Последно раздаване на картите: Ще се разберат ли партиите след изборите?

Ще избухнат страхотни конфликти при редено на листите, смята Александър Димитров
25 яну 2023 09:14, Анисия Иванова
55
Последно раздаване на картите: Ще се разберат ли партиите след изборите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След изборите партиите ще се разберат, смята политологът Александър Димитров, преподавател в УНСС.

"Партиите този път ще успеят да осъществят някакво разбирателство помежду си. Всеки ще чака последно раздаване на картите, да видят кой какво ще придобие в изборния ден. Мисля, че са узрели, вече са готови да преминат към най-разнообразни коалиционни споразумения само и само вече да се спре с това непрекъснато въртене на служебни кабинети", коментира той пред БНР.

Политологът подчерта, че дълбоко го смущават епитетите, с които боравят политическите партии. "И то от политически сили, които имат претенции за интелектуално превъзходство", добави той.

За "сватба" между партиите от "хартиената коалиция", каквато очакват от ДБ, Александър Димитров каза, че това са сметки без кръчмаря. Според него има възможност да се получи така, че трите партии дори да нямат възможност за такава коалиция, да не получат повече от 110 депутати.

ДПС може би ще запазят същите гласове на изборите, смята политологът. Според него обаче БСП са много застрашени като резултати. ГЕРБ също не са застраховани, очаквам спад и в техните гласове, изтъкна той. По думите му всичко много зависи от предизборната кампания.

Още по темата

"Не е ясен резултатът. Може да има нови субекти, които да се включат в тази кампания, което може да наклони в някоя посока", коментира той.
 
Според него обединение между ПП и ДБ може да докара доста сериозни резултати, особено за парламентарен вот.

"Но напрежение за листите - на 100% ще се случи. Даже не съм толкова оптимистичен, напротив - ще избухнат страхотни конфликти на някои места, което може да съсипе цялата кампания, която иначе има голям потенциал".

При едно такова обединение в София може би ще се стигне до промяна на кметския пост, изказа мнението си Димитров. Местните избори обаче драматично надхвърлят завладяването на държавния център, добави той и каза, че това в дългосрочен план няма да донесе кой знае колко придобивки. Освен това Общинският съвет в София ще остане многолик.

По думите му има някои потенциални партньори, които може би ще допринесат за увеличаване на електоралния дял:

"Тези коалиции малко ад хок се получават и са трудни, защото досега не сме наблюдавали разговори за такива неща. Ако това се случи предизборно, ще е тип ад хок коалиция. Те не винаги работят, защото имат нужда от работа, от разпределение на дейностите, от планиране, а когато това не се е състояло, обикновено тези коалиции се провалят с гръм и трясък".

Не съм сигурен, че референдумът на ИТН ще изиграе роля за парламентарния вот, посочи още политологът и обясни: "Българският избирател лесно дава своята подкрепа, но един път като оттегли подкрепата си - е окончателно".
 
Според него от НДСВ са усетили правилния момент, в който могат да получат реабилитация.

Димитров смята, че парламентът няма да свърши кой знае каква качествена законодателна дейност преди да бъде разпуснат. Но може би тази седмица ще е достатъчна поне за някои от промените, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Пазете кеша преди 1 година
Идва страшна криза приятелели от чужбина разправят какво е.В Шотландия и Англия масова стегнация никой нищо не купува само храна.В белгия и Германия са така от година .Само в Бг скачат цените щото мутрите си имат депутати.Кило слънчоглед е 90ст от джа кила излиза 1 литър олио с разходи и печалба цената в магазина трябва да е 2,50 лв.Изкупуват млякото за 80 ст. вземат му маслото доливат 50% вода и го продават за 3,50 лв .Строят жилища разхода им е 300Е на квадрат продават го за 1300Е.Масов терор!
22
0
 
1
 
! Отговори
Лош пророк преди 1 година
30% активност от тях 15% за Възраждане ,Копейкин премиер с пълно мнозинство....
21
0
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Ицо лодкарят танас рашковите хазарта асенчо служебния т министър на Плевналиев и останалите стари муцуни изпълзяли отнякъде не са новото дечицата на заслужили те борци НЕ СА стига лъжете и заблуждавайте шараните а тези Подмяната да пълнят банковите си сметкиСтига лъжи
20
0
 
