Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения транспорт

Мярката влиза в сила от 1 февруари, съобщи Христо Алексиев
25 яну 2023 13:00, Красимир Ангелов
16
Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения транспорт
Снимка: БГНЕС

От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Решението е взето на днешното правителствено заседание, като мярката влиза в сила в началото на февруари и ще продължи до края на календарната година.

"Всички учащи ще пътуват със 70% намаление, досега пътуваха с 20%“. Увеличихме и компенсациите за намалено пътуване за хората в пенсионна възраст от 20% на 40%", обяви още вицепремиерът Алексиев.

"Бюджетът на мярката е 73 млн. лева. Те са осигурени главно от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас", допълни още той, цитиран от БТА.

Алексиев посочи още, че Министерският съвет е увеличил с допълнителни 27 млн. лева компенсациите за т. нар. нерентабилни линии от междуселищния превоз, за да може всички пътници да имат достъп до необходимия им транспорт.

Вицепремиерът коментира и темата с изработването на нов механизъм, който да компенсира високите цени на горивата, след отпадането на мярката с 0,25 стотинки отстъпка на литър.

"Работим по тази мярка. Предполагам, че тя трябва да бъде обявена февруари. Ние гледаме финансите и приоритетно работим за уязвимите групи. Със свободния финансов ресурс ще работим и по другата мярка за компенсиране на горивата с ваучери", уточни Христо Алексиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де нали беше за хората с доход до 1000 лева ваучери ли там какво стана с тези мерки?
10
1
 
0
 
! Отговори
Дискриминация преди 1 година
Тези които живеят в населени места без градски транспорт? По голяма тъпня не бяха измисляли! Точат бюджета и данъците ни и наливат в общинските фирми. Ще ги съдя до един!
9
0
 
0
 
! Отговори
Напълно безсмислено преди 1 година
Напълно безсмислено е да се казва: "Всички учащи ще пътуват със 70% намаление, досега пътуваха с 20%. Увеличихме и компенсациите за намалено пътуване за хората в пенсионна възраст от 20% на 40%", обяви още вицепремиерът Алексиев."70% намаление от какво? 40% намаление от какво? Трябва да се уточни.
8
1
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Фирми или плочкаджии, които не ми издадат платежен документ, давам моментално на НАП. Даже едно лeкe се опита да ме съди, защото дойде с групичка да заплашва и да си иска парите (които казах, че ще му дам, ако видя фактура, защото на сиваци пари не давам) и ги понабих всичките. Разбира се, загубиха делото и аз ги осъдих за тормоз. Кеф голям беше- в момента ми се кланят и козируват. Та, на подобни НЕ СЕ плаща и се дават на НАП.
7
1
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Говори се за обществения транспорт и междуселищния в цяла България. А това, че ти креташ с 3к лв. месечно, мен грам не ми пука. А, виж, софиянци те издържат. Че 80% от БВП, генерирано от ДОД (без държавната администрация) идва от София-област. А около 50% от БВП като цяло идва от София (барабар с държавната администрация вътре, която е минус).
6
3
 
1
 
! Отговори
пенс преди 1 година
Сега пък "хората в пенсионна възраст"? Че тя за всеки е различна!Няма ли някой ясно да обясни, за кои точно се отнася намалението?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега някой от някое малко село в Странджа да кажем , ще плаща от своите данъци за безплатен транспорт на деца в София , Варна или Кюстендил Което изобщо не е справедливо
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съм съгласен да бъдат подпомогнати нуждаещи се групи от обществото с наистина ниски доходи, НО как ще стане това реално с този огромен сив сектор в нашата държава. Реално ще стане ние честно плащащи си данъци и осигуровки да хрантутим шмекерите и тарикатите дето официално 1000 лв заплата и още две бинки в плик. Целият строителен бранш, ресторанти и половината производство са такива. Пробвай да поискаш фактура на плочкаджия или на фирма която ще ти прави ремонт в къщи. Невъзможно
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да ги мерят по височина -една черта в автобуса и който мине отдолу -безплатно
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това мирише на предизборен популизъм Така прави Ердоган преди изборите сега -увеличава заплати , назначава държавни служители , опрощава глоби на пияни дрогирани към техния КАТ , пуска предсрочно затворници ...
1
3
 
10
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
Лични карти или акт за раждане ще показват?!