Д-р Христов: В момента грипът тип Б настъпва по-яростно

Протича по-тежко при неваксинираните деца
13 яну 2023 10:18, Елка Василева
27
Д-р Христов: В момента грипът тип Б настъпва по-яростно
Снимка: архив, БГНЕС

"По - големият брой болни, постъпващи за преглед и лечение в момента с респираторни вируси или с грип, са децата, посещаващи детски градини и ясли и учениците, особено тези в предучилищната възраст.

Заболяването в момента набира сила, а там където родителите не желаят да бъдат ваксинирани децата им с основните ваксини от Имунизационния календар, заболяването протича много по-тежко, понякога се стига и до фатални случаи", каза за БНР д-р Йордан Христов, кардиолог и общопрактукуващ лекар в Медицински център на УМБАЛ "Лозенец".

Още по темата
"Постъпват в момента най-вече пациенти с респираторни и сърдечни заболявания, като за щастие се наблюдава отстъпване на Covid пандемията. Нормално е в Китай да има повече случаи на заболели с Covid -19, защото и населението там е в пъти по-голямо“, обясни той.

„Това, което тук у нас ме притеснява, е по-големият брой хора, постъпващи с грип тип А и грип тип Б. Новият тип Б протича по-тежко, по-дълго, с по-висока температура, мускулни болки, кашлица, симпотимите по-бавно отшумяват, може да се каже и че при него по-често се стига и до усложнения. При малките деца особено се наблюдава и по-тежко протичане и с по-висока температура. Това кара хората да търсят и второ мнение, по-често да посещават и специалист“, каза д-р Христов.

В момента тип Б настъпва по-яростно.

„Най-притеснителните усложнения са пневмония в дясната част на белия дроб - дясностранен тип пневмонии. те бяха много характерни за Covid инфекциите. Затова първото нещо, което правим в сегашната напрегната грипна обстановка, е да пращаме пациентите първо да си направят от комбинираните тестове - за да не се стига до истерии, да се знае дали е грип или Covid, и да можем да започнем най-точното лечение и да са спокойни и хората", каза лекарят.

Той сподели още, че определено специалистите и личните лекари са затруднени без тест как да подходят при изписването на терапия заради различните вирусни инфекции, които върлуват сега. Затова тестът е от първостепенно значение, след това идва образната диагностика или кръвните изследвания.

Заболяването в момента варира много - болни са и най-малките деца, и най-възрастните. Но заради контакта на тези групи с хората в активна възраст в крайна сметка боледуват и те - работещите и във възрастта 40 - 45 години. Защото заболяването се препредава.

„Тези пациенти, които са си поставили ваксина - противогрипна, против Covid- 19, децата с пълен цикъл на Имунизационен календар, боледуват по-леко“, заяви още д-р Йордан Христов от УМБАЛ "Лозенец".

Според него огромна е разликата как протичат заболяванията при ваксинирани и при неваксинирани пациенти. При неваксинирани те протичат доста агресивно, развиват се много тежки симптоми, при децата може с гърчове, а при възрастните с пневмонии, и пациентите много по-тежко го преживяват.

Д- р Христов коментира и темата за липсващите лекарства Пулмикорт и Вентолин, както и антибиотици. По думите му причината за това е, че много от родителите, които са свикнали с тези медикаменти за дихателните пътища при децата, през зимата се презапасяват.
"Всяка зима и при всеки бум на пандемия изчезват лекарства. Едната причина е в презапасяването, другата е липса на достатъчно складови наличности или експортът на тези лекарства към други страни. Но аптечната мрежа е много голяма и ако нещо изчезне, то ще е за кратък период", каза д-р Христов.

По отношение на антибиотиците и дали има недостиг в аптечната мрежа той посочи, че винаги има заместители на даден вид антибиотик, много от тях са и широкоспектърни и би могло да се замени едно лекарство с друго,което има същите характеристики. Проблемът е, че се лекуват вирусни инфекции с антибиотици, което е погрешно и не трябва да се прави.

"Проблем с антибитоците не съм наблюдавал. Може в някоя малка аптека да липсва даден антибиотик, но винаги има възможност да се замени с друг, но със същата активна съставка, това фармацевтите го знаят", поясни общопрактикуващият лекар.

От началото на следваща седмица в УМБАЛ Лозенец ще бъдат налични и постковидпакети, от които ще могат да се възползват пациенти, прекарали коронавирусната инфекция и прекарали грип. Причината е, че се оказва, че много от усложненията на Covid - 19 се оказват дългосрочни. Затова пациентите е добре да се проследят месеци след прекараното заболяване, защото то може да е довело до влошаване на техни предшестващи основни заболявания - сърдечно-съдови, на дихателната система или ендокринни.

