Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит

78 години от най-черната дата в съвременната българска история
255
Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит
Снимка: БГНЕС

На 1 февруари 2023 г. се навършват 78 години от най-черната дата в съвременната българска история – масовото избиване на българския елит от комунистите.

На 1 февруари 1945 г. органът на червения терор - така нареченият Народен съд, произнася най-много смъртни присъди в историята на България.

Клането е извършено още същия ден през нощта. Държавници, политици, военни и интелектуалци са избити до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, заедно с другите двама регенти на малолетния цар Симеон – световноизвестният учен проф. Богдан Филов, и ген. Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев, депутати, военни и др.

Общо избитите от Народния съд в България са над 2730 души, с което страната ни се нарежда на първо място в света по смъртни присъди, произнесени заради избухването на Втората световна война, а ние дори не воюваме срещу съюзниците от антихитлеристката коалиция, и се включваме във войната на страната на Оста през 1941 г., цели две години, след като тя е започнала.

В Германия, която е главният виновник за разпалването й, са произнесени 12 смъртни присъди от Нюрнбергския процес. Осъдените на смърт от Токийския трибунал са 14 души.

Жертвите на новата комунистическа власт, водена от "вожда" Георги Димитров, не се ограничават само с избитите на 1 февруари 1945 г. Избиването на българския елит започва още с момента на взимането на властта на 9 септември 1944 г. През първите дни след преврата, по различни оценки, са избити няколко хиляди души без съд и присъда. Това са преди всичко представители на елита, който, според комунистите, може да се противопостави на новите управници-рецидивисти, слезли от горите или освободени от затворите. По-късно Народният съд ще осъди вече избитите, за да легализира отнемането на тяхната чест и имущество.

Не само политици и военни стават жертва на новата народна власт. Тя е безпощадна и към интелектуалния елит на страната. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Сред физическите извършители на убийствата личат имената на бъдещия диктатор Тодор Живков, Мирчо Спасов /от който, както казват, - дори Живков се е респектирал/ и Лев Главинчев. Последният е най-масовият убиец в българската история. На неговата съвест лежат убийствата на княз Кирил, световноизвестните учени и ректори на Софийския университет проф. Богдан Филов и проф. Александър Станишев, както и много други - стотици от най-уважаваните българи преди преврата от 9 септември. Някои от тях са убити заради своето обществено положение, а други – защото са българи и не са искали да променят своята националност, според плановете на Сталин, Тито и Коминтерна начело с Димитров. На погребението на садиста Главинчев, неговият брат ще се „похвали“, че последният е „убил 226-ма македонски фашисти“.../БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: народен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До #197 Господине,бъркате времената.Точно при Тодор Живков България вървеше напред и нагоре в развитието си,за да достигне пика си през 1985-1988.Който се интересува може да провери! България беше от най проспериращите държави в света,а сега сме колониална Територия на сащ! Вън сащ и нато от България!За Независимост! Само Възраждане!
192
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недостатъчно!Но...Народен съд 2 ще поправи грешките на предния!Очаквайте го!Скоро!
191
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под ,,български елит,, се разбира Хора завършили 10 клас
190
9
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ако е бил, като сегашния псевдоелит, добре са сторили
189
7
 
5
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Много го бъркате този пусти комунизъм. Два етапа са. Първи от 1944 год до 1956 год., когато управляваха идейните комунисти. Втория- от 1956 год. до1989 год на Тодор Живков, който даде началото на разрушението през 1962 год. с въвеждането на новата счетоводна капиталистическа отчетност и рязко нарастване на администрацията. 1971 год въвеждане на АПК-та, постави началото на разгромяване на икономиката и обезлюдяване на селата. Днешните управици са деца или внуци на Тодор Живковите пишман комунист
188
4
 
19
 
! Отговори
Голямата грешка преди 1 година
След 89-та пак те останаха да управляват, било то явно или задкулисно, и продължиха да разграбват България ! Още в началото трябваше да се приеме закон за лустрация, да им се конфискува имуществото, с изключение на собственото жилище, и да им се забрани да участват в политически и икономически организации !
187
16
 
18
 
! Отговори
Хохо преди 1 година
Така наречения Народен съд е напаравен по изчричното искане на Великобритания! Такива съдилища за престъпления на нацисти и техните колаборационисти е имало в цяла Европа! Само във Франция има над 50000 осъдени! В България са около 3500! Отделна тема е народната любов която е застигнала "елита" след смяната на властта. И нека да кажем че над 35000 са убити предимно без съд и присъда по време на царския - колаборационистки режим .
186
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашните политици ако ни вкарат във войната ще сте доволни ли от тях? И няма ли народа да вземе нещата в свой ръце и да направи преврат и да ги изтреби в нов народен съд??? Ми ще го направи... тогава за какви жертви от комунизма говорим???? Избили са тогавашните подкупни предатели както сегашните ни управляващи. хубаво е да се знае историята защото се повтаря...
185
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пример и съпоставка със сега. Тогавашните царски политици елита са решили да снабдяват немската армия за сметка на народа като ти вземат всичко и го дават за нациската армия ще стойш ли гладен? естественно народа взема нещата в свой ръце. Сега ако ви вземат всичко и го дават на украйна ще сте много доволни на сегашния ни елит нали да плащате за храна и гориво луди пари щото да храните нацистите в украйна. Общо взето е същото, когато взените се наклонят много в една посока има контрадействие...
184
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че комунистите искаха да прочистят нацистите но станаха като тях. Просто им взеха всичко уж да изкоренят нацизма а действаха по същия начин. Сега управляват децата на тези комунисти който се наричат демократи а управляват като бащите си....
183
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега като ви избиваха с ваксини нищо не казвате даже сами се евтанизирате .... хубаво ви го измислиха новите фашисти да не знаете кой и как ви мори...
182
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво са направили! Този елит е докарала страната до две национални катастрофи.
181
14
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
И още колко убити, изчезнали до 1989г. от Червения ссср и бкп терор! Мир на праха им! България не забравя!
180
7
 
8
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
До 187, банка КТБ е стабилна. Давай следващата лъжа. Можеби ще запееш за "фалиралата България" със 10 милиарда зелени хартийки...а сега сме мега стабилни с дълг 40 милиарда хартишки,....с половината население.
179
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам в момента, кои се именуват "елит" и направо си мечтая пак да се намери някой да ги закопа!
178
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 186 - 1986 края на април началото на май - радиация няма. А всъщност истанита е била друга. Колко са потърпевшите от това не се знае.
177
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЬЬЬ Добре! Кажи конкретно някое престъпление извършено от комунистите в България, поне едно! Поне едно! Но да не е лъжлива пропаганда, а реални факти!
176
10
 
12
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Трябва да има съд,но истински народен съд за всички престъпления на комунистите, трябва даже на някои умрели от тях да бъдат издадени посмъртно смъртни присъди. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КАТО ТЕХНИТЕ НЯМАТ ДАВНОСТ! и българската история не познава такива до днес.
175
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До какъв УКакъв Сталин те гони? България и Сталин? Оксиморон! Смях в залата! Руснаците не са се месили в управлението на държавите ни, както сега се месят отвсякъде и Брюксел, руснаците не са си позволявали такива нахалства и арогантност спрямо държавите ни.
174
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До какъв УКакви българи са били убивани преди 80-те години, убиваха в крайно редки случаи и то крайно опасни престъпници, след съд, те и сега убиват престъпници , например в САЩ , СА и други държави, но не виждам да си хукнал да се жалваш за тях!