63% от българите искат да имат две деца, 17 на сто планират 3

Българката ражда първото си дете все по-късно, вече на 27.5 години
208
63% от българите искат да имат две деца, 17 на сто планират 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите смятат, че идеалният брой на децата е две. Това е основният извод от проучване на НСИ, направено по време на преброяването.

През 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца – 63.3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато за 75.3% от населението в изследваните възрастови групи идеалът за семейство е включвал две деца.

На второ място в разпределението е мнението, че семейството трябва да има три деца (17.1%), следвано от семейство с едно дете (7.9%). През 2021 г. 9.4% от лицата в репродуктивна възраст не могат да преценят колко деца трябва да има семейството в България. Многодетният модел на семейство с четири и повече деца е приоритет за 2.0% от хората.

Промяната в репродуктивния идеал на мъжете и жените в България през последните двадесет години е в позитивна посока, отчита НСИ.

Жените по-често изразяват мнение, че семейството трябва да има три деца (18.5%), докато сред мъжете по-голям е делът на тези, които не могат да преценят колко деца трябва да има семейството (10.4%).

Възрастта на лицата не оказва съществено влияние при подредбата на идеалния брой деца. Две деца са идеалът за семейство за 62.1% от младите на възраст 15 – 29 години, за 62.9% от хората на 30 – 44 години, както и за 64.7% от тези в края на репродуктивната си възраст. Сред младите по-голям е делът на тези, според които семейството трябва да има едно дете (9.1%), докато сред лицата над 45 години той е 6.9%. Лицата до 29-годишна възраст по-често отговарят, че не могат да преценят (11.2%) в сравнение с останалите две възрастови групи, за които този дял е съответно 8.7 и 8.9%.

По-силно изразени са различията в репродуктивните идеали в зависимост от степента на образование, въпреки че двудетният модел на семейството е водещ във всички анализирани групи.

Докато сред високообразованите лица делът му не се различава съществено от общото за страната, то само 41.9% от лицата с начално или по-ниско образование смятат, че семейството трябва да има две деца. Сред по-ниско образованите лица по-големи са дяловете на тези, за които репродуктивният идеал е многодетно семейство. Значителни са различията по отношение на отговора „Четири и повече деца“, който е посочен от 14.3% от лицата с начално или по-ниско образование и само от 1.4% от тези със средно и 1.8% от лицата с висше образование.

Интерес представлява разпределението на лицата в зависимост от етническата им група. Водещият двудетен модел на семейство е идеал за 64.3% от самоопределилите се като българи, за представителите на турския етнос – 61.7%, и за значително по-малка част от ромите (52.0%).

Относителният дял на лицата, които смятат, че семейството трябва да има едно дете, е сходен за самоопределилите се като българи (8.0%), турци (8.3%) и представителите на други етноси (8.1%). Почти два пъти по-малък е той обаче сред ромите – 4.8%. Репродуктивните идеали на ромите много по-често включват три (22.8%) и четири и повече деца (11.2%) в сравнение с останалите етноси.

Анализът на данните показва, че няма съществени различия в репродуктивните нагласи по пол. Две деца желаят (или са желаели) да имат 61.6% от мъжете и 62.2% от жените, а едно – съответно 12.2% от мъжете и 11.7% от жените. По-голяма е разликата по отношение на предпочитанията за три деца, изразени от 13.8% от мъжете и 16.3% от жените. Мъжете по-често не могат да отговорят все още (8.6%), докато за жените този дял е 7.0%.

В зависимост от възрастта на лицата обаче се наблюдават известни различия в репродуктивните нагласи. Желаещите да имат две деца са най-малко сред най-младите (57.3%), докато сред останалите две групи този дял е 62.5% за 30 – 44 години и 64.3% сред лицата на 45 и повече години. Сред лицата на възраст 15 – 29 години по-нисък е и делът на тези с репродуктивни нагласи за едно дете (10.6%), като с нарастването на възрастта делът се променя на 11.6% в групата 30 – 44 години и 13.5% сред най-възрастните. Значително по-малка част от младите желаят да имат три деца (12.7%), докато сред лицата на възраст 30 – 44 години този дял е 16.8%.

Сред младите на възраст до 29 години е най-голям делът на тези, които още не са решили колко деца желаят да имат (16.2%). Тези резултати в голяма степен съответстват на данните от текущата демографска статистика и потвърждават тенденцията от последните години на непрекъснато отлагане на събитията, свързани с репродуктивното поведение на младите. Така през 2021 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 27.5 години.