Д-р Христов очаква, ако няма изненади, грипната вълна да приключи в края на февруари и началото на март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Мутафчийски преди 1 година
Невиждана ярост се задава! Ще се мре, яко ще се мре! Къртете пейките и монтирайте КПП-тата! Затваряйте моловете, кръчмите и най-вече фитнесите, но не закачайте германските вериги дикаунтъри защото вируса не харесва това!
18
1
 
3
 
! Отговори
Ваксодемия преди 1 година
https://citizens.news/687280.htmlНараняванията и смъртните случаи от Ковид "ваксините" сриват цивилизацията: гледайте Ед Дауд и Майк Адамс.Годините 2021 и 2022 са наистина лошо време да бъдете наети на работа в САЩ. Причината е, че управляващите принудиха стотици милиони хора да се "ваксинират" за ковид, което доведе до все по-нарастващи нива на сериозни наранявания, инвалидност и смърт сред напълно набодените. Бившият изпълнителен директор на BlackRock и гуру на Уолстрийт Едуард Дауд говори за това и още много други неща в неотдавнашно интервю за "Health Ranger Report", разкривайки пред
17
1
 
2
 
! Отговори
иРНК преди 1 година
Водещ автор на рецензирано изследване, в което се преразглеждат изпитванията на ваксината mRNA на Pfizer и Moderna, призовава за незабавно спиране поради сериозни нежелани събитияhttps://dcweekly.org/2023/01/10/huge-lead-author-of-peer-reviewed-research-re-examining-pfizer-and-moderna-mrna-vaccine-trials-calls-for-immediate-suspension-due-to-serious-adverse-events-video/Д-р Джоузеф Фрейман призовава за незабавно спиране на ваксината mRNA COVID поради сериозни нежелани събития
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каквото и да ми говори .... Чуваш ли се какво ги приказваш? Според теб щом има ваксина против детски паралич, значи няма детски паралич, а става дума за печалба от ваксини против детски паралич и т.н. с всички болести, за които има ваксини.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един мой познат на около 45 години изкара много тежък грип след Нова година с нетипични симптоми. Според теста и лекаря му е грип, а не Ковид-19.
14
1
 
4
 
! Отговори
какъв грип бе преди 1 година
Ковид е това, ковид, какви грипове ви гонят? Или ви е срам да признаете, че ваксините НЕ РАБОТЯТ???
13
1
 
10
 
! Отговори
Ваксините преди 1 година
срещу респираторни вируси са доказано неефективни
12
1
 
11
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 година
След ковид се научиха да плашат населението с всякакви смешни вируси, с които си живеем от хиляди години и ги борим с лук, чесън и чай от мащерка.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 - и какво да правим като има рискови групи като тези, които споменаваш? Да престанем да пишем каквото мислим заради тях ли? Или да престанем да си живеем живота, защото някой имал по-слаба имунна система от мнозинството?
10
10
 
2
 
! Отговори
5 преди 1 година
А хората, чиито организми не са толкова топ да *** ли? Деца, старци, раковоболни, автоимунни - те какво да правят, освен да ви четат тъпотиите по форумите? И сега ще се намери някое гов*до, дето ще обясни, как трябва да си стоят вкъщи. Нефелна нация.
9
0
 
7
 
! Отговори
до 9ти преди 1 година
Е, ти пък! То не е до "разбиране", всичко е по нареждане :D
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекарах го няколко пъти, включително и тези празници - да, неприятно е, но отшумява за няколко дни. Стига с тия истерии. На българска почва не се хващат, не знам защо не можете да го разберете.
7
2
 
14
 
! Отговори
Ник преди 1 година
Бързи и Яростни 2. Ееех, колко търпелив е народа и не излезне и ви оправи да спрете да плещите глyпотевините си по пуйчините канали веднъж завинаги. Няколко "специалисти", ако дадат фира, останалите бързо ще се изпокрият по дупките си, откъдето изпълзяват ежедневно щедро спонсорирани от фармафията
6
1
 
12
 
! Отговори
ти мене преди 1 година
страхуваш ли ме? - попита прасчо
5
1
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 1 година
Никак не позят от грип, то е ясно. Колкото ваксина против бяс или ковид пази от ковид. Това са вирусни инфекции - грип и ковид, всяка година са видоизменени и всяка година нормален човек се среща с тях. Ако организмът му е здрав и се полагат редовни грижи за него - добър сън, спокойствие, добра храна, движение, чист въздух и въздържане ототрови, се справя сам съвсем спокойно. Само плюс е за имунитета на човека да се среща с инфекции и да създава антитела по естествен път зазаболявания като тези.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минахме у нас още декември. Остро първи ден, втори ден - отшумява, трети ден - вече нищо. Пихме авирон и смукахме антиангин три дни. Това е. Леко изкарване на останалите. Като всяка година е, откак се помня аз поне. Нищо особено.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я доктора да каже - ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит.. които са от имунизациония календара за деца ,как пазят от грип ????
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много по яростно изпълзяха грантаджиите на фармамафията от доста време не са лапали парички
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си ваксинирайте децата, ако искате да ви надживеят.