1
 
! Отговори
ми то има преди 1 година
2 положения - или усвояват заедно и не си ровят в чекмеджетата, или пак няма кабинет
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кО стаА бре , от 1 час нито един пост !Трииене му е майката , трудно се задържа 113 място !
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погледнал се Илия , ...пак в тия !Някой очаква ли нещо друго , освен ВРЪЩАНЕТО НИ С 30г. , НАЗАД !
17
2
 
4
 
! Отговори
ГОРКОТО ТО преди 1 година
До Анонимен 27 "Само с ВЪЗРАЖДАНЕ напред Мачкай всички останали фашистки партии." __ НЕ ИМЕТО ПРАВИ ПАРТИЯТА, А ПАРТИЯТА ПРАВИ ИМЕТО С ДОСТОЙНИТЕ СИ ДЕЛА И КОГАТО СЛЕД ИЗБОРИТЕ ОСТАНЕШ РАЗОЧАРОВАН ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ НЕ ИДВАЙ ДА МИ ПЛАЧЕШ НА РАМОТО !!!
16
3
 
4
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Ако някой чете тоя пост,запомнете! Точно преди изборите,ще има по медиите гръмки заглавия,как Украйна печели срещу Русия на всички фронтове.
15
4
 
9
 
! Отговори
Умник преди 1 година
БСП, така, както са я подкарали,- да подкрепят най - големия мафиот, просто изчезват от пойлитическия небосклон! Мафията ще спечели отново/ всички в тая страна, дори и овцете, знаят как/, но не ги чака нищо добро, независимо от колосалната корупция, докато начело им е оня с пачките и кюлчетата! Останалите в страната българи, по- голямата част от които са застаряващи да му мислят- те дори не могат , а и не искат да напуснат странат.Жалко, много жалко за прекрасната ни Родина!
14
5
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Аз пък ще гласувам чак след края на войната в Украйна, когато в Парламента няма да има путинистки партии.
13
15
 
3
 
! Отговори
Цеко Млекаря преди 1 година
президента Радев трябва да се измъкне от хватката на БСП и да вземе властта в президентска република България,има две положителни неща в това-той е путинист и мисли за България
12
8
 
5
 
! Отговори
Българин циганин преди 1 година
Петков е номер едно
11
6
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Герб БСП ДПС с явно мнозинство.Явяват се и други отцепници от БСП, НДСВ халюцинатори. ПП , възраждане и възход са извън парламента.
10
11
 
12
 
! Отговори
българин преди 1 година
Докато крадливата,мързелива и престъпна герберастка шлака,не бъде ликвидирана от политическия живот,няма оправия.Излезте,гласувайте и дайте път на новото-младите.Банкянския у.р.о.длив разбойник задължително в затвора.Доживот.
9
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане.Обичам Родината си.Не искам третополовите сащисани да ми обясняват как да живея.Нашите евроанални партньори са в огромна криза,а се пъчат на Русия,но с цената на много загинали украинци и наши братя-руснаци.Зеленнски ще се спомине от приятелски огън.Време е войната да спре.Хитлер и Наполеон опитаха срещу Русия,не стана работата.Зеленски е поредният губещ,но жалко за Покрайна.
8
2
 
3
 
! Отговори
така ли преди 1 година
До гост Значи според теб хората са вдлъбнати,така ли,и не могат да решат за кой да гласуват!?А случайно някой да ти е казал,че всичката тая с-ан е червена,и човек и да иска просто няма за кой да гласува!?Явно си умираш от кеф да избереш поредния комунист,и след това щастливо да дръпнеш един кючек!?Е,не всички са такива мераклии!
7
2
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Трескаво се правят изчисления, дали НДСВ, дали някоя друга нова формация, ще е патерица на правителството. Славун се прецака, не влезе в парламента, иначе досега да сме забравили за служебния кабинет.Тоя път сметките трябва да са точни и ако не стане само с машинките, ще добавим и хартия.
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой с кого ще се разбира, но аз повече за ДБ няма да гласувам. Няма как партия, която се има за дясна, да се коалира с най-левичарско популистката партия, която някога е управлявала. Отивам при Буци или Москов. Българската политика стана истински турлюгювеч.
5
1
 
1
 
! Отговори
Покермашина преди 1 година
С това ли се занимават в комисиите на парламента до два три часа през нощта, играят карти?
4
2
 
3
 
! Отговори
Споделям преди 1 година
Те няма да се разберат но ще ги накарат от Козяк да го направят. Украинците се изтощиха търсят се нови ентусиасти да ги заменят.