Стотици българи почетоха в Скопие паметта на Мара Бунева

Шествието премина при засилено полицейско присъствие
14 яну 2023 18:10, Красимир Ангелов
34
Стотици българи почетоха в Скопие паметта на Мара Бунева
Снимка: БГНЕС

При засилено полицейско присъствие стотици българи от двете страни на границата почетоха в Скопие 95 годишнината от смъртта на Мара Бунева, съобщава БТА.

Панихида бе отслужена в църквата „Св. Димитър” в близост до Камен мост, в центъра на града, където на 13 януари 1928 г. Мара Бунева прострелва юридическия съветник Велимир Прелич, който е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската тайна революционна организация, след което прострелва и себе си.

Шествието на участниците в отбелязването на годишнината от смъртта на Мара Бунева на две групи се отправи към паметната плоча на революционерката, която е поставена в близост до Камен мост, където пристигна и още една група от България.

"Събрали сме се на мястото, на което през 1928 г. Мара Бунева преминава в безсмъртието. Тя извършва атентат срещу човек, който е подложил на много тежки инквизиции македонски студенти, по време на т.нар. Скопски студентски процес. За съжаление идеалът на революционерите от онези години като Мара Бунева - целият ни народ да е обединен, все още не е осъществен. Днес идваме да се преклоним пред една българска героиня и да кажем, че докато има памет, ще има и България”, заяви пред паметната плоча лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, който пристигна в Скопие с група депутати и симпатизанти.

Изчаквайки първата група да отдаде почит на паметната плоча на Мара Бунева край Вардар, която беше поставяна и разбивана неколкократно през последните години, по моста, в близост до плочата пристигна друга група, с възгласи „Тодор Александров”, „Иван Михайлов”, „Мара Бунева”, „Цар Борис”, „Мизия, Тракия, Македония” и "Българи-юнаци", със знамена на ВМРО.

"В годината на 130-та годишнина от създаването на организацията на македонските и тракийски българи и 120-годишнината от избухването на най-голямото и организирано въстание - Илинденско-Преображенското въстание, се събираме на кея на Вардар, за да отбележим паметта на велика българка и да окажем помощ, подкрепа и защита на нашите братя българи в Македония. Показателно е, че днес тук, на това възпоменание присъстват българи дори от враждуващи политически организации, от различни обществени организации, за да покажем, че сме опора и подкрепа на българите в (Република Северна) Македония. Няма да допуснем никой да бъде преследван заради правото си на национално самоопределение", заяви евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

(БТА, Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Маке преди 1 година
"Те поне най-свободно ни пуснаха/разрешиха да се извикаме по площада в Скопие. Джамби им крещеше наоколо че са били сърби, а те ни гледаха учудено като да сме руснаци в Украйна, пази Боже. На мен пък ми изглеждаха че нито сърби ги интересуват,нито българи.Гърци хич" - Тоа беше и моот впечаток од собирот.
20
0
 
2
 
! Отговори
Яким Ефремов преди 1 година
Аз пък съм родом от Солун. Чист българин. Защо това жълткото Джамби дето му казвате, не дойде в Солун и да КРЕЩНЕ както в Скопие, че правителството на Солун и на Южна Македония са гъркомански бе?
19
0
 
1
 
! Отговори
:-) преди 1 година
До До КонечноА также ни русского с так много ошибок в его русском писании :-)Ами руснаците да питаш бе гюмче, ще ти кажат че български е руски с фелер. Токмаче на майка. Ах да ти беше някой украине ще видеше. Многу поздрав од македонецот. Од Сандански сум.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо има копейкин с България и българите по света!освен че ги продова за копейки!Мара Бунева ако стане ще го гръмне в продажната му кратуна
17
1
 
9
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Копейката явно е объркал Просия със севирна македония и Мара Бунева с надежда крупская
16
2
 
7
 
! Отговори
До Конечно преди 1 година
Никога не бях виждал българин да пише с толкова много граматически грешки.
15
15
 
2
 
! Отговори
Конечно преди 1 година
Се опаметивме и повее не реагираме на провокациите од бугарите. Денеска бугарите токму тоа сакаа да постигнат па веднаш да се жалат во Брисел дека не сме за ЕУ. Едноставно треба да ве игнорираме и готово. Вашите навреди не значат ништо. Можете слободно да ставите уште десет пати вето.
14
2
 
8
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До митко палаузовДа Митаче, измислено геройче, ама тук иде реч за действителни герои, не са ти по ръстчето, мило дете - жертва на болните таткови ти амбиции.
13
1
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До До победаЕеех, де да го бяха осъзнали, или поне усетили това ...
12
11
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Стига повече сме се държали като хора от миналото. Да правим мостове, а не войни. Но... Русия иска друго....и нашите четирихилядници са там...
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Ванче беше жив,Копейката щеше да се търкаля в калта.
10
4
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ФИРОМСКИЯТ ФРАНКЕНЩАЙН БЕ ЗАЧЕНАТ В МОСКВА! РИТО МУ Е МАЙКА,СТАЛИН Е БАЩА!
9
3
 
13
 
! Отговори
До победа преди 1 година
Още не но и това ще стане ..неизбежно е.СМ е изкуствено създадена държава без никакви традиции като такава. Учат се в движение на държавност ,на дипломация на икономически фискални социални похвати. Всичко което по някакъв начин функционира там е наследство от югославия Албанците ги асимилират сърбите ги командват с поставени лица .ЕС пък ги лъжат за пълноправно членство.Което никога няма да се състои.Единствения шанс за хората там е обединение с майка българия. И стават автоматично ЕС граждани
8
7
 
18
 
! Отговори
Костя националиста преди 1 година
Хубаво ама руския агент копейкин що го дири там ?Мара ако може да го види, ще му тегли веднага куршума.Ръсия не я долюбваше много .Заради подкрепата им за сръбските главорези.
7
19
 
4
 
! Отговори
Kyro преди 1 година
ВМРО е била терористична организация и правителство след правителство в България през онези години се опитва да я разгроми. Създавала е само проблеми за българската външна политика.
6
8
 
9
 
! Отговори
Илия Кунев преди 1 година
Ами и у нас 1000ци македонци идват за Рожениския манастир при Сандански Яне, ама май ние ги спира(х)ме с тайни полиции и чудеса да не са тласкат в 1000ци, ами да се протне поне по един двама. И турят и председателите им цветя на гроба. Те поне най-свободно ни пуснаха/разрешиха да се извикаме по площада в Скопие. Джамби им крещеше наоколо че са били сърби, а те ни гледаха учудено като да сме руснаци в Украйна, пази Боже. На мен пък ми изглеждаха че нито сърби ги интересуват,нито българи.Гърци хич
5
18
 
8
 
! Отговори
митко палаузов преди 1 година
харесва ни да си измисляме герои .
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон пред паметта на тази безстрашна българка!
3
6
 
21
 
! Отговори
Българи-Юнаци преди 1 година
Сев. Македония ще се върне обратно към България! Така да е!
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я дайте точно определене на думата -,,терорист", защото никъде май няма обяснения.