Репродуктивните идеали и намерения на хората много често се различават от фактическия брой деца в семействата.
Двудетният модел е както идеалът за семейство (63.3%), така и най-желан (61.9%). Сред всички лица в репродуктивна възраст обаче само около половината са достигнали до него (32.7%). Семейство с три деца е идеалът за 17.1%, но го предпочитат по-малък дял от лицата (14.9%). Значително по-малко, само 4.3%, имат фактически три деца. Едно дете е идеалният брой за 7.9% от жените на възраст 15 – 49 години и мъжете на възраст 15 – 59 години. По-голям е този дял, когато става дума за лични намерения – 12.0%, и значително по-голям дял от лицата имат едно дете (28.4%).

Нереализираните репродуктивни желания на лицата поставят въпроса за причините това да се случи. Данните показват, че водеща в структурата на причините за нежелание да имат (още едно) дете е липсата на партньор (15.5%). По-често тя е посочвана от мъже (18.4%), отколкото от жени (11.1%). На второ място са финансовите причини (14.8%), съответно за 14.3% от мъжете и 15.7% от жените. За 13.6% от мъжете и 16.4% от жените желаният брой деца е достигнат. Здравословни проблеми (лични или на партньора) е причина да нямат (още едно) дете за 4.4% от лицата в репродуктивна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
14
 
16
 
! Отговори
Котка преди 1 година
До Анонимен 17 Познавам семейство с 3 деца, познавам и с 4. Съвсем бели българи. Не са милионери, а работещи хора. Просто и в двете семейства мъжете са мъже на място. Няма караници, разводи, побоища...Е, и не живеят в София де.
111
12
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Когато искаш да имаш деца нищо не може да те спре да ги имаш. В началото с жена ми живеехме от заплата да заплата и въпреки това имаме две деца. Сега вече имаме възможности и за повече деца но на стари години не става. Така, че не търсете непрекъснато причината във финасовите средства. Чисто и просто за няколко години докато децата поодраснат трябва да се лишите от някои глезотии.
110
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основното е в България да се премине от "държавата дава" към "държавата не взима'". Е, не на 100%, но това да е водещото при подпомагането на семействата с деца. Това означава да се спрат всички социални помощи, вкл. и детските, а вместо тях държавата да не взима част от доходите на родителите.
109
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В голяма степен нагласите бяха на база сравнение. Сравнение на по-добрият живот преди 1989 с много по-лошия живот след 1989, което доведе до демографската катастрофа. Сега берем плодовете на тази демографска катастрофа и нагласите са последица от демографската катастрофа. Сегашните млади вече не сравняват по-добрият живот преди с по-лошия сега, а гледат своето детство с много малко деца и голяма бедност.
108
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баничка от 2 лева и няма какво да ядат. Месото е само за богатите при 50-150 лева килото.
107
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без помощи няма как деца. До 18 г. трябва солидна парична помощ за храна защото при часника няма работа и няма и храна. В другите страни има помощи и те бягат в чужбина и накрая бг се закрива.
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз 124 Повечето представители на една екзотична общност не гледат на раждането като на изхождане, а като придобиване на поредното бан.к.о.м.атче. За тях това е осигурена издръжка на цялото домакинство. Ние да му мислим. Трепериш над единственото си детенце като над писано яйце, лишаваш се, за да му осигуриш горе-долу нормално битие и допускаш мисълта за второ, но в бъдеще неопределено време - ако се стабилизираш финансово. Само че няма никаква гаранция дали това бъдеще ще настъпи и кога.
105
1
 
6
 
! Отговори
До Аз 124 преди 1 година
Имаше такива случаи, точно като изхождане. Съобщиха ги медиите. Неадекватна жена беше родила в трамвая и, слизайки от превозното средство, до което вече чакала линейка, беше заръчала на парамедиците "Добре да го гледате!" и си тръгнала. Друга - адекватна, но клошарка, беше родила на метри от от Халите. И тя си беше тръгнала без да я е грижа за детето веднага щом дошла линейка. Трета - ромка сервитьорка беше родила в заведението, хвърлила бебето в кошче за отпадъци и продължила да сервира.
104
9
 
11
 
! Отговори
преди 1 година
Някои нямат пари себе си да се изхранят ама пак напират да се множат. Повечето явно гледат на това като на изхождане. Аз няма да дам потомство. Не искам да създам същество кето ще живее сред безмозъчни индивиди.
103
2
 
