БНБ: Банковите сметки автоматично ще се превалутират в евро

Това ще се случи след въвеждането на единната европейска валута
Обновена: 21 яну 2023 09:39 | 21 яну 2023 09:38, Йоана Цонева
118
БНБ: Банковите сметки автоматично ще се превалутират в евро
Снимка: БГНЕС

Банковите сметки автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута. Това заяви в ефира на БНР гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев.

По думите му всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро.

Още по темата
Той уточни, че две седмици преди влизането в еврозоната БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети. В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и "Български пощи" с евробанкноти и евромонети с българска национална страна - т.нар. вторично предварително захранване.

Радев посочи, че през първите 6 месеца от въвеждането на еврото банките ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро. След този период вече ще се налага такса, допълни той.

Като основен риск за приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Радев определи политическата нестабилност в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
5
 
! Отговори
До коментар 84: преди 1 година
Точно заради това, трябваше да увеличат заплатите и пенсиите !!!! Защото в ЕВРО , ПЕНСИИТЕ и ЗАПЛАТИТЕ ни ще са най-СМЕШНИТЕ в цяла Европа !!!! 350-ЕВРО ЗАПЛАТА и 250- ЕВРО ПЕНСИЯ ще получават милиони българи в България !!!
84
0
 
5
 
! Отговори
Обикновен човек преди 1 година
Никой НЕ казва какви ще са заплатите и пенсиите !!! ЖАЛКА картинка ще сме в България !!! Изобщо НЕ им пука на политиците , работодателите и бизнесмените в България !!!!! С 300 евро заплата и 200 евро пенсия ,ако ще сме ,то тогава ?????????
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Курса е важен защото и лева и еврото се обесцениха. Трябва да се смени курса на 1 лева за 100 евро.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като зинали всички - евро, евро... Полека-лека ни набутаха това за 2024 година и продължават да повтарят тая дата, нищо че всичката Мара втасала. Криза, не криза - 2024, та 2024, зор точно тогава да влезем! А тука някакви пак дрънкат глупости за рубли, Путин и всякакви такива дивотии. Защо всеки въпрос трябва да го обръщаме на про/анти-Русия?! Спрете се вече!
81
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо политици взимат важни решения без да питат народа? Референдум!
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . . А може ли да се подпише и да гарантира казаното с лично имущество този господин, както обикновено всички банки питат за подсигуряване на казаното от кредитираните, които в този случай сме ние!
79
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мерзавците ревяха по площадите преди 30 години че нямало банани - е сега има всеки ден банани - май-му-ня-ци такива - направихте страната ни зоопарк- и 3 милиона избягаха от прекрасната демокрация
78
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе не ви искаме еврото бре стига сте ни карали на заколение - тия чехи унгарци поляци шведи та и датчани явно имат мозък за разлика от нас - защото не си избират чужди служинели за управници и не искат и да го помиришат това евро- айде първо те а после и ние
77
2
 
4
 
! Отговори
fact преди 1 година
До Анонименбаце, като не разбираш, не коментирай, ок? фащам бас на 10 хилки, че ше влезем при курс 1 към 5 и повече. а най-вероятно изибщо нема да влезем 2024
76
13
 
16
 
! Отговори
Боримечков преди 1 година
На новите извори - 20% за Възраждане!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди в една далечна галактика
74
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че банковите сметки ще се превалутират! Въпросът е по какъв курс?! Имаш 1000 лв и аутоматиш се оказва, че имаш 500 евро. И това ако не е грабеж??
73
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерзавеца Копейкин е плъзнал с едни подписки за референдум срещу еврото, но ейзуитски в подписката се казва аз съм за запазването на българския лев. Мерзавеца дори не смее в референдума си наложен му от Москва да спомене евро. Идват при мене и ми казват вижте господине ние сме за Шенген но искаме да запазим българския лев. Значи искали да се ширтифосват из Европа като у дома си но искали в джоба си да носят левове щото били руски националисти. Страхът от еврото у русофилите е огромен.
72
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е във валутен борд и не трябваше да има въобще инфлация. Нали борда затова го въведоха през 1997 год за да няма инфлация. А какво стана???
71
24
 
10
 
! Отговори
бай ганююю преди 1 година
какво безмозъчно същество трябва да си????....да си с голям ипотечен кредит и да си против въвеждането на еврото!!!да споделяш промиващи послания и картинки у фацебукето как си родолюбец и си за "независимост" на българския лев!?!...той промития с ипотечния кредит не искал еврото а искал българския лев...иска лихвите по кредита да му останат високи иска цените да му останат високи!!!...той бил"родолюбец"защото ако беше в евро нямаше да има такава инфлация и високите лихви по кредитите началото!
70
10
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Моля сподели на форум-аудиторията, какво точно са откраднали от теб Възраждане? Ще ни е интересно да научим,за да не се излъжем да гласуваме за тях след два месеца :)
69
6
 
10
 
! Отговори
ЕЦБ към 69: преди 1 година
"Както аз реша! Мечтай си за сегашния курс,младо и наивно евроатлантиче..." :)
68
7
 
18
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Никога няма да влезем в Еврозоната.Спокойно.
67
7
 
20
 
! Отговори
Дим кРадев: преди 1 година
Превалутирането ще е автоматично и в съотношение "1 към гьотере" с грижа за нашите жертви... Ъъъъъ... клиенти де!
66
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте задавали въпроса по какъв курс ще се превалутират парите ни!!! Курсът е установен със закон 1 евро = 1,95583 лева!

Спонсорирани публикации