Едва ли щяло да се стигне до национална грипна ваканция

Очаква се пикът да е в края на февруари
Обновена: 15 яну 2023 10:25 | 15 яну 2023 10:23, Камелия Цветанова
25
Едва ли щяло да се стигне до национална грипна ваканция
Снимка: Pixabay

Разпространението на грипа у нас върви така, че едва ли ще се стигне до национална грипна ваканция. Това обяви вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНТ.

"Не мисля, че ще стигнем до национална грипна ваканция, ако така вървят нещата. Има движение от изток на запад на грипната вълна. Предполагам, че пикът ще стигне в края на февруари, поне така казват експертите. Коктейлът е преди всичко и на първо място от грипни вируси - от тип А два вируса и от тип Б вече имаме. Освен това имаме и случаи на ковид. Забелязва се, че има респираторно-синцитиален вирус, сериозно протичащ при децата до 5-годишна възраст. Другите вируси, които в момента се разхождат в страната, са риновируси, аденовируси, мета-пневмо вирус", посочи тя.

Проф. Аргирова изтъкна, че времето и климата са много подходящи за развитието на тези заболявания и инфекции, но поведението на хората също играе роля в разпространението на вълната.

"Малко се чувстваме като отвързани, понеже сме свободни. Не се говори за маски и отстояния, а би трябвало да се сещаме, че колкото повече такива инфекции има, ако ходим на масови събирания, е добре да носим маски. И ако почувстваме неразположение, първо трябва да сложим маска, после да отидем при лекар, за да не разнасяме заразата.Важно е бързото самоизолиране и още в началото на симптомите да започнат да се приемат медикаменти. Не антибиотици - има противогрипни препарати. Симптомите са много бързо настъпващи, може и за 24 часа. Освен втрисане и температура, много характерни са и болките по цялото тяло", обясни проф. Аргирова.

Според нея е добре, ако се разболеем, да се тестваме, за да разграничим грипа от ковид и да можем да се лекуваме адекватно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: грипепидемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Дете, кето не е кърмено често се разолява
19
0
 
4
 
! Отговори
Да се порадват деца преди 1 година
Хубаво е да има така ваканция не бъдете злобни това е радост за децата да могат да разберат повече от своето детство иначе после само работа и данъци и дългове ще плащат.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да къртим пейките в парковете? Сертификатчета за кафета, МОЛ-ове няма ли?
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аве... Според мен грипа си е същият,но децата и ние станахме по-кекави.Лоша храна,лош въздух,обездвижване и т.н.
16
0
 
3
 
! Отговори
дракула преди 1 година
До още от първите дозитолкова много ви увреди страха отковида и продължавате да дрънкате с надеждата да се побърка още някой освен вас! Лекувайте се бе хора. Има психиатрии.
15
0
 
7
 
! Отговори
Аве преди 1 година
Вече и грипът не е това, което беше. В ученическите ми години (преди 15-20 години) грипът го карахме с прахчета и парацетамол. Сега миналата седмица грипа ни удари вкъщи, малкия ми син 40 градуса темп, големия 39. Едвам я свалихме, 3-4 дни бяха като парцали. А с жена ми сме от хората, които не се притесняваме да даваме необходимите лекарства.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема страшно пич и във Враца е същото Сичко и болно, но Не . Нема ваканция! :)))))
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Монтана детските градини са празни / една сборна група /в училищата има по 5/6 деца в клас, а иначе сме били далече от грипната ваканция. Не е важно колко са децата, важно е кой брои и кой ги смята . Защо оставят децата да се разболяват / висока температура, която трудно се сваля, тежка кашлица и отпадналост за която трябват поне 3 седмици да се възстановят. Престъпници!
12
1
 
12
 
! Отговори
не те знам преди 1 година
До АнонименНа колно години си но я си припомни ако още имаш и мално мозАк кога си носил маска през всичките тези години и грипни вълни.Или викаш преди грипни вълни нямаше.И ковида е от преди 2 години.Четене трябва а не телевизор.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е няма да се стигне във Варна няма грип а толкова голям град каза го директорът на РЗИ Варна То грип няма има други вируси така че да сменят името на Вирусна ваканция тогава ще изчезнат и всички вируси
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До още от първите дози 6 Никой не те кара да си поставяш ваксини. Говори се за малко култура възпитание и пазене от зарази чрез маска и дистанция. Щото обичате да се бутате и да се натискате в другите хора. Желателно е да се носят маски на обществени места, но няма да ги наложат заради кoмплeкcари, които само по форумите се правят на велики смелчаги, докато в реала са напълно наведени пред "големите" на деня.
9
5
 
13
 
! Отговори
Вируси на екскурзия преди 1 година
в България..ха-ха-ха...с ранички на гръб и с мънички краченца, пъплят из страната.ха-ха-ха....Голяма хумореска...Време е хората да бъдат оставени на мира и да си живеят спокойно живота...
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко се чувстваме като отвързани. Така е бабо Радке! Забравихме златните три Д на маршал Мутафчийски - дисциплина, дистанция, дезинфекция и за това сега ще се мре, яко ще се мре!
7
4
 
14
 
! Отговори
Още една преди 1 година
33мия ко-ви-дарка,кандидат за място в ЦСЗ при бай Ставри...
6
4
 
17
 
! Отговори
още от първите дози преди 1 година
СПЕШНО: 17% от тийнейджърите са имали сърдечни симптоми след второто поставяне на мРНК на Pfizer, показва нова рецензирана статия.1 процент са имали необичайни ЕКГ; 1 на 1000 е имал миокардит или значителна аритмия.Алекс Беренсънhttps://alexberenson.substack/p/urgent-17-percent-of-teenagers-hadИзследователи от Тайван допълват все по-негативната картина за въздействието на мРНК ваксините Covid върху сърцата на младите мъже.Изследователите са направили електрокардиограми (ЕКГ), които измерват сърдечния ритъм, на 4928 гимназисти в град Тайпе, столицата на Тайван, преди и след вторат
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво сега, ще носим маски заради риновируси, аденовируси и не знам си какви вируси...Все едно досега сме живели в някаква стерилна среда и никога не сме се срещали с вируси, или може би СЗО и Бил Гейтс са решили да заличат вирусите от природата като научат хората да живеят отделно един от друг като темерути и постоянно с маски на лицата като източноазиатски безмoзъчни роботи.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имунитет не се получава с криене под маски и затваряне. Жената си одобрява медицинския терор като в Китай, само не го казва направо. А резултатите от там се виждат. Та китайците се възмутиха от мерките, едва като видяха на световното че хората са без маски.
3
3
 
15
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 година
Брей, че то било имало и други вируси освен Ковид-19 !? Нали тази същата говореше преди една година, че всички други на болести са изчезнали и другите вируси са в летаргия-"Коктейлът е преди всичко и на първо място от грипни вируси - от тип А два вируса и от тип Б вече имаме...Забелязва се, че има респираторно-синцитиален вирус, сериозно протичащ при децата до 5-годишна възраст. Другите вируси, които в момента се разхождат в страната, са риновируси, аденовируси, мета-пневмо вирус", посочи тя"
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази все затваряне под някаква форма и се иска да е. И всяка сутрин да ни чете ужаси по телевизията. Цирк ковид по медиите продължава под друга форма. Сега е плашене с грип, сякаш преди 2020 не се случваше всяка година
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма и нужда. Със и без вирусните инфекции ще отшумят както всяка година до март.