В доклада на БНБ не се споменава шоково поскъпване

Докладът е изчерпателен и професионално направен, смята Йордан Бързаков
2 ное 2022 18:45, Росен Стойчев
22
В доклада на БНБ не се споменава шоково поскъпване
Снимка: БГНЕС

"Шоково поскъпване в държавите, приели еврото, няма никъде регистрирани.

Още по темата
Крайно негативни сценарии за българската икономика в доклада на БНБ, с който ние разполагаме, няма", заяви журналистът Йордан Бързаков пред Нова Нюз.

Докладът е изчерпателен, професионално направен, консервативен от гледна точка на рискове, ползи и негативи, което означава че БНБ разглежда внимателно и дълбоко всички възможни рискове пред българската икономика с приемане на еврото и влизането в еврозоната, каза той.

Описани са няколко рискови сценарии, описани са и позитивите и не може да се направи категоричен избор „за” или „против” е БНБ, допълни той и поясни, че не може да се очаква от БНБ да заеме категорична позиция.

"Инфлационен натиск пряко от приемане на еврото ще бъде под 0,5%, потвърждава БНБ. Друг е въпросът, че българската икономика има структурни проблеми и дефицити, които могат да увеличат инфлационния диференциал между нас и другите страни в еврозоната, но това е вътрешен проблем на България и той не е свързан с еврозоната. България има сериозно изоставане в т.нар. икономическа конвергенция, това може да окаже сериозен икономически натиск върху редица сектори, както и върху инфлацията. Но това също е вътрешен проблем на България и зависи от начина, по който се управлява страната - колко бързо ще успеем да настигнем нашите партньори и конкуренти", каза Бързаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно "доклада" е поръчка и платен от ЕС за ПП и ГЕРП.
13
5
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Във валутен борд сме закачен за еврото.95 % от износа ни е към Европа.За добро или лошо сме вързани за швабите, както преди за руснаците, така че еврото е неизбежно само заради тъпите превалутирания и такси по фиксиран курс.Лихвите отделно че са по ниски.*** е че точно сега Европа ще става зле заради енергиите
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фона на 20-30% инфлация 0.5% са смешно малко, обаче когато всичко се комбинира, войната, курса на долара, минаване към еврото и прочее накрая каручката ще се обърне, хората ще им кипне и ще започнат да търсят сметка за това което им се случва.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя само като му видиш лукавата и мазна физиономия и разбираш що за стока е.
10
4
 
0
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
До 10 Олимпий Панов Олимпий, Олимпий, не знам какви литовци и латвийци познаваш, явно са някакви клошари, защото тези с които аз работя, са мноооого по-добре от нас. Ама много. И еврото е една от причните, тъй като улеснява достъпа на инвестиции и намаля цената на кредитите.
9
7
 
1
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Копейката пак излъга както винаги !
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забележително е колкото много уважавани икономисти, и то от различни школи, с различни убеждения от кейнсианци като Кругман, през монетаристи като Фридман, та чак до представители на австрийската школа като Багус са на мнение, че еврозоната страда от дълбоки структурни противоречия и проблеми, които правят общата валута провален проект.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се забравя и критичният принос на Ашока Моди, професор в Принстън, и бивш помощник-директор в Международния валутен фонд, в книгата му озаглавена ЕвроТрагедия: Една драма в девет акта. Отвъд тези имена, като представител на по-неортодоксална критика на еврозоната, от перспективата на австрийската икономическа школа, се отличава Филип Багус, професор в университета Крал Хуан Карлос в Мадрид, който се прочува именно с книгата си Трагедията на еврото.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно икономическите проблеми и структурни недостатъци на еврозоната е изписано много в експертната икономическа литература и провалът на проекта се счита за очевиден факт от нобелови лауреати като Пол Кругман и Дзоузеф Стиглиц. Милтън Фридман, може би най-влиятелният икономист на 20-ти век, още през 1997 г. казва, че държавите, които няколко години по-късно приемат еврото, не формират оптимална валутна зона.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България няма да бъде пълноправен член на Еврозоната", Еврозоната няма да има положителен ефект върху икономиката ни", "Решенията в Еврозоната няма да са оптимални за България", "Валутният борд гарантира бюджетната дисциплина на България".Това са заглавия на глави от секретния доклад на БНБ, който управителят на централната банка Димитър Радев отказа да даде на депутатите миналата седмица при изслушването си в пленарната зала.
4
0
 
6
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 1 година
са БезОпасни и Ефективни! Слушайте Експертите и Докладите им - така ще прокопсате!!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За периода януари-септеври 2022 година Цехтралната банка на Швейцария отчита 142 милиарда долара загуба. Дайте сведения с колко милиарда са на загуба ценралните банки в другите богати страни на величаемия Запад. От всеки простос,ъртен се изисква да се простира според финасовите си възможности, а "избраният елит" може да си играе с простосмъртните. Така ли? ЕС ще се разпадне. Еврото е замислено като функция на долара. Сега САщ целенасочено УНИЖАВАТ и унищожават икономически ЕС. Факт.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много крадат всички партии и ще настъпи ужасна криза с това евро. Ако тогава не се самоубием, то няма кога
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи, Копейкин нарочно пак лъжеше за еврото. Кога Възраждане ще бъдат подведени под отговорност и съдени за лъжите които разпространяват ?