Росица Велкова: Предимствата от влизане в еврозоната са огромни

Ще се получи по-добра доходност, лихвени проценти и облигации
9 дек 2022 12:06, Нели Христова
160
Росица Велкова: Предимствата от влизане в еврозоната са огромни
Снимка: БГНЕС

Предимствата за България от влизане в еврозоната са огромни. Ще се получи по-добра доходност, лихвени проценти и облигации. Доходите на хората и развитието на страната ще се подобрят с ускорен темп.Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова по време финансовата конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Подготовката на приемането на еврото като национална валута заема все по-голямо място в обществения и политически живот на страната. Доказателство за това е интензитетът, с който започнаха да се организират форуми като днешния. Ще използвам трибуната на днешния форум в качеството ми на национален координатор по подготовката на Република България за членството в Еврозоната, за да ви запозная с активните действия, които бяха предприети от българските институции през последните месеци и резултатите от тях,  добави тя.

"Изключително силен и необходим знак към българските граждани и европейските ни партньори за това, че приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. се определя като национален приоритет, е приетото на 27 октомври 2022 от НС решение, с което се възложи на българските правителства оттук насетне да ускорят преговорите с европейските институции и държавите членки от Еврозоната и да ускорят техническата подготовка за въвеждане на еврото, за да се спази определената от страна на България целева дата", каза националният координатор за въвеждане на еврото.

"Това е сериозна стъпка към осигуряване на приемственост, на стремежа и работата на България за приемане на еврото, тъй като решението ангажира, както сегашното, служебно правителство, така и предстоящите редовни правителства. Тази историческа стъпка беше изключително важна и ценна, защото даде необходимата легитимация и увереност на екипите на МФ и на БНБ пред европейските ни партньори. Значим и видим резултат от това е подписаният на 6 декември в Брюксел Меморандум за разбирателство с държавите членки на Еврозоната и Комисията за започване на производство на евромонети и за подготвителните задачи преди началото на производството", посочи Велкова.

"За мен е висока отговорност и чест да съм българският министър на финансите, който с мандат от правителството подписа този важен документ съвместно с управителя на БНБ г-н Радев и представителите на ЕК", изтъкна тя.

Документът очертава практическите стъпки, които ще позволят на страната ни да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към Еврозоната, обясни Велкова. По думите й това важно събитие следва да бъде подкрепено от действия и работа, които всички институции трябва да свършим през сравнително малкото време, което остава до 1 януари 2024 г., предупреди министърът на финансите.

Росица Велкова припомни, че подготовката ни за членство в еврозоната се организира и координира от Координационен съвет със съпредседатели министърът на финансите и подуправителят на БНБ. Съветът се подпомага от 8 междуведомствени работни групи. Активните действия по техническата подготовка започнаха още през месец май с приемането от МС на Националния план за въвеждане на еврото в България. Въз основа на този план се осъществява оперативната работа по замяна на лева с еврото.

"Планът описва принципите, институционалната и правната рамка за въвеждане на еврото, разглеждайки всички важни оперативни дейности. Сред ключовите документи, изготвени от работните групи от месец септември насам, са комуникационната стратегия за присъединяването ни към Еврозоната и концепция на проект на закон за въвеждане на еврото в Република България. Предстои до края на годината този проект да бъде разработен.

"Законът за въвеждане на еврото в България ще регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната", съобщи Росица Велкова.

"Целта със закона за въвеждане на еврото е да се установи процедура за въвеждане на еврото, курса на преобразуване, извеждане на лева от обращение, начинът и срокът за замяна на пари в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, мерките за защита на потребителите, санкции и други", обясни министърът на финансите.

До края на годината ще бъде подготвена за стартиране и комуникационната информационна кампания, която ще се проведе през 2023 г.

"Целта на кампанията ще бъде предоставяне на точна, достъпна, ясна, разбираема,навременна и всеобхватна информация за всички практически аспекти, които ще обхване законът за въвеждане на еврото. Фокус на капанията ще бъде и разясняването на всички възникнали въпроси и преодоляване на негативните нагласи и страховете у българските граждани от покачване на цените, промяна в доходите, инфлацията от приемането на еврото", заяви Росица Велкова.

"Възложихме социологическо проучване за въвеждане на еврото. С данните от проучването ще ви запознаем в близките дни", информира още министърът на финансите.

След присъединяване на лева към ERM II е нужно и приемането на определени законодателни промени, посочи тя. От изключителна важност са промените в Закона за изпирането на пари, Търговския закон, в Кодекса за застраховането и Закона за БНБ, подчерта Велкова и призова депутатите да подходят отговорно и да ги гласуват.

Готовността на страната ни да се присъедини към валутния съюз представиха в откриващия панел още управителят на БНБ Димитър Радев, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, а приветствие поднесе и вицепрезидентът Илияна Йотова. Модератор е Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ.


