Последно раздаване на картите: Ще се разберат ли партиите след изборите?

Ще избухнат страхотни конфликти при редено на листите, смята Александър Димитров
25 яну 2023 09:14, Анисия Иванова
55
Последно раздаване на картите: Ще се разберат ли партиите след изборите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След изборите партиите ще се разберат, смята политологът Александър Димитров, преподавател в УНСС.

"Партиите този път ще успеят да осъществят някакво разбирателство помежду си. Всеки ще чака последно раздаване на картите, да видят кой какво ще придобие в изборния ден. Мисля, че са узрели, вече са готови да преминат към най-разнообразни коалиционни споразумения само и само вече да се спре с това непрекъснато въртене на служебни кабинети", коментира той пред БНР.

Политологът подчерта, че дълбоко го смущават епитетите, с които боравят политическите партии. "И то от политически сили, които имат претенции за интелектуално превъзходство", добави той.

За "сватба" между партиите от "хартиената коалиция", каквато очакват от ДБ, Александър Димитров каза, че това са сметки без кръчмаря. Според него има възможност да се получи така, че трите партии дори да нямат възможност за такава коалиция, да не получат повече от 110 депутати.

ДПС може би ще запазят същите гласове на изборите, смята политологът. Според него обаче БСП са много застрашени като резултати. ГЕРБ също не са застраховани, очаквам спад и в техните гласове, изтъкна той. По думите му всичко много зависи от предизборната кампания.

Още по темата

"Не е ясен резултатът. Може да има нови субекти, които да се включат в тази кампания, което може да наклони в някоя посока", коментира той.
 
Според него обединение между ПП и ДБ може да докара доста сериозни резултати, особено за парламентарен вот.

"Но напрежение за листите - на 100% ще се случи. Даже не съм толкова оптимистичен, напротив - ще избухнат страхотни конфликти на някои места, което може да съсипе цялата кампания, която иначе има голям потенциал".

При едно такова обединение в София може би ще се стигне до промяна на кметския пост, изказа мнението си Димитров. Местните избори обаче драматично надхвърлят завладяването на държавния център, добави той и каза, че това в дългосрочен план няма да донесе кой знае колко придобивки. Освен това Общинският съвет в София ще остане многолик.

По думите му има някои потенциални партньори, които може би ще допринесат за увеличаване на електоралния дял:

"Тези коалиции малко ад хок се получават и са трудни, защото досега не сме наблюдавали разговори за такива неща. Ако това се случи предизборно, ще е тип ад хок коалиция. Те не винаги работят, защото имат нужда от работа, от разпределение на дейностите, от планиране, а когато това не се е състояло, обикновено тези коалиции се провалят с гръм и трясък".

Не съм сигурен, че референдумът на ИТН ще изиграе роля за парламентарния вот, посочи още политологът и обясни: "Българският избирател лесно дава своята подкрепа, но един път като оттегли подкрепата си - е окончателно".
 
Според него от НДСВ са усетили правилния момент, в който могат да получат реабилитация.

Димитров смята, че парламентът няма да свърши кой знае каква качествена законодателна дейност преди да бъде разпуснат. Но може би тази седмица ще е достатъчна поне за някои от промените, добави той.


55
Още от Общество
Лекар: Нова синтетична дрога прави децата ни опитни зайчета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.