца. Това то да бъде до майката в първия час от живота си води до това да има по-добри сърдечни показатели, по-добре се адаптира към света", обясни Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Maria преди 1 година
Аз родих в 1987 и детето беше в кошарка до мен...В 21 век нашите тъпаняри връщат света назад и отново колектив и комунизъм всички заедно. Няма такъв филм , всяко бебе трябва да е с майка си! Ако връщате връщайте ги най-после, че направихте сага за филм с простотията на болницата. Не виждам кой е виновен и наказан с уволнение? А жълтурскатя преса само раздухва мъката на майките и първо майките да осъдят журналята за психически тормоз.
47
1
 
7
 
! Отговори
нали днес? преди 1 година
не спряхте да приспивате хората с лъжи
46
1
 
13
 
! Отговори
Вили преди 1 година
Преди 30 години съм раждала и бебетата бяха при майките си в така наречените колички/кошарки за по 3 броя бебета.Защо сега е толкова трудно да са при майките си?
45
6
 
5
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Че защо дива$и раждат където и бели? Ако сега разменят, скоро ще стане като Франция - ще ги изяждат.
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко още не знаят. Безплатни тестове за всички, които желаят.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите болници не са подготвени за това да оставят бебето до майката веднага след раждането, е какво трябва....червен килим ли какво, фанфари. Моето ми го дадоха след 24 часа, за 5 мин. Живо и здраво дете, стояло 9 месеца в корема на майка си, защо го взимат. А в помещението където бяха бебетата си влизат, излизат хора, майки....защо? В Германия бебето е при майката, ако има нужда от помощ и помагат.
42
3
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Номерът не мина.От болницата да върнат парите на индианката,която си плати за бяло бебе.От прокуратурата да се поинтересуват кой в болницата върти търговия с бебета.
41
0
 
12
 
! Отговори
Сагата няма да преди 1 година
приключи толкова лесно.Ред адвокати-лешояди от ред НПО-та,начело с БХК,ще се намесят за да защитят правата на тежко страдащата ромка,която така се е разстроила,че ще се заеме със следващата си бременност чак след месец два.Ще се успокои само ако я обезщетят с няколко десетки хиляди(от които 1/3 ще са за адвокатите).Ще има златна жътва.
40
4
 
18
 
! Отговори
А на бас ! преди 1 година
Според мен ромката е разменила бебетата умишлено още в началото. Скоро ще разберете, че съм прав. Важното е да сме живи и здрави!
39
0
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До Има надежда за бг 30 Изчакай. Бебетата още не са разменени.У нас нищо не става така лесно. Важно е да ни е максимално гадничко.
38
3
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До мишо 18 Шефа на болницата не слага номерата на ръчичките на бебенцата.Има си отговорници за това и вече са наказани.
37
0
 
7
 
! Отговори
само питанката преди 1 година
отзад не прави изречението въпросително, казвам щото журналистите би трябвало да знят българска граматика, щото те възпитават читателя. Ама то кво ли е наред ,че тва да е...
36
1
 
5
 
! Отговори
Гадатели? преди 1 година
Странна "новина" - в вероятността, евентуално, ако обаче....В БГ разделят бебоците от майките, за да предотвратят ВБИ, но това не помага - явно е!
35
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаем анонимната майка иска ли смяна. Никъде не е давала изявления. Затова бе са семенени още.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адвокатите по семейно право победиха адвокатите по медицинско право. Казусът не е медицински. Онази изпусна хонорара за съдебното дело.
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адвокатът по медицинско право, която обикаля телевизиите, иска да се води съдебно дело и след 5-6 години да се върнат. С това дело ще отгледа нейните деца.
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бих искала да прочета бебетата са върнати при биологичните родители,а не ще. Българите вече на ще не вярват.
31
2
 
30
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Хайде де, още ли не сте ги върнали, ами що не чакате да станат 1-ви клас, хубаво да се климатезират и тогава, бре мудна работа!Едно време на село, това е ставало на минутата, сега не адвокати, специалисти, виновни, ми те пораснаха докато са оправяте кой какво защо!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мистерия - А ти не четеш ли, в материала е написано: "Адвокат Астакова казва, че няма нужда да се оспорва произходът на децата, тъй като са дадени в актовете за раждане на двете момиченца с коректни - в тях са вписани биологичните им родители."Децата са разменени, щото някой е спал.
29
26
 
2
 
! Отговори
Мистерия преди 1 година
Тея родители не видяха ли в акта за раждане на детето, че не ги пише техните имена!!!?Че ДНК тест даже правили!

Спонсорирани публикации