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Изказването на дебелата лелка да го завери пред нотариус и гарантира лично, чак тогава ще и повярвам! Откога имаме безрезервно вярване към български политици каквито и да са те служебни или редовни?
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огромни дългове са в еврозоната а тая иска и ние да им плащаме дълговете на богатите. Нека се реформират с валутни бордове първо и закрият губещите си икономики и тогава може.
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
читателюю ти не четеш ли че чешката банка и финансово министерство не искат и да помиришат еврото?- същото е и с унгария и с полша и с швеция и със стария член на ЕС дания- чети бре - не само това което са ти дали от американското посолство да го разпространяваш - еврото е измислена от краварите валута- си от вчера е в риад - арабскато лига - петродолароа си отива а с него и еврото- ама преди това да си дадем валутния резерв на брюксел- направо сте за провесване
139
6
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
Еврото отдавна е тук. Всичко се купува и продава в евро. Драскачите, повечето от които не са стъпвали в ЕС дават умни съвети, по заръка на БСП. Всички страни , които са го приели просперират. За драскачите най-добро е времето когато 1 $ беше 3200лв. И бяхме милионери.
138
1
 
5
 
! Отговори
Луцифер преди 1 месец
Вземи на един народ историята и той след едно поколение ще се превърне в тълпа. Тълпата ще стане стадо, което можеш да подкараш навсякъде".Йозеф.Г......
137
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Задръжте си предимствата,аз искам да ми е широко около врата.Амин.
136
1
 
6
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 месец
Предимствата са огромни, но и сметката също ще е огромна ...
135
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МИЛИ ХОРА,Сега 1 кг кашкавал е 20 лева. При заплата 400 лева можем да купим 20кг кашкавал.В ЕВРОЗОНАТА:1 кг кашкавал ще стане 20 евро. Заплатата ще стане 200 евро и ще можем да купим 10кг кашкавал.Това е замислено от "МАЛОУМНИЯ И БЕЗОЧНО АЛЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ"
134
2
 
8
 
! Отговори
Dan преди 1 месец
Те за ваксините успяха да излъжат хората пък камо ли за еврото..
133
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за такива престъпници рекламиращи еврото за 30 сребърника трябва въже и да висят надолу с главата на жълтите павета и който минава да им набива по един шут
132
2
 
20
 
! Отговори
Симеон преди 1 месец
Защо никой не казва каква ще е годишната ни вноска "За стабилизиране на еврото"? Колко ще плащаме за спасяване на затъналите в борчове до шия гърци, италианци и испанци? Никой не иска да каже защо не са приели еврото Швеция, Дания, Полша, Чехия, Унгария? Д не би да да да по-неподготвени от нас? Ами Румъния? Там даже не се говори за евро! Защо ли? Какъв ще е обменния курс? Щели сме "да настояваме" за 1,95583?!?! Кой ще го определи? Ние ли? Ами! Тук е като при Шенген, ако една само държава не е съ
131
18
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 месец
В тази държава са останали само дивани необразовани отдавна еврото е въведено в държавата а за еврозонота е от успех за държавата но къде ти капацитет да го разберете
130
2
 
13
 
! Отговори
От хората преди 1 месец
Голяма майтапчийка.Сигурно си вярва.Заради такива България е на това ,последно място в ЕС.По-сигурно обаче е слугинажа,така са й казали.Дано БОГ ни опази.
129
2
 
13
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 месец
Не, благодаря! Вие като искате в Еврозоната, отивайте там! Ние не щем. Прав ви път!
128
2
 
14
 
! Отговори
Ти кого лъжеш,на? преди 1 месец
Дърта свиня ненаяла се,ти кого лъжеш на???А? Народа на никой не вярва за еврото .Има такива от народа които вярват но са шепа броени на пръсти "демократични" мекерета.
127
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е , за хрантутниците на държавна хранилка ,предимствата от влизане в еврозоната са огромни ! Да му мислят останалите 99 % от българите , които ще осигуряваме средствата (парите), върху които "ще се получи по-добра доходност,лихвени проценти и облигации " ...
126
2
 
22
 
! Отговори
Димитров преди 1 месец
Защо не обясните, защо страни като Чехия, Унгария, Полша и др. не желаят да заменят валутите си, въпреки ,че ги натискат от Брюксел? България и сега е полуколониална държава ,но така ще станем напълно такава- без валута, без индустрия и със затрито селско стопанство! Тежко горко на младите , които ще останат в територията наречена България !!
125
2
 
20
 
! Отговори
взвд преди 1 месец
велкова не щем евро вие отивайте в разпадаща се европа
124
2
 
27
 
! Отговори
СС преди 1 месец
България без собствена валута става африканска колония !!! Унищожиха икономиката,земеделието ,народа сега е ред на лева !!!!
123
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайте разговорите с доц.Григор Сарийски в тубата по темата - ще ви просветне кои и защо искат да ни вкарат в тая помийна яма еврозона.