12
 
! Отговори
До 110, продължение преди 1 година
....., а другата заплата едвам стига за издръжка на един човек, двама мизерстват с нея, но детето е можело да бъде изпратено при баба и дядо в провинцията. Много семейства са практикували това. За гражданчетата проблемът е бил друг - съжителство със свекърва или с тъща. Това изобщо не го коментирам. Но резултатът е бил: все по-късни бракове; безбрачие, предпочитано от все повече хора; раждане по 1 дете на семейство; разводи колкото щеш. И следващото поколение изобщо не ще да се жени.
102
2
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 110 преди 1 година
Лъжеш се 110, лъжеш се. Този проблем - материалният, е на първо място. Днес той е финансов, а през соца, при почти изравнените заплати, на първо място е бил квартирният проблем. По селата е имало колкото щеш тухлени къщи, изградени главно през 60-те години, но добре платена и перспективна работа там е нямало. Затова младите са били по градовете и по националните обекти. На нац.обекти се живее ск.от.ски във фургони. По градовете за малка квартира на свободен наем отива едната заплата, ..........
101
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 110 преди 1 година
Лъжеш се 110, лъжеш се. Този проблем - материалният, е на първо място. Днес той е финансов, а през соца, при почти изравнените заплати, на първо място е бил квартирният проблем. По селата е имало колкото щеш тухлени къщи, изградени главно през 60-те години, но добре платена и перспективна работа там е нямало. Затова младите са били по градовете и по националните обекти. На нац.обекти се живее ск.от.ски във фургони. По градовете за малка квартира на свободен наем отива едната заплата, ..........
100
10
 
20
 
! Отговори
Откога чакам! преди 1 година
Откога чакам да чуя новината за самотен баща, който никога не се е женил, но има деца и ги отглежда сам! Когато такъв тип мъже станат приблизително равни по брой на жените-самотни майки, тогава на мъжете може да бъде признато равноправие. Сега равноправието им е подарено без да са го заслужили!
99
5
 
16
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Странно... Пандемии, войни инфлации и пак напират да се множат...
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха това виц ли е или кюмура верно е станал 63% от населението? Вие колко български семейства на средна възраст с по 3 деца познавате? Според желанията описани в статията би трябвало да са всяко 5-то семейство с по 3 деца? Не малко от приятелките на жена ми останаха стари моми на по 40г. И до една са с големи изисквания и голям интелект. Доста и от мойте познати на по 40 са без деца още, защото им било рано. Но пък иначе панела в София мина 2000евро квадрата-голем демографски прираст се очаква.
97
2
 
3
 
! Отговори
До 108 преди 1 година
Ами те голяма част от по долу поствалите са още деца ! Вижда се от,, умните" им коментари!
96
2
 
3
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Ще им разкажем игрите и политиките на депутатите. Когато свършат парите, тогава започват кавгите. Така е в Българията. Когато пък лично аз ги свърша, ставам като ***. Да им е честита Новата 2023 г. на обикновените българи. Както и на многото ми приятели.
95
9
 
13
 
! Отговори
Ето преди 1 година
И аз искам 3, но никога няма да ги създам защото по този начин ги обричам на мизерен живот и на гибелен грах който няма да им хареса. На всеки който се е родил живота ще почне да му вади зъбите един по един, ще си плати коронките и имплантите и след това да му счупи ставите и повреди органите и ще го сложи на инвалидна количка с някаква инвалидност. Това че искаш да имаш нещо и да причиниш смърт чрез старост нерадост на невинни жертви за да го получиш е пълна психопатия. Бил съм искано бебе.
94
11
 
8
 
! Отговори
до 110 преди 1 година
Гледай сега, българският мъж не е особено мъж. Доста се мислят за мъже, като се татуират, качат се на немска кола, облекат се като шутове и започнат да развяват флага. Патриоти били големи. Ама без акъл и без пари. А около интелигентните мъже (митовете и легендите за очилатите програмисти са на пух и прах от години) се въртят доста жени.
93
5
 
1
 
! Отговори
Инженер - химик преди 1 година
Нека магическият глас на г-жа БОТЕВА да се носи над Българията. Особено когато се е разпяла. Ако пък тя не иска да пее или я е заловил фарингита, то тогава аз ще ги изпея. Българските, народните, тези от фолклора. Българи сме. Между впрочем, знаем я не само химията, но и инженерствАтА. Честита да ни е НОВАТА ! 2023